Naar de navigatie Naar de inhoud

Blaasontsteking

Synoniemen: blaasinfectie, blaasinfecties, blaasontstekingen, cystitis, urineblaasontsteking

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Wat zijn de oorzaken van een blaasontsteking?

Geplaatst op 12 januari 2015 door - 194082 keer bekeken

Een blaasontsteking wordt door bacteriën veroorzaakt. Vaak is de E-coli-bacterie de grote boosdoener. Deze zit normaal gesproken in uw darm, maar kan via uw ontlasting ook in blaas terecht komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u verkeerd afveegt: van achteren naar voren in plaats van voor naar achteren. Op die manier brengt u de bacteriën dicht bij uw urinebuis. De E-coli-bacterie vermenigvuldigt zich daar en zoekt vervolgens een plekje in de blaas: hij nestelt zich in het slijmvlies. Het slijmvlies raak geïnfecteerd. U heeft een blaasontsteking.

U heeft een grote kans op een blaasontsteking als u:

  • Vrouw bent. Bij vrouwen is de plasbuis korter. Ook ligt deze dichter bij de anus. Hierdoor kan de E-colibacterie gemakkelijker van de anus naar de plasbuis. Bijvoorbeeld door verkeerd afvegen en door seks.
  • Zwanger bent. Dit komt doordat de urineleiders tijdens de zwangerschap wijder open staan en de blaaswand slapper is.
  • Uw blaas niet goed kunt leeg plassen. Er blijven dan te veel bacteriën in uw blaas zitten. Na de overgang hebben vrouwen vaak moeite om hun blaas leeg te plassen. Ook voor vrouwen met een blaasverzakking is dat een probleem.
  • Blaas- of nierstenen heeft.
  • Een verminderde weerstand heeft.
  • Een katheter in uw plasbuis (slangetje om urine af te voeren) heeft.
  • Verstopping. Dit is voornamelijk bij kinderen het geval. Als de darm vol poep zit, kan dat tegen de blaas drukken, waardoor uw kind niet goed uit kan plassen.
  • Afwijkingen aan uw urinewegen heeft.


Als mannen een blaasontsteking hebben, gaat dit vaak samen met een prostaatontsteking.

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?

U kunt een blaasontsteking herkennen aan de volgende symptomen:

  • Plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel.
  • U moet vaker plassen, terwijl u blaas helemaal niet vol is. Gevolg is dat u per keer slechts kleine beetjes plast.
  • Alleen al het gevoel dat u moet plassen kan pijn doen. 
  • U heeft een zeurende pijn in uw onderbuik of rug.
  • Uw plas is niet helder geel. Er kan een beetje bloed in zitten. Soms ruikt uw plas ook sterk.
  • U kunt verhoging hebben.


Een blaasontsteking kan overgaan in een nierbekkenontsteking. U voelt zich dan een stuk zieker. Naast plasklachten heeft u vaak koorts, soms met koude rillingen. Ook trekt de pijn vanuit uw onderbuik door naar uw rug of zij.

Gaat een blaasontsteking samen met een prostaatontsteking, zoals bij veel mannen, dan heeft u ook een algeheel ziek gevoel. U heeft hoge koorts, koude rillingen en bent misselijk. De pijn trekt naar het gebied tussen uw zaadballen en anus.

Gebruikte bronnen: Thuisarts, NHG, RIVM, Allesoverurologie.nl



Er zijn 9 reacties geplaatst

Angela Bosman | 21 september 2023

De uitslag van 3 urinekweken, met tussenpauzes van 2 weken.
Leuco's 22000, daarna 7, daarna 6667
Plaveicelepitheel 24, daarna 7, daarna 16.
Heeft iemand ervaring met deze uitslagen? Is een kweek met huidcellen betrouwbaar? Kan de uitslag van de leuco's werkelijk zo hoog zijn?

Frenci | 22 februari 2023

Heb al jaren last van terugkerende blaasontsteking en gebruik van antibiotica!
Heeft iemand ervaring met fagen om de blaasontsteking tegen te gaan

Lecompte jo | 15 september 2022

Obsipatie blaasotsteling veel pijn

Th.L. Keijzer | 23 juli 2022

mijn man zit in een zorginstelling en heeft het syndroom van Fahr in een redelijk ver stadium. Krijgt vitamine D3. Kan niet meer staan of lopen. Wordt voor toiletgang en naar bed gaan met een tilapparaat geholpen. Hij heeft sinds iets meer dan een week incontinentie- materiaal dat steeds weer loslaat en dan weer met tape wordt vastgeplakt. Dat geeft huidbeschadigingen. En nu heeft hij heeft sinds kort corona en blaasontsteking. Voor het syndroom van Fahr krijgt hij veel medicijnen en daarbij nu dus vanwege de blaasontsteking. Ik maak mij hierom grote zorgen. Mede om de kwaliteit van de zorg en zoek een patientenvertrouwenspersoon Hoe vind ik deze persoon - gaarne reageren.

connie burgers | 29 januari 2021

vanaf 2016 heb ik vrijwel permanent blaasontstekingen
en steeds kuren, niet leuk

Henny | 29 november 2020

Ik heb reeds verschillende keren een blaasontsteking gehad. De laatste keer wel met complicaties, namelijk de ontsteking heeft zich verplaatst in mijn bloed, daardoor bewusteloos gevallen, met alle gevolgen vandien. Gelukkig was ik in het ziekenhuis en werd ik onmiddellijk naar "intensive care" gebracht. Daar heb ik vocht op de longen gekregen, een hartfalen en zwaar ziek geweest. Men moet dus niet zomaar denken "een blaasontsteking" want de gevolgen kunnen groot zijn. Gelukkig was ik in het ziekenhuis toen alles gebeurde.

Diana | 28 september 2020

Hannie, graag zou ik willen weten wat de uitslag is. Of hoe u verder bent gekomen? Mijn dochter heeft precies hetzelfde als wat u beschrijft! Zo vervelend. Haar schoonmoeder heeft al nierbekonsteking erbij gekregen omdat ze de hulp/verder onderzoek, niet krijgt van de huisarts of ziekenhuis!

Rob Bisschop | 21 september 2019

Preventief neem ik elke dag Vitamine C 1000 mgr, ja, 1000 mgr.
Elk individu heeft, per dag , 75 mgr. Vitamine C nodig
Het te veel wat je inneemt wordt , middels een verhoogde zuurgraad, uitgeplast.
Daardoor verminderde kans op blaasontsteking..
Zelf gebruiken mijn vrouw en ik het al jaren, nog nooit een blaasontsteking gehad.
Wij zijn alle twee 60+

Hannie | 21 maart 2019

Ik heb al vaak een blaasontsteking gehad en een medicijnen kuur van 3 maanden. En een blaasonderzoek. Maar de ontsteking komt steeds terug. Na urine onderzoek in het ziekenhuis wordt gezegd geen blaasontsteking, maar ik voel dat er wel een ontsteking zit.
Buikpijn na het plassen de urine ruikt niet fris en een soort druk vaginaal na het plassen. Ik probeer altijd goed uit te plassen, het is heel vervelend. Ga weer afspraak maken met uroloog.


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders