Dementie

Synoniemen: dement, dementerend, dementieel syndroom

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Dementie is gewaardeerd met een 8.3 op basis van 9070 waarderingen.

8 tips om een behandelaar voor dementie te kiezen die bij u past

Geplaatst op 19 december 2016 door - 2321 keer bekeken

Foto 8 tips om een behandelaar voor dementie te kiezen die bij u past

Als duidelijk is dat u dementie heeft, dan is de volgende stap het vinden van een ziekenhuis of kliniek en een specialist. En dan het liefst eentje die bij uw wensen past. Maar hoe doet u dat? Deze zeven stappen kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Bepaal wat u belangrijk vindt

Bij een aandoening als dementie heeft u regelmatig contact met specialisten. En dan wilt u niet te ver reizen. Maar het moet ook klikken met de specialist, omdat hij of zij u vaak voor langere tijd behandelt. Zet daarom voor uzelf op een rijtje welke eisen u stelt aan een arts of specialist.

2. Zoek naar betrouwbare, objectieve informatie

Heeft u uw wensen op een rijtje? Zoek dan informatie passend bij deze wensen. Op zowel de website van het ziekenhuis als op ZorgkaartNederland vindt u de actuele wachttijden. Verder vindt u op ZorgkaartNederland welke kwaliteitskeurmerken het ziekenhuis heeft. Zoek hiervoor op het betreffende ziekenhuis en kijk bij Wachttijden of Kwaliteit.

Heeft u geen idee wat uw wensen zijn? Dan kunt u stap 1 en 2 ook omdraaien. U zoekt eerst objectieve informatie en kiest daarna waaraan de zorg minimaal moet voldoen.

3. Raadpleeg keuzehulpen

U vindt op ZorgkaartNederland ook keuzehulpen, zoals de keuzehulp over dementie. In een keuzehulp komen de objectieve informatie en uw wensen samen. U geeft hierin aan wat u belangrijk vindt. Als resultaat ziet u welk ziekenhuis het beste bij uw wensen past. Vervolgens kunt u het zorgaanbod en de waarderingscijfers van ziekenhuizen met elkaar vergelijken.

Keuzehulp dementie

 

4. Lees ervaringen van anderen

Door algemene informatie te combineren met ervaringen van patiënten, krijgt u een completer beeld. Bij de aandoening dementie leest u hoe medepatiënten de zorg rondom dementie bij instellingen en door specialisten waarderen. Kijk of hun ervaringen aansluiten bij de punten die u belangrijk vindt. Bij positieve reacties gaat u met meer vertrouwen naar de instelling. Vallen de reacties tegen? Bespreek dan met uw omgeving en huisarts wat verstandig is om te doen.

5. Bespreek met uw huisarts wat voor u telt

Geef bij uw huisarts aan dat u wilt meedenken over de beste specialist en de beste instelling voor u. Vertel dat reisafstand voor u geen enkel punt is, of juist wel. Of dat u op zoek bent naar een specialist die veel ervaring heeft met de behandeling die u krijgt. Voordat uw huisarts u doorverwijst, besluit u zo samen welke specialist goed bij u past.

6. Informeer bij uw zorgverzekeraar

U heeft het recht om zelf een specialist of instelling te kiezen. Maar zorgverzekeraars sluiten contracten met specialisten en maken hierin steeds vaker keuzes. Zo kan het voorkomen dat u een specialist heeft gevonden, maar dat uw zorgverzekeraar geen contract met hem heeft. Dan moet u waarschijnlijk bijbetalen of een andere specialist kiezen. Kijk in uw polis of informeer bij uw verzekeraar.

7. Maak zo mogelijk eerst kennis

Het is belangrijk dat u zich op uw gemak voelt bij uw specialist en in de instelling. Zeker als u vaak naar hem of haar toe moet. Bespreek in het eerste gesprek altijd zaken die u belangrijk vindt.  Heeft u ook nog vragen voorbereid? Geef dit dan aan het begin van het gesprek duidelijk aan. De arts kan hier dan rekening mee houden. Stel de vragen die u heeft opgeschreven en schrijf de antwoorden op. Na de afspraak kunt u dan alles nog even rustig nalezen.

Als het eerste contact niet prettig verloopt, kunt u om een andere specialist vragen.

8. Second opinion

Het kan voorkomen dat u al een specialist heeft, maar dat u twijfelt over de diagnose of behandeling die hij of zij voorstelt. U kunt dan om de mening van een andere specialist vragen. U vindt het misschien lastig om uw specialist te vertellen dat u een tweede mening wilt, maar bedenk dat zo’n gesprek voor hen heel gewoon is. Hoe een second opinion in zijn werk gaat, leest u hier.
Er is 1 reactie geplaatst


  • Daemen | 17 februari 2019

    Mijn echtgenote is dementerend en is ooit bij hoofdverpleegkundige geriatrie Zuyderland geweest. Ze heeft vastgesteld vasculaire dementie en we hoefden niet meer terug te komen. Dus alleen in voorkomende gevallen gaan wij naar de huisarts Dr. Severens in Amstenrade. Is regelmatig bezoek naar/ van een specialist dementie welkom?


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland