Naar de navigatie Naar de inhoud

Hartritmestoornissen

Synoniemen: aritmie, boezemfibrilleren, geleidingsstoornis, geleidingsstoornissen, hartritmestoornis, ritmestoornis, ritmestoornissen

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Hartritmestoornissen is gewaardeerd met een 8.9 op basis van 3416 waarderingen.

Wat zijn de oorzaken van hartritmestoornissen?

Geplaatst op 21 januari 2015 door - 114197 keer bekeken

De oorzaak van hartritmestoornissen is vaak niet duidelijk. Wel is er een aantal risicofactoren bekend. U heeft meer kans op hartritmestoornissen bij:

 • Een hoge leeftijd.
 • Een te snel werkende schildklier.
 • Een hartspierziekte.
 • Hartfalen.
 • Een operatie aan het hart.
 • Een aangeboren hartafwijking.
 • Een hartinfarct in het verleden.
 • Het gebruik van alcohol en drugs.
 • Het gebruik van bepaalde medicijnen.


Wat zijn de symptomen van hartritmestoornissen?

Hartritmestoornissen geven een onaangenaam gevoel. Of uw hart nou te snel, te langzaam of juist onregelmatig klopt, bij alle drie heeft u last van de volgende symptomen en klachten:

 • Kortademigheid.
 • Een licht gevoel in uw hoofd. Soms zelfs flauwvallen.
 • Pijn of drukkend gevoel op de borst.
 • Zweten.
 • Benauwd gevoel.
 • Misselijkheid.
 • Concentratieproblemen.
 • Hartkloppingen.
 • Hartoverslagen.

Gebruikte bronnen: Hartstichting, Hart&Vaatgroep, Thuisarts, Hartwijzer


Er zijn 26 reacties geplaatst

helene | 19 juni 2021

Beste,

ik ben een hartpatient gekend met hartritme stoornis vanuit de voorkamer( VKS). Het probleem is medicamenteus behandeld.
na mijn tweede inspuiting tegen corona, voel ik na 4 dagen terug hartrime stoornisse. het is ook de laatste tijd heel warm.
kan het zijn dat de vaccinatie de uitlokkende factor is?
vriendelijke groeten

Hélène Behiels

Franka | 8 juni 2021

Hallo ik heb al van af mijn pubertijd last van hart overslagen en of een of twee slagen teveel en af en toe zo snel dat het niet te tellen is.Schiet er ook na een paar seconden weer in normale ritme.Heb veel onderzoeken gehad en volgens de cardioloog zijn ze ongevaarlijk maar vreselijk vervelend want ik voel ze goed.Heb verschillende medicijnen uitgeprobeerd en een medicijn hielp uitstekend maar die mocht ik niet meer gebruiken ivb met een flinke astma aanval.Ik heb momenteel weer een periode dat ik veel overslagen achter elkaar verneem en voel het in de bovenbuik.Ik heb ook maag/darm patient en zelf heb ik het vermoeden als ik weer wat last van mijn maag of darmen heb ik die overslagen of dat ze teveel slaan geen idee daar mee te maken heeft.Zijn er hier meer mensen met het zelfde probleem?

Nimrah | 27 mei 2021

Sinds 2014 ritmestoornis en twee ernstig lekkende hartkleppen MI &TI, soms 4xcardioversie in maand.Mini-Maze,pacemaker met 2 leads,ablatie gehad.7 weken geleden gesprek verpleegkundige en thoraxchirurg en anesthesist gehad en nu al die tijd wachten op oproep operatie hartkleppen. Ik zou willen dat iemand mij kon vertellen hoeveel tijd tussen gesprek en operatie zit. Ik ben zo bang voor hartfalen omdat mijn vader 64 jr en zijn moeder 66 jr daaraan zijn overleden. Energielevel laag,snel vermoeid.

WimV48 | 30 maart 2021

Ongeveer 20 jaar geleden kreeg ik last van hartritmestoornissen (HRS). Niet elke dag maar 2 keer per week. Hartslag 140/min met tussen de normale hartslagen 1 foute hartslag over een andere richting van het hart. Klachten: vervelende hartslag, vermoeidheid, duizeligheid. De HRS begin 's avonds om ca. 22 uur en duurde tot de volgende morgen ca. 10 uur. Na lang zoeken bleek de oorzaak het eten van 's-avonds 18.00 uur te zijn. We aten na het werk op die dagen altijd dezelfde kant-en-klaar-maaltijden.

De oorzaak bleek glutamaat (smaakversterker) te zijn. Lang daar naar gezocht en ook blind getest. Door goed op de etiketten te letten is de HRS sterk verminderd naar een paar keer per jaar. Tegenwoordig reageer ik ook op alcohol (glaasje wijn 's-avonds voor het slapen gaan. Dus niet meer doen.

Otto | 29 maart 2021

ik ben ook bang dat ik een boezemfriberen door een betablokker altijd in de avond bij het naar bed gaan krijg ik in rust een hartslag van onder de 50 en krijg dan vaak een bf,ik denk dat ik er een tijdje mee gaat stoppen met de betabloker alhoewel het maar heel laag is 12,5mg metoprolol die ik dan door midden breek.

Durk | 15 januari 2021

Ik heb sinds jaren last van vreemd gevoel in mijn borst en dat trekt door mijn linkerarm. Ze hebben mij vier onderzocht maar daar bleek niks mis te wezen. En 2005 ben geholpen aan drie bypass en dat is goed verlopen. Maar ik blijf af en toe last houden van het genoemde hier boven.

Klaas | 3 december 2020

In 2012 een hartinfarct gehad waarbij 1 stent is geplaatst. Ik gebruik standaard medicijnen voor bloeddruk verlaging, bloedverdunner en Cholesterol regeling.
Hierbij veel moeheid in de benen en andere vage moeheidsverschijnselen.
Ik ben nu op eigen houtje sinds afgelopen vrijdag gestopt met alle medicatie.
Nu ben ik veel minder moe, in mijn benen helemaal veen moeheid meer en ik mijn ogen lijken ineens veel beter.
Mijn hartslag is echter heel onregelmatiig. Bijna niet te meten. De bloeddruk meet ik nu even dagelijks, zowel links als rechts.
Gemiddeld meet ik bovendruk tussen 140 en 150 en de onderdruk tussen 75 en 89
Er is meestal een drukverschil van 20 tot 25 mm/Hg, links het hoogst. De bloeddrukmeter herhaald meestal 3x voordat hij een waarde geeft en zegt ook regelmatig error 4
Wat moet ik hier nu mee? Voel me verder prima, zelfs beter dan voorheen

Koen | 13 oktober 2020

Sinds ong half juli word ik snachts soms wakker met een soort hyperventilatie en ik denk dat daar ook een hartritmestoornis bij hoort ik heb toen een dokter geraadpleegd maar het was toen net die hittegolf en ik lag nogal geregegld met een ventilator recht op mijn rug gericht , hij heeft me toen doorverwezen naar het DLO voor een foto van mijn longen , vermits de pijn en last bij het diep inademen na twee dagen totaal verdwenen waren , heb ik er geen gevolg meer aan gegeven .Ik weet dat wat ik nu ga zeggen wel een vd redenen kan zijn . ik neem al wel eens amfetamines tot mij , doe dit al enkele jaren maar heb daar nog nooit lichamelijke problemen meegehad ,
ik weet ook dat dat product op termijn een stille moordenaar is , maar zou het niet kunnen dat de ruzies en de stress en de (nog pijnlijkere onmacht die ik met mijn ex geregeld moet uitvechten(psychologisch dan we een vd grootste redenen zouden kunnen zijn , geachte

Debruyne | 10 oktober 2020

Ik neem al 10 jaar lang 1 pil per dag een bètablokker van het merk Sotalol Sandoz voor hartritmestoornis (Tachycardie). De laatste tijd ben ik bij het stappen veelal buiten adem (kortademig).Ik heb ook pijn in borst. Ben ook misselijk.1 pil per dag is eigenlijk een onderhoudsbehandeling voor hartritmestoornis; 2 per dag is voor het behandelen van hartritstoornissen. Ik vraag mij af: kan ik geen 2 tabletten per dag innemen voor deze behandeling?

Val | 1 september 2020

Ik heb door medicatie last van een hartritme stoornis. En de klachten worden erger en mijn arts neemt het niet serieus. Is het verstandig om te stoppen met de medicatie.

Louis van Rietschoten | 8 augustus 2020

Ik heb in 2017 een preoperatief onderzoek gehad voor een knieoperatie. Daaruit kwam het feit dat er met mijn hart problemen waren. Sinds mijn jeugd ruisent hart. Verder nooit geen klachten gehad. Tot aan verplicht bezoek cardioloog. Die mij onderzocht heeft. In eerste instantie verkeerde diagnose. Daarna verkalkte hartklep en hartritmestoornissen. Medicatie gekregen. Werd er gek van. Gestopt met medicatie en controle bezoek cardioloog. Gaat nu beter met mij.

Yvonne | 10 juni 2020

Ook al jaren hartritme stoornissen maar huisarts zegt zolang het niet iedere dag is ....als ik het opeens krijg kan ik beter gaan liggen en ademshaling oefening doen dan gaat het meestal met 5 min weg . Kan ik niet liggen dan is het heel vervelend en gaat het niet zomaar over .
Het is net een lichtknopje zeg ik altijd ...moet echt wachten tot het weer weg is .vroeger atennolol gekregen maar dan kan ik de toilet opeens niet meer bereiken ,zo zwaar ...dus mee leven zegt de dokter ..is lastig

Vronie van der Veer | 7 mei 2020

Een aantal weken terug kreeg ik s'nachts onregelmatige hartkloppingen. Het duurde wel een paar uur. Ik vond het wel beangstigend. Ik weet niet wat je dan in zo'n situatie moet doen. 112 bellen of dokterswacht.? Ik heb maar een paracetamol genomen. Volgende dag een afspraak met de huisarts gemaakt toen een iventkastje gekregen. Heb daar nog niet de uitslag van. Ik heb vaak wel een verhoogde onderdruk bloeddruk. Kan het daar mee te maken hebben?

van Soest | 4 maart 2020

Mijn man is een paar maanden geleden ocerleden gaf veel spanning ik heb maanden geleden een wat zwaar gevoel inmijn linkerarmgehad en onlangs een lichte heel korte uitvan van linker arm en been gehad ik heb een hartritmestoornis geen problemen meer gehad merci Hetty van Soest

Vivette | 18 oktober 2019

Ik heb al jaren last van een hartritmestoornis. Soms gaat het even redelijk, maar over het algemeen blijft het behoorlijk heftig ondanks bisoprolol. Ben al onderzocht d.m.v. een scan, maar hart en alles eromheen is goed. Ik wordt er naar van, maar ik mag de dosis (5mg per dag) niet verhogen van de cardioloog omdat de stoornis niet te verklaren valt. Het vermoeden is dat het verband houdt met mijn fibromyalgie. Vervelend is het wel. Ik voel me bijna iedere dag niet oké, maar kan er schijnbaar niets tegen (laten) doen.

Geert | 26 maart 2019

Hallo,
Sinds ca.10 jaar heb ik last van boezemfibrileren in het begin voor mijn gevoel vrij ernstig. Sinds enige jaren na gedegen hartonderzoek waarbij geen afwijkingen zijn gevonden gaat het nu uitstekend ca. eens per 18 maanden krijg ik na een (kleine) terugval een cardio versie (wordt het ritme binnen 5 minuten weer hersteld) en kan ik weer goed verder.
Ik gebruik wel medicijnen (1 pilletje per dag) en als de ritme stoornis een beetje uit de hand loopt een paar keer per jaar 1 flecanide teva 100 mg.
Hier valt in overleg met de cardioloog goed mee te leven.

nb ik ben 70 jaar.

Josee | 20 maart 2019

Had van 2010 hartritmestoornissen. Dat hebben ze gebrand dan. Daarna had ik 2 hartkleplekken en ben geopereerd in 2017. Nu heb ik terug hartritmestoornissen. In Bonheiden op controle. Vraag mij af of het aan de medicijnen ligt? Nu moet ik weer een hart aalter 48 u dragen. Vraag mij af of ik ergens anders een andere opinie zou moeten vragen. Maak mij nu wel ongerust, zou het toch te maken hebben met mijn schildklier of longen. In het hele begin zeiden ze dat ik een hartafwijking had? Graag had ik van jullie ook eens antwoord gehad op mijn vraag. Dank bij voorbaat?

Sonja | 3 maart 2019

In 2017 endocarditis gehad, mitralisklep vervangen door mechanische klep. Sinds zomer 2018 hartritmestoornissen, betablokkers maken te lage bloeddruk, slik nu apocard 100, hartkloppingen zijn beter maar heb wel veel nevenwerkingen, koude handen, druk in hoofd/ogen, concentratieproblemen enz ...Zijn er nog mensen in dit geval met +- dezelfde ervaringen?

Fancine | 27 januari 2019

Woon in Spanje neem al van in België iets voor 's avonds normotide is de Spaanse naam 25 mlgr.
Wat is de naam in België voor die medicatie?

Hay | 27 januari 2019

Heb elke dag hartkloppinge of hart overslagen. Meestal als ik ga wandelen, dan word mijn bloeddruk te laag 95 en hartritme 54. Vraag me af wat ik kan doen?

Hans | 28 november 2018

Hans ( 1 november ) , stop met die bètablokker en vraag je arts voor calcium blokker.
Had hetzelfde probleem totdat de hartslag onder de 40 kwam en ritme stoornissen kreeg. Die bètablokker heeft vele vervelende bijwerkingen die je niet zo snel vindt ( verlaging hartslag, sneller verlies haardos....etc)

Hans | 1 november 2018

Ik ben 57 jaar. ik rook en drink geen alcohol. ik heb af en toe hartritmestoornissen klopt mijn hart ongregelmatig. voel me dan licht in mijn hooft. ik slik methoprolol 25 mg. voor mijn bloedruk. wat kan ik er verder nog aan doen. gr hans.

A | 5 augustus 2018

ik heb soms hartritmestoringen ,ik moet dan heel veel plassen tijdens
de storing en ben benieuwd wat de oorzaak is

Paul | 31 juli 2018

Sinds jaren last van hartritmestornissen. Met medicatie onder controle.
Nu ben ik sinds 3 maanden van 8 glazen alcohol (wijn en bier) terug naar 1!
Weg hartritmestoornis!
Voel me veel beter en slaap ook beter.
Wat een opluchting

Ton | 16 februari 2017

Bij mij was ritmestoornis ontstaan ,dmv storing in de sinusknoop
Na goede recherche mijnerzijds kwam ik er achter dat netelroos stress gaf ,wat de oorzaak moest zijn,van o.a. bepaald medicijngebruik en angst.
(hoog atenolol of Metropolol)
Ik neem nu 2x dgs atenolol 25mg ( in overleg met de cardioloog!!),het gaat me nu weer prima .
Sinds april vorig jaar geen ritmestoringen meer gehad

kees | 8 april 2016

ik ben drie keer gedotterd en er zijn twee keer stens geplaatst in de slagaders bij het hart.Men heeft mij recentelijk weer onderzocht
rmi scans,nieuwe medicijnen o.a. mono cedoc ret cap 25mg ,maar ik wordt er alleen maar kortademig van.Mijn cardioloog practizeert in het Antonius te Nieuwegein


Laat een reactie achter