Reuma

Synoniemen: reumatiek, reumatische aandoening, reumatische aandoeningen, reumatische ziekte, reumatische ziekten, reumatische ziektes

Reuma is een naam waar meer dan 200 verschillende aandoeningen bij horen. Een aandoening is een verzamelnaam voor alles wat anders is aan het lichaam, zoals een ziekte, syndroom, symptoom of ziekteverschijnsel. Artrose valt onder reuma, maar ook sclerodermie. Artrose is een vorm van slijtage, sclerodermie een ziekte. Een symptoom is kenmerkend voor een bepaalde ziekte of handicap.

Omdat er zo veel verschillende reumatische aandoeningen zijn is het goed deze onder te verdelen in verschillende categorieën:

Ontstekingsreuma
Bij de inflammatoire reumatische aandoeningen zijn uw gewrichten vaak lange tijd ontstoken en opgezwollen. Voorbeelden zijn reumatoïde artritis, jeugdreuma en de spondyloarthritis (SpA) groep. Onder de SpA groep vallen ankyloserende spondylitis (ziekte van Bechterew), reactieve artritis, artritis psoriatica en artritis bij inflammatoire darmziekten (colitis ulcerosa en ziekte van Crohn).

Slijtagereuma
Hierbij raakt het kraakbeen aan de uiteinden van uw gewrichten beschadigd. Het kraakbeen wordt dunner en kan soms helemaal verdwijnen. Uw kraakbeen heeft een dempende werking, als het kraakbeen er niet meer is, heeft u veel pijn en moeite met bewegen. Er is bij deze vorm van reuma geen sprake van ontstekingen. Slijtagereuma komt vooral voor in de nek, onderrug, heupen, knieën of handen. Een voorbeeld hiervan is artrose.

Weke delenreuma
Bij reuma in de weke delen heeft u last van pijn in de spieren, pezen en aanhechtingsbanden rondom gewrichten. Een voorbeeld hiervan is fibromyalgie.

Systeemziekten / bindweefselziekten
Bij deze vorm van reuma zijn naast uw gewrichten ook verschillende inwendige organen aangetast bijvoorbeeld longen, huid, nieren of bloed. Voorbeelden zijn systemische lupus erythematodes (SLE), sclerodermie en het syndroom van Sjögren.

Aandoeningen aan uw botten
Bij deze vorm van reuma zijn uw botten aangetast. Voorbeelden zijn osteoporose en de ziekte van Paget.


Voor informatie over veel verschillende reumatische aandoeningen kunt u terecht op www.reumazorgnederland.nl. Hier vindt u onder andere informatie over de oorzaak en de klachten van de aandoeningen. Tevens informeren wij u over de manier waarop de diagnose gesteld wordt, hoe een aandoening te behandelen is en geven wij tips om beter om te gaan met uw aandoening.

 

De behandeling van de aandoening Reuma is gewaardeerd met een 8.5 op basis van 2655 waarderingen.

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

 • Reumatoloog Kaap, J.H. van der - Goes

  21 september 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Na enkele jaren terug naar de reumatoloog Dr. v.d. Kaap.Wederom een ervaring met deze uitstekend specialist, met een boven gemiddeld goede sociale omgang met mij als patiënt.Dank u wel!

 • 3.3

  Huisarts Wijbenga, C. - Groningen

  18 september 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Ik liep al langere tijd met klachten. Dr Wijbenga noemde het ‘de moeheid onder de jongeren van tegenwoordig. Meerdere keren met ontstekingen in ledematen bij hem geweest maar dat vond hij normaal....

  1 persoon vindt dit een nuttige waardering.

 • 5.2

  Particulier woonzorgcentrum Domus Magnus - De Magistraat - Rotterdam

  18 september 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Ik heb 3 maanden in de Magistraat doorgebracht. Mijn appartement was ruim en de vaste groep verzorgenden heeft hart voor de bewoners en levert goed werk! Toch ben ik 16 augustus verhuisd naar een...

  1 persoon vindt dit een nuttige waardering.

  Reactie van/namens Particulier woonzorgcentrum Domus Magnus - De Magistraat - Rotterdam

  geplaatst op 18 september 2018

  Bedankt voor uw waardering. We vinden het spijtig om te lezen dat u de behandeling zo heeft ervaren. Wij willen daarom graag met...

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Reuma?

Er zijn in totaal 1317 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Reuma. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

 • 10
  4

  Kuis, W.

  • Orthopeed
  • Ikazia ziekenhuis Rotterdam, Rotterdam
 • 10
  3

  Hoogen, F.H.J. van den

  • Reumatoloog, Internist
  • Sint Maartenskliniek Nijmegen, Ubbergen
   Radboudumc, Nijmegen
 • 10
  2

  Bouwman, T.

  • Fysiotherapeut
  • Centrum Evers manuele en fysiotherapie, locatie Asklepios, Barneveld
   Centrum Evers manuele en fysiotherapie, locatie Medisch centrum De Burgt, Barneveld
Bekijk alle zorgaanbieders

Feiten en meningen

Partners van ZorgkaartNederland