Naar de navigatie Naar de inhoud

Reuma

Synoniemen: reumatiek, reumatische aandoening, reumatische aandoeningen, reumatische ziekte, reumatische ziekten, reumatische ziektes

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Website Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland

In het kort

Reuma is een naam waar meer dan 200 verschillende aandoeningen bij horen. Een aandoening is een verzamelnaam voor alles wat anders is aan het lichaam, zoals een ziekte, syndroom, symptoom of ziekteverschijnsel. Artrose valt onder reuma, maar ook sclerodermie. Artrose is een vorm van slijtage, sclerodermie een ziekte. Een symptoom is kenmerkend voor een bepaalde ziekte of handicap.

Omdat er zo veel verschillende reumatische aandoeningen zijn is het goed deze onder te verdelen in verschillende categorieën:

 • Ontstekingsreuma
  Bij de inflammatoire reumatische aandoeningen zijn uw gewrichten vaak lange tijd ontstoken en opgezwollen. Voorbeelden zijn reumatoïde artritis, jeugdreuma en de spondyloarthritis (SpA) groep. Onder de SpA groep vallen ankyloserende spondylitis (ziekte van Bechterew), reactieve artritis, artritis psoriatica en artritis bij inflammatoire darmziekten (colitis ulcerosa en ziekte van Crohn).
 • Slijtagereuma
  Hierbij raakt het kraakbeen aan de uiteinden van uw gewrichten beschadigd. Het kraakbeen wordt dunner en kan soms helemaal verdwijnen. Uw kraakbeen heeft een dempende werking, als het kraakbeen er niet meer is, heeft u veel pijn en moeite met bewegen. Er is bij deze vorm van reuma geen sprake van ontstekingen. Slijtagereuma komt vooral voor in de nek, onderrug, heupen, knieën of handen. Een voorbeeld hiervan is artrose.
 • Weke delenreuma
  Bij reuma in de weke delen heeft u last van pijn in de spieren, pezen en aanhechtingsbanden rondom gewrichten. Een voorbeeld hiervan is fibromyalgie.
 • Systeemziekten / bindweefselziekten
  Bij deze vorm van reuma zijn naast uw gewrichten ook verschillende inwendige organen aangetast bijvoorbeeld longen, huid, nieren of bloed. Voorbeelden zijn systemische lupus erythematodes (SLE), sclerodermie en het syndroom van Sjögren.
 • Aandoeningen aan uw botten
  Bij deze vorm van reuma zijn uw botten aangetast. Voorbeelden zijn osteoporose en de ziekte van Paget.

  Bron: ReumaZorg Nederland

Leer van ervaringen van anderen


Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden Schrijf een waardering

Waarderingen

De sortering wordt niet beïnvloed door de zorgaanbieder. Lees meer.
Tandartsenpraktijk Dental Clinics Montfoort - Montfoort Geverifieerd

2 juli 2022 - Geplaatst door de redactie

Zoals mijn bevindingen zijn is het een prima keus om hier je gebit te laten glimlachen. Vakkundig, goede uitleg, ingelezen over je gebit en bovenal luisterend en behulpzaam voor de dingen waar je...

Ziekenhuis Sint Maartenskliniek Nijmegen - Ubbergen

1 juli 2022 - Geplaatst door de redactie

De vriendelijkheid van het personeel is top. Ook wordt er meegedacht om de behandeling zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Huisarts Klein, M.J.C. - Den Haag

30 juni 2022 - Geplaatst door de redactie

Wordt goed behandeld, goede luisterende oor, vraagt goed door en weet meteen goed wat er aan de hand is met het patient. Heb iedere keer zeker effect van voorgeschreven medicaties.

Bekijk alle waarderingen

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Reuma?

Er zijn in totaal 1974 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Reuma. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

De sortering wordt niet beïnvloed door de zorgaanbieder. Lees meer.
Riel, P.L.C.M. van

Beroep

Reumatoloog

Werkzaam bij

Bernhoven, locatie Nistelrodeseweg, Uden

10

3 waarderingen

Araùjo Nunes Pinto, T.L.

Beroep

Reumatoloog

Werkzaam bij

Laurentius Ziekenhuis Roermond, Roermond

10

2 waarderingen

Arts, S.J.

Beroep

Orthopeed

Werkzaam bij

Laurentius Ziekenhuis Roermond, Roermond

10

2 waarderingen

Bekijk alle zorgaanbieders

 • Vind een zorgaanbieder die gewaardeerd is op Reuma

Feiten en meningen