Reuma

Reuma is een naam waar meer dan 200 verschillende aandoeningen bij horen. Een aandoening is een verzamelnaam voor alles wat anders is aan het lichaam, zoals een ziekte, syndroom, symptoom of ziekteverschijnsel. Artrose valt onder reuma, maar ook sclerodermie. Artrose is een vorm van slijtage, sclerodermie een ziekte. Een symptoom is kenmerkend voor een bepaalde ziekte of handicap.

Omdat er zo veel verschillende reumatische aandoeningen zijn is het goed deze onder te verdelen in verschillende categorieën:

Ontstekingsreuma
Bij de inflammatoire reumatische aandoeningen zijn uw gewrichten vaak lange tijd ontstoken en opgezwollen. Voorbeelden zijn reumatoïde artritis, jeugdreuma en de spondyloarthritis (SpA) groep. Onder de SpA groep vallen ankyloserende spondylitis (ziekte van Bechterew), reactieve artritis, artritis psoriatica en artritis bij inflammatoire darmziekten (colitis ulcerosa en ziekte van Crohn).

Slijtagereuma
Hierbij raakt het kraakbeen aan de uiteinden van uw gewrichten beschadigd. Het kraakbeen wordt dunner en kan soms helemaal verdwijnen. Uw kraakbeen heeft een dempende werking, als het kraakbeen er niet meer is, heeft u veel pijn en moeite met bewegen. Er is bij deze vorm van reuma geen sprake van ontstekingen. Slijtagereuma komt vooral voor in de nek, onderrug, heupen, knieën of handen. Een voorbeeld hiervan is artrose.

Weke delenreuma
Bij reuma in de weke delen heeft u last van pijn in de spieren, pezen en aanhechtingsbanden rondom gewrichten. Een voorbeeld hiervan is fibromyalgie.

Systeemziekten / bindweefselziekten
Bij deze vorm van reuma zijn naast uw gewrichten ook verschillende inwendige organen aangetast bijvoorbeeld longen, huid, nieren of bloed. Voorbeelden zijn systemische lupus erythematodes (SLE), sclerodermie en het syndroom van Sjögren.

Aandoeningen aan uw botten
Bij deze vorm van reuma zijn uw botten aangetast. Voorbeelden zijn osteoporose en de ziekte van Paget.


Voor informatie over veel verschillende reumatische aandoeningen kunt u terecht op www.reumazorgnederland.nl. Hier vindt u onder andere informatie over de oorzaak en de klachten van de aandoeningen. Tevens informeren wij u over de manier waarop de diagnose gesteld wordt, hoe een aandoening te behandelen is en geven wij tips om beter om te gaan met uw aandoening.

 

De behandeling van de aandoening Reuma is gewaardeerd met een 8.5 op basis van 2408 waarderingen.

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Reuma?

Er zijn in totaal 1206 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Reuma. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

 • 10
  4

  Kuis, W.

  • Orthopeed
  • Ikazia ziekenhuis, Rotterdam
 • 10
  3

  Hoogen, F.H.J. van den

  • Reumatoloog, Internist
  • Sint Maartenskliniek Nijmegen, Nijmegen
   Radboudumc, Nijmegen
 • 10
  2

  CZdirect

  Zorgverzekeraar

  • Tilburg
Bekijk alle zorgaanbieders

Feiten en meningen

Partners van ZorgkaartNederland