Naar de navigatie Naar de inhoud

Reuma

Synoniemen: reumatiek, reumatische aandoening, reumatische aandoeningen, reumatische ziekte, reumatische ziekten, reumatische ziektes

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Website Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland

7 tips om een zorgverlener voor reuma te kiezen die bij u past

Geplaatst op 25 juli 2018 door - 1791 keer bekeken

Foto 7 tips om een zorgverlener voor reuma te kiezen die bij u past

Als u of uw kind reuma heeft en hiervoor behandeld moet worden, wilt u een ziekenhuis of kliniek en een zorgverlener vinden. En dan het liefst eentje die bij uw wensen past. Maar hoe doet u dat? Deze stappen kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Bepaal wat u belangrijk vindt

U wilt bijvoorbeeld niet te ver reizen, dat het klikt met de zorgverlener, dat hij of zij veel ervaring heeft en dat er een korte wachttijd is. Zet daarom voor uzelf op een rijtje welke eisen u stelt aan een zorgverlener en ziekenhuis.

2. Zoek naar betrouwbare, objectieve informatie

Heeft u uw wensen op een rijtje? Zoek dan informatie passend bij deze wensen. Op de website van het ziekenhuis en op ZorgkaartNederland vindt u de actuele wachttijden. Verder vindt u op ZorgkaartNederland  welke kwaliteitskeurmerken het ziekenhuis heeft. Zoek hiervoor op het betreffende ziekenhuis en kijk bij Wachttijden of Kwaliteit.

Heeft u geen idee wat uw wensen zijn? Dan kunt u stap 1 en 2 ook omdraaien. U zoekt eerst objectieve informatie en kiest daarna waaraan de zorg minimaal moet voldoen.

3. Lees ervaringen van anderen

Door algemene informatie te combineren met ervaringen van patiënten, krijgt u een completer beeld. Bij de aandoening leest u hoe medepatiënten de zorg in het ziekenhuis en zorgverleners waarderen. Kijk of hun ervaringen aansluiten bij de punten die u belangrijk vindt. Bij positieve reacties gaat u met meer vertrouwen naar het ziekenhuis. Vallen de reacties tegen? Bespreek dan met uw omgeving en huisarts wat verstandig is om te doen.

4. Bespreek met uw huisarts wat voor u telt

Geef bij uw huisarts aan dat u wilt meedenken over de beste zorgverleners en het beste ziekenhuis voor u of uw kind. Vertel dat reisafstand voor u geen enkel punt is, of juist wel. Of dat u op zoek bent naar een zorgverlener die veel ervaring heeft met de behandeling die u of uw kind krijgt. Voordat uw huisarts u doorverwijst, besluit u zo samen welke specialist goed bij u past.

5. Zoek uit wat de eventuele kosten zijn

U heeft het recht om zelf een zorgverlener of ziekenhuis te kiezen. Maar zorgverzekeraars sluiten contracten met zorgverleners en maken hierin steeds vaker keuzes. Zo kan het gebeuren dat u een zorgverlener heeft gevonden, maar dat uw zorgverzekeraar geen contract met hem heeft. Dan moet u waarschijnlijk bijbetalen of een andere zorgverlener kiezen. Zoek van te voren uit of u moet betalen voor de zorgverlener van uw keuze.

6. Maak zo mogelijk eerst kennis

Het is belangrijk dat u of uw kind zich op zijn gemak voelt bij de zorgverlener en in de kliniek of het ziekenhuis. Bespreek in het eerste gesprek altijd zaken die u belangrijk vindt. Heeft u ook nog vragen voorbereid? Geef dit dan aan het begin van het gesprek duidelijk aan. De zorgverlener kan hier dan rekening mee houden. Stel de vragen die u heeft opgeschreven en schrijf de antwoorden op. Na de afspraak kunt u dan alles nog even rustig nalezen.

Als het eerste contact niet prettig verloopt, kunt u om een andere zorgverlener vragen.

7. Second opinion

Het kan voorkomen dat u al een zorgverlener heeft, maar dat u twijfelt over de diagnose of behandeling die hij of zij voorstelt. U kunt dan om de mening van een andere zorgverlener vragen. U vindt het misschien lastig om uw zorgverlener te vertellen dat u een tweede mening wilt, maar bedenk dat zo’n gesprek voor zorgverleners heel gewoon is. Hoe een second opinion in zijn werk gaat, leest u hier.Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders