Liesbreuk

Synoniemen: hernia inguinalis, liesbreuken

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Liesbreuk is gewaardeerd met een 8.8 op basis van 1065 waarderingen.

Hoe kan ik voor een liesbreuk behandeld worden?

Geplaatst op 7 mei 2015 door - 16318 keer bekeken

Een liesbreuk gaat nooit vanzelf over. Welke behandeling voor u geschikt is, hangt af van uw persoonlijke situatie, zoals:

 • De grootte van de bult in uw lies.
 • Hoeveel last u van de liesbreuk heeft.
 • Of u de breuk kunt wegdrukken.


Geen of milde klachten

Als u weinig of geen klachten heeft, is een afwachtende behandeling (geen operatie) veilig. De kans op beklemming is immers ‘maar’ 2%. Wel is het bekend dat na verloop van tijd de meeste mannen klachten krijgen en toch voor een operatie kiezen. Dus: als u op jonge leeftijd een liesbreuk krijgt, heeft u grote kans ooit toch eens geopereerd te moeten worden. Een afwachtende behandeling is dus meestal slechts uitstel van een operatie.

Soms kan een ook een breukband helpen. U kunt deze bijvoorbeeld dragen totdat u geopereerd moet worden. Een breukband is een brede elastische band om uw lies. De band drukt de zwelling terug. Hierdoor verminderen de klachten. De band kan een beklemming niet voorkomen. 

Bij  klachten: operatie

Als u klachten heeft, kunt u geopereerd worden. Een operatie is noodzakelijk als de liesbreuk ineens heel pijn doet, u moet overgeven en u de breuk niet meer kunt terugduwen. De liesbreuk zit dan mogelijk bekneld. Snel ingrijpen is dan nodig.

Een liesbreuk kan op twee manieren verholpen worden:

 • Via een kijkoperatie. Deze operatie vindt bijna altijd onder narcose plaats. De arts maakt een aantal gaatjes in de huid van uw lies. Via deze gaatjes brengt hij een kleine camera en instrumenten in. Hiermee duwt hij de uitstulping terug en plaatst hij over de zwakke plek een kunststof matje. Met de camera kan hij volgen of het goed gaat. Een kijkoperatie kan niet als bijvoorbeeld een stukje van uw darmen bekneld is. Of als de uitstulpingen lastig terug te duwen zijn. Er zijn ook andere redenen dat de kijkoperatie niet kan. Bijvoorbeeld als u niet onder narcose gebracht kunt worden, of eerder operaties gehad heeft in de onderbuik.
 • Via een liesoperatie. De arts maakt een snee dicht bij de liesbreuk. Daarna haalt hij een deel van het uitgestulpte buikvlies en wat vetweefsel weg. Hij hecht meteen ook de zwakke plek in de buikwand. Eroverheen plaatst de arts een kunststof matje. Na een liesbreukoperatie mag u dezelfde dag naar huis. Deze operatie kan zeer goed onder plaatselijke verdoving.


Stel drie goede vragen

Bespreek met uw behandelend arts welke van bovenstaande behandelingen het beste bij uw situatie past. Stel hem altijd de volgende drie vragen:

 • Wat zijn mijn mogelijkheden?
 • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
 • Wat betekent dat in  mijn situatie?

Aan de hand van de antwoorden hierop bepaalt u samen met uw arts welk behandelingstraject u ingaat. 
Er zijn 3 reacties geplaatst


 • Kor Kalfsbeek | 12 januari 2020

  ik wil graag op een andere manier verdoofd worden dan onder narcose. Wie kan me ziekenhuizen in de omgeving van Utrecht noemen die een liesbreukoperatie op een andere manier verdoven? Vriendelijke groet

 • ed | 15 september 2019

  Een kunststof matje lijkt me niet wenselijk. Is er geen andere manier. Buikwand hechten of dubbel hechting?

 • H.P. | 19 juli 2018

  Kan een operatie aan een liesbreuk plaatsvinden via een kijkoperatie wanneer er eerder al een operatie in de buik heeft plaatsgevonden.

  In dit geval verwijdering van de prostaat middels de DA VInci merthode

  Kan het ook via de liesbreukoperatie


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland