Naar de navigatie Naar de inhoud

Caudalaesie

Synoniemen: cauda equina syndroom, cauda-equina-syndroom, caudalaesie, caudasyndroom

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Website Dwarslaesie Organisatie Nederland

7 tips om een behandelaar voor caudalaesie te kiezen die bij u past

Geplaatst op 1 februari 2017 door - 2715 keer bekeken

Foto 7 tips om een behandelaar voor caudalaesie te kiezen die bij u past

Als bij u de diagnose ‘caudalaesie’ of ‘cauda equina syndroom’ is gesteld, is het belangrijk dat de beknelling van de zenuwen zo snel mogelijk wordt opgeheven via een spoedoperatie. Vraag om (doorverwijzing naar) een specialist/chirurg die hier voldoende ervaring mee heeft. Daarna moet u worden verwezen naar een in dwars- en caudalaesie gespecialiseerd revalidatiecentrum.

Op www.dwarslaesie.nl vindt u een overzicht van de gespecialiseerde centra.
Na de behandeling in het revalidatiecentrum heeft u misschien nog fysiotherapie nodig bij u in de buurt. Of u zoekt bijv. een uroloog of een seksuoloog die u verder kan behandelen. En dan het liefst iemand die bij uw wensen past, ervaring heeft met en verstand heeft van het behandelen van mensen die ook een caudalaesie hebben. Maar hoe doet u dat? Deze zeven stappen kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Bepaal wat u belangrijk vindt

U vindt het misschien belangrijk dat de zorgverlener ervaring heeft. Hoe vaak heeft hij of zij al mensen met een caudalaesie behandeld? Heeft de zorgverlener daar specifiek kennis over? Ook kan wachttijd een rol spelen. En als u vaak naar deze zorgverlener moet, wilt u niet te ver reizen. Misschien vindt u het ook belangrijk om te weten of de zorgverlener goed bekend staat bij de behandelaars van het revalidatiecentrum waar u gerevalideerd bent en/of dat daarmee door de zorgverlener wordt samengewerkt. Zet daarom voor uzelf op een rijtje welke eisen u stelt aan een zorgverlener.

2. Zoek naar betrouwbare, objectieve informatie

Heeft u uw wensen op een rijtje? Zoek dan informatie passend bij deze wensen. Zoekt u informatie over een specialist die in een ziekenhuis werkt, dan vindt u op zowel de website van het ziekenhuis als op ZorgkaartNederland vindt u de actuele wachttijden. Verder vindt u op ZorgkaartNederland aanvullende gegevens: zoals welke kwaliteitskeurmerken het ziekenhuis heeft. Zoek hiervoor op het betreffende ziekenhuis en kijk bij Wachttijden of Kwaliteit. U kunt ook bij de behandelaars van het revalidatiecentrum waar u gerevalideerd bent, navragen of de zorgverlener daar goed bekend staat en/of door de zorgverlener wordt samengewerkt met het revalidatiecentrum. Op het forum van www.dwarslaesie.nl kunt u mogelijk ook ervaringen met het ziekenhuis of de zorgverlener achterhalen. Lotgenoten zijn immers een nuttige informatiebron.
Heeft u geen idee wat uw wensen zijn? Dan kunt u stap 1 en 2 ook omdraaien. U zoekt eerst objectieve informatie en kiest daarna waaraan de zorg minimaal moet voldoen.

3. Lees ervaringen van anderen

Door algemene informatie te combineren met ervaringen van patiënten, krijgt u een completer beeld. Bij de aandoening caudalaesie leest u hoe medepatiënten de zorg rondom caudalaesie in het ziekenhuis, in revalidatiecentra, door fysiotherapeuten en door artsen waarderen. Kijk of hun ervaringen aansluiten bij de punten die u belangrijk vindt. Bij positieve reacties gaat u met meer vertrouwen naar de zorgverlener toe. Vallen de reacties tegen? Bespreek dan met uw omgeving en huisarts wat verstandig is om te doen.

4. Bespreek met uw huisarts wat voor u telt

Geef bij uw huisarts aan dat u wilt meedenken over de beste specialist, de beste zorgverlener en het beste ziekenhuis voor u. Vertel dat reisafstand voor u geen enkel punt is, of juist wel. Of dat u op zoek bent naar een specialist / zorgverlener die veel ervaring heeft met de behandeling die u krijgt. Voordat uw huisarts u doorverwijst, besluit u zo samen welke specialist / zorgverlener of welk ziekenhuis goed bij u past. Misschien vindt u het ook belangrijk dat de zorgverlener, de specialist en/of het ziekenhuis goed bekend staat bij de revalidatiearts van het revalidatiecentrum waar u gerevalideerd bent. In dat geval kunt u uw keuze ook bespreken met uw revalidatiearts.

5. Informeer bij uw zorgverzekeraar

U heeft het recht om zelf een arts of ziekenhuis te kiezen. Maar zorgverzekeraars sluiten contracten met dokters artsen, ziekenhuizen en zorgverleners en maken hierin steeds vaker keuzes. Zo kan het voorkomen dat u een dokter heeft gevonden, maar dat uw zorgverzekeraar geen contract met hem heeft. Dan moet u waarschijnlijk bijbetalen of een andere dokter kiezen. Kijk in uw polis of informeer bij uw verzekeraar.

6. Maak zo mogelijk eerst kennis

Het is belangrijk dat u zich op uw gemak voelt bij uw arts of behandelaar en in de kliniek of het ziekenhuis. Zeker als u vaak naar hem of haar toe moet. Of als u lang in het ziekenhuis moet blijven. Bespreek in het eerste gesprek altijd zaken die u belangrijk vindt. Heeft u ook nog vragen voorbereid? Geef dit dan aan het begin van het gesprek duidelijk aan. De arts kan hier dan rekening mee houden. Stel de vragen die u heeft opgeschreven en schrijf de antwoorden op. Na de afspraak kunt u dan alles nog even rustig nalezen. Als het eerste contact niet prettig verloopt, kunt u om een andere dokter vragen.

7. Second opinion

Het kan voorkomen dat u al een arts, behandelaar of ziekenhuis heeft, maar dat u twijfelt over de diagnose of behandeling die hij of zij voorstelt. U kunt dan om de mening van een andere arts of behandelaar vragen. U vindt het misschien lastig om uw arts te vertellen dat u een tweede mening wilt, maar bedenk dat zo’n gesprek voor artsen heel gewoon is. Hoe een second opinion in zijn werk gaat, leest u hier.



Er zijn 2 reacties geplaatst

Vivianne Chick | 6 februari 2024

Ik sta België al 10 jaar op vecht modus , heb al zoveel meegemaakt ,hier is gewoon geen aanspreekpunt voor al de 100 andere dingen waar je moet leren leven ,of weten jullie raad.

joke de lobel | 11 november 2020

Hallo, Wat ik ook zoek op internet over de behandeling van het caudaequinasyndroom, steeds kom ik bij informatie uit Nederland speciaal het st maarten in N!ijmegen. Ik ben belgische en vraag me af of er hier geen gespecialiseerde centra zijn. Met dank bij voorbaat, Joke


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders