Naar de navigatie Naar de inhoud

Rughernia

Synoniemen: HNP, discushernia, discushernia's, hernia, hernia in de onderrug, hernia in de rug, hernia nuclei pulposi, hernia van de onderrug, hernia van de rug, hernia van de tussenwervelschijf, hernia's, lage rughernia, lage-rughernia, lumbale hernia

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Rughernia is gewaardeerd met een 9.0 op basis van 4940 waarderingen.

Website IQ healthcare

Vergelijk ziekenhuizen voor hernia en stenose

Geplaatst op 14 december 2015 door - 39034 keer bekeken

“Ik wil naar het beste ziekenhuis.” Dit zeggen patiënten vaak aan hun huisarts als blijkt dat zij voor onderzoek of (verdere) behandeling van een hernia of stenose naar het ziekenhuis moeten. Maar het beste ziekenhuis bestaat niet. Iedere patiënt vindt andere zaken belangrijk. Welk ziekenhuis of welke zelfstandig kliniek voor u geschikt is, is dus heel persoonlijk. Gelukkig heeft u wel een vinger in de pap wat betreft de keuze van een ziekenhuis: u heeft namelijk het recht om deze zelf te kiezen. Maar hoe doet u dat?

Kijk naar kwaliteitseisen, aanbod en wensen

U kunt bijvoorbeeld kijken naar kwaliteitsnormen. Dit zijn eisen waaraan een ziekenhuis moet voldoen om goede zorg te kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld aan hoe vaak een ziekenhuis een behandeling doet. Maar dit zegt niet alles over de kwaliteit van de zorg. Het is daarom aan te raden om verder te kijken dan dat. Bijvoorbeeld naar het aanbod van het ziekenhuis:

  • Welke behandelingen zijn in het ziekenhuis mogelijk?
  • Kunt u via e-mail vragen stellen aan de arts?
  • Welke artsen worden allemaal bij de behandeling betrokken?
  • En is het mogelijk om verschillende afspraken op één dag te plannen zodat u minder reistijd heeft?


Ziekenhuizen verschillen behoorlijk in aanbod, dus kunt u gemakkelijk selecteren op uw wensen. Belangrijk is om deze wensen van tevoren op te schrijven en te gebruiken bij het kiezen. Ook ervaringen van andere patiënten zijn nuttig bij het kiezen. U vindt deze bijvoorbeeld op ZorgkaartNederland.nl. De ervaringen geven namelijk al heel goed inzicht in hoe patiëntvriendelijk de zorg is.

Vul de keuzehulp hernia en stenose in!

Een handig hulpmiddel dat u kunt gebruiken om een geschikt ziekenhuis of geschikte zelfstandig kliniek te vinden is de keuzehulp hernia en stenose. Hoe werkt het? Vul uw plaatsnaam, de maximale reisafstand en uw wensen in en u krijgt een overzicht van ziekenhuizen en klinieken die het beste bij uw wensen passen. Plus de daarbij behorende kwaliteitsinformatie en het waarderingscijfer van patiënten. U kunt zo gemakkelijk ziekenhuizen met elkaar vergelijken!

Start de keuzehulpEr zijn 17 reacties geplaatst

Annelies van Aggelen | 9 juli 2021

Jarenlang bij reumatoloog gelopen wat tot niets leidde dan elke keer 1 prednisonnetje erbij. Hèèl veel pijn bij èlke beweging. Verwijzing naar Neuroloog en diagnose: stenose in lendewervels. Operatie gehad en yes, geen pijn meer! Dat was in '18. Nu komt de pijn weer terug! Is ook gezegd dat dat kon maar ik laat me toch weer opereren als dat kan!

Annet | 9 juni 2021

Ik heb 4 rugoperaties gehad, de laatste keer een spondylodese. Maar ik verga nog steeds van de pijn. Mijn chirurg heeft opnieuw röntgenfoto’s gemaakt en hij zegt dat mechanisch alles goed is. Ik geloof dat niet.... ik zit aan 80!!!! mg. oxicodon peerage, 100 mg. amitryptilline en 4000 mg paracetamol. En houd hevige pijn waardoor ik amper nog slaap. Waar kan ik het beste terecht voor hulp......dit is echt een NOODKREET!

hans jeurissen | 24 maart 2021

Ben onlangs geopereerd en nu bezig met revalideren. Het voelt nog lastig maar geduld is een goede zaak. In de wetenschap dat algeheel herstel een half jaar duurt.

Ik zie dat mensen veel zoeken naar de beste specialist en ziekenhuis. Ik heb goede resultaten met de St Maartenskliniek in Nijmegen. En ben ook overtuigd van het feit dat nooit te zeggen valt hoe de patient zal reageren op de operatie. Ook bij de beste gaan dingen niet zoals verwacht en achteraf moet je daar mee kunnen en willen dealen.

Voor alle mensen die nog een keuze moeten maken, ga niet af op wat andere vinden op het eind moet je het toch zelf ondergaan.
Vertrouwen en een positieve instelling zullen daar zeker bij helpen. Zeker als je na de operatie moet leren leven met wat er overblijft.

Huub schaefer | 8 januari 2021

Heb hernia in de nek met uitval in de linker schouder en arm , plus onderrug hernia met uitval linker been waar zou ik terecht hg t kunne voor van de pijnen af te komen pijnpoli help niet meer .

G.C. Kooijker | 2 augustus 2020

Gezocht een goed ziekehuis of kliniek waar ze mijn broer kunnen behandelen. Na meerdere hernia operaties en een aperaatje in zijn rug wat zijn pijn kan dempen blijft hij veel pijn houden. door het aperaatje kan hij geen mri laten maken. Hij heeft een basis verzekering.

Erik | 30 mei 2020

Ik heb na jaren rugpijn en pijn in mn benen en fysiotherapie me laten opereren in Krefeld Duitsland in de Helioskliniek. Verwijzing door de zorgverzekeraar. Bleek op 2 plaatsen een stenose te hebben en twee wervels raakten elkaar bijna. Operatie gehad, stenose opgelost en 4 bouten en 2 stangen in mn rug die altijd blijven zitten. Nooit meer pijn gehad, ook niet van de wond, dezelfda dag stond ik naast mn bed en de volgende dag liep ik met een therapeur alle trappen van het ziekenhuis. Aanrader het Heliosziekenhuis.

lenie | 18 augustus 2019

Bericht voor carolina
voor een nek hernia moet je in brugge zijn,,een vriendin van mij is daar geopereerd en heeft geen pijn meer,,in nederland durfden ze niet opereren.

Petra | 1 augustus 2019

Mijn moeder van 86 heeft sinds november 2018 kanaal stenose gekregen. Daarvoor zo gezond als een vis, Deed alles zelf in huis en haar grote tuin. Nu zo verschrikkelijk veel pijn dat niets meer kan. Lumbale injectie werkte 3 weken ( had 9 maanden moeten zijn) nu 10 mg morfine en dagelijks alle paracetamol maar werkt niet.
Wat o Wat kan ik voor haar doen, ze is radeloos van de pijn....

Jan | 9 juli 2019

Wie heeft goede ervaringen met een ziekenhuis? Ik barst van de pijn na operatie stenose in rug. Er zit zenuw knel dus kan niet meer zitten. Liggen is ook pijnlijk. Ik doe alles staande. Ik word van kastje naar de muur gestuurd. Er lijkt totaal geen visie/ regie te zijn in diagnose/behandeling.
Zo uitzichtsloos dit....

Joke | 9 juli 2019

Ik ben onder behandeling bij de rugpoli in Delden, ik heb een dubbele hernia zou niet weten welke wervels. Heb heel veel zenuw pijn in bil,been en voet. Heb 3 keer een injectie gehad, maar dat heeft niet geholpen. Als ze opereren gaat dat vanuit Medinova kliniek in NedSpine in Ede. Heeft iemand ervaring met deze kliniek? Zou dat graag willen weten!

Carolina | 26 juni 2019

In het Pantein ziekenhuis in Boxmeer ben ik geopereerd aan een hernia S1 L5, in 2014, door een arts van de St Maartens kliniek/Pantein zkh. Het duurde lang voordat ik geopereerd werd, had uitval, een klapvoet en urineverlies. Heb na 5 jaar nog een doffe voet en urineverlies.
Nu heb ik een nekhernia c5-c6 plus cystes op de zenuwwortels bij de bovenste rugwervels plus 2 hemangiomen in de bovenste rugwervels. Ik heb al jaren klachten van flinke nek hoofdpijn schouderpijn, uitval van hand in 2010, 24/7 tintelen vd hand. In het Radboud zkh kreeg ik geen mri van de arts in opleiding. Zij dacht aan tendogene pijnen en kreeg zodoende die diagnose. De klachten zijn heftig, verergeren met grote regelmaat, val 2 a 3 dagen in de week uit. Ik heb aangedrongen op een MRI. Vervolgens heb ik een klacht ingediend en een gesprek gehad met een leidinggevende neuroloog. Hij kon niets voor me doen. En dat terwijl ik door de pijn niet kan functioneren. Iemand ervaring met Belgie? Gent?

Rita | 6 mei 2019

Al 3,5 jaar een herniabeen.. 1 operatie gehad en 2 keer een spuit. Niets helpt. Iemand ervaring met een second opinion?

Huub | 2 april 2019

Hoe en waar kun je terecht voor laten we zeggen niet lendewervels maar ellendewervels. D.w.z. L5/S1 zit een zenuw knel en ergens daar een afglijding eerder 2de graad dan 1ste graad. Ook daarboven is het mis. Continu pijn. Wat er gebeurt is dat je het maar met theraphie moet oplossen. Nou dat kan er bij mij niet in verder ben ik ooit naar het ETZ geweest waar je een gesprek krijgt etc waarbij orthopeed zei:" je komt op de lijst" en chirurg meteen afkapte: "Ik help niet." Ik slik al 5 jr tranadol 2x 200mg met 200/75 diclofinac eventueel 2x daags. Waar kun je terecht?

Betty | 6 februari 2019

Hallo Erik, Ik zit in hetzelfde schuitje ben jij inmiddels geopereerd zo ja waar. Ik heb 10 jaar geleden een operatie gehad in Belgie is goed gegaan maar nu weer veel pijn in vooral voet en been, die arts is daar niet meer. Ik heb n.l kanaal stenose en al 3 keer een injectie gehad maar dat helpt niet meer.

Toon | 15 september 2018

Ik heb er drie hernia s 3 oktober naar chirurg ben benieuw il ga er voor en dan we betalen ons eigen scheel aan zorg

Draaisma | 25 januari 2018

Op vakantie te weinig geneesmiddelen meegenomen, die ik al jaren gebruik op dokters voorschrift. De zelfde geneesmidelen kan ik op mijn vakantie adres ook kopen. Maar om voor restitutie in aanmerking te komen moet ik eerst naar een huisarts.Onnodig kosten verhogend.

Erik | 22 januari 2018

Na twee operatie aan een hernia op het gebied l5 ,S1 als ik het goed heb, heb ik sinds juli 2017 wederom een forse hernia bij de zelfde wervel, het was ook goed zichtbaar op de foto. Ik ben bij veel specialisten geweest en heb alle onderzoeken gekregen die er te bedenken zijn, maar helaas. De ene Specialist durft niet te operen en de ander stopt omdat de pijn bestrijding niet het gewenste effect heeft. Er is verkleving aan de zenuw en littekenweefsel aanwezig. Doods gevoel in het been en voet en kloppende hiel en krampen in de kuit. Loop met rollator omdat na tijd kracht verlies optreedt in het rechterbeen.


Laat een reactie achter