Naar de navigatie Naar de inhoud

Reuma

Synoniemen: reumatiek, reumatische aandoening, reumatische aandoeningen, reumatische ziekte, reumatische ziekten, reumatische ziektes

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Reuma is gewaardeerd met een 8.6 op basis van 1777 waarderingen.

Website Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland

In het kort

Reuma is een naam waar meer dan 200 verschillende aandoeningen bij horen. Een aandoening is een verzamelnaam voor alles wat anders is aan het lichaam, zoals een ziekte, syndroom, symptoom of ziekteverschijnsel. Artrose valt onder reuma, maar ook sclerodermie. Artrose is een vorm van slijtage, sclerodermie een ziekte. Een symptoom is kenmerkend voor een bepaalde ziekte of handicap.

Omdat er zo veel verschillende reumatische aandoeningen zijn is het goed deze onder te verdelen in verschillende categorieën:

 • Ontstekingsreuma
  Bij de inflammatoire reumatische aandoeningen zijn uw gewrichten vaak lange tijd ontstoken en opgezwollen. Voorbeelden zijn reumatoïde artritis, jeugdreuma en de spondyloarthritis (SpA) groep. Onder de SpA groep vallen ankyloserende spondylitis (ziekte van Bechterew), reactieve artritis, artritis psoriatica en artritis bij inflammatoire darmziekten (colitis ulcerosa en ziekte van Crohn).
 • Slijtagereuma
  Hierbij raakt het kraakbeen aan de uiteinden van uw gewrichten beschadigd. Het kraakbeen wordt dunner en kan soms helemaal verdwijnen. Uw kraakbeen heeft een dempende werking, als het kraakbeen er niet meer is, heeft u veel pijn en moeite met bewegen. Er is bij deze vorm van reuma geen sprake van ontstekingen. Slijtagereuma komt vooral voor in de nek, onderrug, heupen, knieën of handen. Een voorbeeld hiervan is artrose.
 • Weke delenreuma
  Bij reuma in de weke delen heeft u last van pijn in de spieren, pezen en aanhechtingsbanden rondom gewrichten. Een voorbeeld hiervan is fibromyalgie.
 • Systeemziekten / bindweefselziekten
  Bij deze vorm van reuma zijn naast uw gewrichten ook verschillende inwendige organen aangetast bijvoorbeeld longen, huid, nieren of bloed. Voorbeelden zijn systemische lupus erythematodes (SLE), sclerodermie en het syndroom van Sjögren.
 • Aandoeningen aan uw botten
  Bij deze vorm van reuma zijn uw botten aangetast. Voorbeelden zijn osteoporose en de ziekte van Paget.

  Bron: ReumaZorg Nederland

Leer van ervaringen van anderen


Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden Schrijf een waardering

Waarderingen

Ziekenhuis Spaarne Gasthuis, locatie Hoofddorp - Hoofddorp

22 juni 2021 - Goedgekeurd door de redactie

Het is voor mij zeer lastig om een afspraak te maken voor de afdeling reumatologie. Vaak is het pas kort van te voren mogelijk om een afspraak te plannen omdat agenda's o.i.d. nog niet bekend zijn....

7.8
Lees meer
Thuiszorg Omring Thuiszorg, regio Zijpe - Schagen

22 juni 2021 - Goedgekeurd door de redactie

Hebben altijd een luisterend oor en helpen zeer goed

Reumatoloog Aken, J. van - Hoofddorp

22 juni 2021 - Goedgekeurd door de redactie

Ik heb mevrouw Van Aken ervaren als iemand met een groot empatisch vermogen. Zij ziet mij als mens en niet als kwaal. Ik waardeer zeer dat zij mij volledig en begrijpelijk voorlicht over de voor- en...

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Reuma?

Er zijn in totaal 1809 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Reuma. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Sonnaville, P.B.J. de

Beroep

Reumatoloog

Werkzaam bij

Reumazorg Zuid West Nederland Goes, Goes

10

4 waarderingen

Bisoendial, R.J.

Beroep

Reumatoloog

Werkzaam bij

Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam

10

3 waarderingen

Riel, P.L.C.M. van

Beroep

Reumatoloog

Werkzaam bij

Bernhoven, locatie Nistelrodeseweg, Uden

10

3 waarderingen

Bekijk alle zorgaanbieders

 • Vind een zorgaanbieder die gewaardeerd is op Reuma

Feiten en meningen