Reuma

Synoniemen: reumatiek, reumatische aandoening, reumatische aandoeningen, reumatische ziekte, reumatische ziekten, reumatische ziektes

Reuma is een naam waar meer dan 200 verschillende aandoeningen bij horen. Een aandoening is een verzamelnaam voor alles wat anders is aan het lichaam, zoals een ziekte, syndroom, symptoom of ziekteverschijnsel. Artrose valt onder reuma, maar ook sclerodermie. Artrose is een vorm van slijtage, sclerodermie een ziekte. Een symptoom is kenmerkend voor een bepaalde ziekte of handicap.

Omdat er zo veel verschillende reumatische aandoeningen zijn is het goed deze onder te verdelen in verschillende categorieën:

Ontstekingsreuma
Bij de inflammatoire reumatische aandoeningen zijn uw gewrichten vaak lange tijd ontstoken en opgezwollen. Voorbeelden zijn reumatoïde artritis, jeugdreuma en de spondyloarthritis (SpA) groep. Onder de SpA groep vallen ankyloserende spondylitis (ziekte van Bechterew), reactieve artritis, artritis psoriatica en artritis bij inflammatoire darmziekten (colitis ulcerosa en ziekte van Crohn).

Slijtagereuma
Hierbij raakt het kraakbeen aan de uiteinden van uw gewrichten beschadigd. Het kraakbeen wordt dunner en kan soms helemaal verdwijnen. Uw kraakbeen heeft een dempende werking, als het kraakbeen er niet meer is, heeft u veel pijn en moeite met bewegen. Er is bij deze vorm van reuma geen sprake van ontstekingen. Slijtagereuma komt vooral voor in de nek, onderrug, heupen, knieën of handen. Een voorbeeld hiervan is artrose.

Weke delenreuma
Bij reuma in de weke delen heeft u last van pijn in de spieren, pezen en aanhechtingsbanden rondom gewrichten. Een voorbeeld hiervan is fibromyalgie.

Systeemziekten / bindweefselziekten
Bij deze vorm van reuma zijn naast uw gewrichten ook verschillende inwendige organen aangetast bijvoorbeeld longen, huid, nieren of bloed. Voorbeelden zijn systemische lupus erythematodes (SLE), sclerodermie en het syndroom van Sjögren.

Aandoeningen aan uw botten
Bij deze vorm van reuma zijn uw botten aangetast. Voorbeelden zijn osteoporose en de ziekte van Paget.


Voor informatie over veel verschillende reumatische aandoeningen kunt u terecht op www.reumazorgnederland.nl. Hier vindt u onder andere informatie over de oorzaak en de klachten van de aandoeningen. Tevens informeren wij u over de manier waarop de diagnose gesteld wordt, hoe een aandoening te behandelen is en geven wij tips om beter om te gaan met uw aandoening.

 

De behandeling van de aandoening Reuma is gewaardeerd met een 8.5 op basis van 2410 waarderingen.

Welke verschillende vormen van reuma zijn er?

Geplaatst op 12 april 2015 door - 16540 keer bekeken

Hieronder ziet u een overzicht van de bekendste vormen van reuma.

 • Artrose. Bij deze aandoening gaat de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht langzaam achteruit: het wordt dunner of verdwijnt zelfs helemaal. Uw botten kunnen dan over elkaar schuren en vervormen. Dat geeft veel pijn en stijfheid, waardoor u minder soepel kunt bewegen. Als behandeling krijgt u eerst vaak fysiotherapie en medicijn. Helpt dat niet meer? Dan is een gewrichtsvervanging een mogelijkheid. Lees meer over artrose op de site van het Reumafonds.
 • Ziekte van Bechterew. Bij deze ziekte zijn vooral de gewrichten van rug, heup en knieën ontstoken. De wervelkolom wordt stijf en pijnlijk en soms ook krom. De ziekte van Bechterew is nog niet te genezen. Tegen de pijn kunt u pijnstillers en ontstekingsremmers krijgen. De stijfheid verbetert u met dagelijkse oefeningen.  Lees meer over de ziekte van Bechterew op de site van het Reumafonds.
 • Fibromyalgie. Altijd pijn, moe en stijf. Dat zijn de bekendste klachten van fibromyalgie. Waar de klachten precies vandaan komen, is onbekend. In uw lichaam is meestal geen spoor van de aandoening te vinden. Dit maakt de behandeling extra moeilijk. Genezing is dan ook nog niet mogelijk. De behandeling bestaat uit pijnstillers, ontstekingsremmers en beweging. Lees meer over fibromyalgie op de site van het Reumafonds.
 • Jeugdreuma.  Dit is een verzamelnaam van gewrichtsontstekingen bij kinderen. Hoeveel gewrichten ontstoken zijn, bepaalt welke vorm uw kind heeft:
    • Oligo-articulaire jeugdreuma: er zijn dan maximaal vier gewrichten tegelijk zijn ontstoken.
    • Poly-articulaire jeugdreuma: er zijn dan vijf of meer gewrichten tegelijk ontstoken
    • Systemische jeugdreuma: niet alleen gewrichten zijn dan ontstoken, maar ook organen
    • Het is moeilijk te voorspellen hoe de ziekte, zal verlopen. Dit bemoeilijkt ook de behandeling. Deze bestaat meestal uit medicijnen, oefentherapie en adviezen over beweging. Lees meer over
  jeugdreuma op de site van het Reumafonds.
 • Botontkalking. Uw botten worden broos. Hier kunt u niks aan doen, dat hoort bij het ouder worden. Botontkalking geeft geen klachten. Wel kunt u gemakkelijker een bot breken. Botontkalking wordt meestal pas ontdekt als u iets gebroken heeft. Behandeling komt dan te laat. Alleen bij ernstige botontkalking kunt u medicijnen krijgen. Lees meer over botontkalking op de site van het Reumafonds.
 • Reumatoïde artritis. Bij deze aandoening werkt uw afweersysteem niet goed. Hierdoor komen er stoffen vrij die ontstekingen in de gewrichten veroorzaken. Het verloop van de ziekte is grillig. De ene keer heeft u veel last van pijn en stijfheid, de andere keer nauwelijks. Tegen de klachten krijgt u medicijnen. Lees meer over reumatoïde artritis op de site van het Reumafonds.
 • Jicht. Dit is een gevolg van een slechte stofwisseling. Hierdoor hoopt urinezuur zich op in uw lichaam. Er ontstaan dan urinezuurkristallen en deze vestigen zich in uw gewrichten, vooral uw teen, knie, enkel en pols. Daar veroorzaken ze een ontsteking. Het gewricht zwelt op, wordt warm en doet pijn. Jicht komt meestal in aanvallen en geneest vaak ook uit zichzelf weer. Lees meer over jicht op de site van het Reumafonds.


Ook informatie over andere vormen van reuma? Bekijk hier het overzicht van het Reumafonds.

Wat zijn de symptomen van reuma?

De meeste vormen van reuma geven dezelfde soort klachten. U kunt reuma herkennen aan de volgende symptomen:

 • Uw gewricht is dik en voelt warm aan.
 • U heeft pijn in uw spieren of gewrichten.
 • U bent stijf. Daardoor heeft u vaak moeite met bewegen. Vooral nadat u even stil hebt gezeten.


Deze klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. Ga daarom altijd naar huisarts, zodat deze een goede diagnose kan stellen.

Gebruikte bronnen: Thuisarts.nl, Reumafonds
Er zijn 3 reacties geplaatst


 • Koedood | 12 september 2018

  Pyn aan pols in de gewichten

 • Redactie ZorgkaartNederland | 19 september 2016

  Beste Marga, dank voor de reactie. We proberen een zo compleet mogelijk overzicht van aandoeningen te geven. Daarom zijn wij momenteel bezig met het uitbreiden van onze lijst met aandoeningen.

 • Marga | 17 september 2016

  Ik heb polymyalgia rheumarica (spierreuma). Dit is aangetoond door bloedonderzoek. De bezinking was 76. Ik moet nu prednison slikken.
  Wat mij verbaasd dat deze aandoening niet op uw site vermeld wordt en fybromialgie wel.


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland