Naar de navigatie Naar de inhoud

Reuma

Synoniemen: reumatiek, reumatische aandoening, reumatische aandoeningen, reumatische ziekte, reumatische ziekten, reumatische ziektes

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Website Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland

Hoe kan ik voor reuma behandeld worden?

Geplaatst op 11 april 2015 door - 8233 keer bekeken

Foto Hoe kan ik voor reuma behandeld worden?

De meeste vormen van reuma zijn nog niet te genezen. Medicijnen kunnen wel uw klachten verlichten. U kunt de volgende medicijnen of een combinatie daarvan voorgeschreven krijgen:

  • Pijnstillers. Denk bijvoorbeeld aan paracetamol. Deze pijnstiller kunt u bij de apotheek of drogist kopen.
  • Ontstekingsremmende pijnstillers. Deze medicijnen verlichten pijn, koorts en ontstekingen. U kunt de meeste ontstekingsremmende pijnstillers alleen op recept van uw arts krijgen.
  • Reumaremmers. Deze medicijnen onderdrukken de gewrichtsontstekingen bij een aantal vormen van reuma. Hierdoor heeft u even geen of minder klachten. Soms duurt het maanden voordat het medicijn werkt.


Verder is het bij reuma belangrijk dat u regelmatig beweegt. Het maakt uw botten en spieren sterk en uw gewrichten soepel. Als u veel pijn heeft of erg stijf bent, kost bewegen extra veel moeite. Het is dan ook belangrijk dat u op uw eigen niveau beweegt en niet te veel doet. U voelt het beste aan wanneer uw lichaam rust nodig heeft. Een fysio- of oefentherapeut kan u eventueel bewegingstips geven en u begeleiden. Overleg met uw reumatoloog of het zinvol is om naar een fysio- of oefentherapeut te gaan.

Stel drie goede vragen

Bespreek met uw behandelend arts welke behandeling het beste bij uw situatie past. Stel hem altijd de volgende drie vragen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?


Aan de hand van de antwoorden hierop bepaalt u samen met uw arts welk behandelingstraject u ingaat. 

Gebruikte bronnen: Thuisarts.nl, Reumafonds



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders