Beroerte

Synoniemen: CVA, CVA's, apoplexie, attaque, attaques, beroerten, beroertes, cerebrovasculair accident, cerebrovasculaire accidenten, hersenattaque, hersenattaques, hersenbloeding, hersenbloedingen, herseninfarct, herseninfarcten, stroke

Jaarlijks krijgen ongeveer 46.000 mensen in Nederland een beroerte. Mannen zijn gemiddeld 78 jaar als ze worden getroffen door een beroerte, vrouwen gemiddeld 84 jaar. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen, waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar of behandeling én wat de Hartstichting voor u kan betekenen. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom een beroerte ervaren. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven.

De behandeling van de aandoening Beroerte is gewaardeerd met een 8.2 op basis van 2151 waarderingen.

In het kort

  • Beroerte is een verzamelnaam voor TIA, herseninfarct en hersenbloeding.
  • De oorzaak is een afsluiting van een bloedvat (bij een TIA of een herseninfarct) of een bloeding (bij een hersenbloeding) in de hersenen.
  • Hierdoor kunt u uitvalsverschijnselen krijgen, zoals een verlamming van arm of been, een scheve mond of moeite met praten.
  • Vaak is het onduidelijk of de uitvalsverschijnselen komen door een TIA, herseninfarct of hersenbloeding. Zolang dat niet duidelijk is wordt er gesproken van een beroerte.
  • Bel bij verschijnselen van een beroerte direct uw huisarts of de huisartsenpost.
  • De kans op een beroerte neemt toe bij roken, diabetes mellitus, reumatoïde artritis, hoge bloeddruk, stress, weinig lichaamsbeweging, overgewicht of een hoog cholesterol.
  • Om een (volgende) beroerte te voorkomen zijn een gezonde leefstijl, medicijnen en controles nodig.
Informatie over zorg in het ziekenhuisDe informatie over beroerte wordt op dit moment door artsen en patiënten aangevuld met nieuwe informatie over zorg in het ziekenhuis, zoals:
  • Ik mag het ziekenhuis uit na mijn beroerte

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Beroerte?

Er zijn in totaal 1359 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Beroerte. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Feiten en meningen

Partners van ZorgkaartNederland