Naar de navigatie Naar de inhoud

Spataders

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

29-06-2023
Redactie ZorgkaartNederland

Hulp bij kiezen: spataderen

Synoniemen: spatader, spataderen, varice, varices

In het kort

 • Spataderen zijn verwijde aderen.
 • Ze geven meestal geen klachten. Behandeling is dan niet nodig.
 • Vindt u de spataderen lelijk? Of veroorzaken ze klachten? Dan kunt u ze laten behandelen.
 • Dat kan met steunkousen, dichtspuiten, een operatie of een behandeling met verhitting.
 • U kunt zelf een paar dingen doen om te voorkomen dat ze erger worden:
  • Beweeg genoeg. Zit en sta niet te lang stil. Ga ook regelmatig een paar keer op uw tenen staan.
  • Probeer af te vallen als u te zwaar bent.
  • Leg uw benen omhoog als u zit. 

Bron: Thuisarts

Wat zijn spataderen?

 • Spataderen of spataders zijn verwijde aderen in de benen.
 • In de aderen van de benen zitten klepjes. Die klepjes zorgen dat het bloed goed door de aderen in de benen kan stromen. Wanneer aderen wijder worden, sluiten deze klepjes niet meer zo goed.
 • Het bloed stroomt dan terug en er ontstaat ophoping van bloed. Dit betekent dat er teveel bloed op 1 plek blijft.
 • Spataderen zien eruit als kronkelende, blauwpaarse bloedvaten. De spataderen kunnen kleine bloedvaatjes zijn of grote opgezwollen vaten. Grote spataderen zien eruit als knobbels. 

Behandeling

Spataderen geven niet altijd klachten. Soms is er behandeling nodig, maar soms ook niet. En soms vinden mensen spataderen niet mooi.

Pijnlijke benen of kuiten kunnen bij spataderen voorkomen. Je hebt dan bijvoorbeeld kramp of jeuk.

Er zijn dan verschillende behandelingen mogelijk, zoals: 

 • steunkousen
 • dichtspuiten
 • een operatie
 • behandeling met verhitting (laser)

Het is belangrijk om als eerste een afspraak met de huisarts te maken. Samen bespreek je dan wat de beste behandeling is voor jouw situatie.

Spataderen zijn over het algemeen goed te behandelen. In dit artikel lees je tips en adviezen over het kiezen van de beste zorgaanbieder voor jou. 

Logo (5)

Dit gebeurt er in je been bij spataderen. Bron: thuisarts.nl 
 

Wie is de beste zorgaanbieder voor mij of mijn naaste voor spataderen?

Wie de beste zorgaanbieder voor jou of je naaste is voor de behandeling van spataderen, is persoonlijk. Je moet namelijk best een paar keuzes maken als je je spataderen wilt laten behandelen.

Wat vind jij belangrijk aan een behandeling? Deze vragen kunnen je helpen bij het kiezen van de beste zorgaanbieder:

 • Welke behandeling past het beste bij mijn situatie?
 • Welke onderzoeken krijg ik voordat ik een behandeling krijg?
 • Wat is de reistijd naar het ziekenhuis of naar de kliniek?
 • Hoeveel ervaring heeft de arts?
 • Wat zijn de wachttijden voor een behandeling?
 • Hoe bepaalt de arts een diagnose?

Het is ook heel handig om de keuzehulp spataderen in te vullen. Zo krijg je meteen advies over zorgaanbieders die bij jouw wensen passen. 

Welke arts kan mij mogelijk behandelen?

Het ligt aan jouw persoonlijke situatie welke arts het je beste kan helpen. Je start altijd eerst bij de huisarts. De volgende specialisten kunnen je eventueel ook behandelen:

 • Dermatoloog (huidarts) 
 • Vaatchirurg (een chirurg met als specialisme bloedvaten)
 • Algemeen chirurg

Diagnose

De huisarts doet lichamelijk onderzoek om te kijken of je spataderen hebt. De huisarts stelt je vragen en bekijkt je benen terwijl je staat. Soms is een verwijzing nodig naar een ziekenhuis of kliniek. Bijvoorbeeld als de spataderen erg diep zitten en niet te zien zijn. Er is dan meer onderzoek nodig. De huisarts verwijst je door.

Een vervolgstap is een zogenaamd duplex-onderzoek in een ziekenhuis of kliniek. Dit meet de stroomsnelheid van het bloed in de vaten in je been. Zo wordt in beeld gebracht waar de spataderen zitten en hoe erg de ophoping van het bloed is. Dat is belangrijke informatie voor het bepalen van de beste behandeling voor jou. 

Wat kan ik zelf doen als ik spataderen heb?

Wat je zelf kunt doen om zo weinig mogelijk klachten van spataderen te hebben, is genoeg bewegen. Blijf niet te lang stilzitten of stilstaan. Ga regelmatig op je tenen staan. Probeer gewicht te verliezen als je te zwaar bent. Leg je benen omhoog als je zit. Je kan de huisarts ook nog om meer tips vragen.

HBK spataderen

Voorbeeldtekening van spatader, met ontstoken huid, op het been. 
Bron: St Bartholomew's Hospital Archives & Museum. Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)

 

Bij welke zorgaanbieder kan ik het snelst terecht?

Bij welke ziekenhuis of kliniek je het snelst terecht kunt, bekijk je op de lijst met wachttijden van ZorgkaartNederland. Je ziet binnen welke tijd je ongeveer terecht kunt voor een afspraak of behandeling.
 

Waar zit het verschil in kwaliteit bij zorgaanbieders?

In Nederland levert elke zorgaanbieder goede kwaliteit. Maar kwaliteit is ook persoonlijk.

Wat vind jij belangrijk? Is dat de ervaring van de artsen? Of de hersteltijd van een eventuele operatie? Kan je op 1 dag een diagnose stellen en alvast een gesprek over mogelijke behandelingen bespreken? Welke specialisten zijn beschikbaar in het ziekenhuis of de kliniek voor de behandeling die je nodig hebt?

Maak gerust een lijstje met dingen die jij belangrijk vindt. En bespreek dit met je arts.

Op ZorgkaartNederland lees je waarderingen van mensen die ook behandeling hebben gehad. Hoe vonden zij het gaan? Hun ervaringen helpen jou met kiezen.
 

Wat kost een behandeling voor spataderen?

Het is belangrijk dat je de voorwaarden van je zorgverzekering bekijkt. Heb je een naturapolis en heeft je zorgverzekering een contract afgesloten met de zorginstelling van jouw voorkeur? Dekt jouw polis de zorg in het ziekenhuis of de kliniek waar je een afspraak wil maken?

Ieder ziekenhuis of kliniek rekent voor een behandeling van spataderen weer andere kosten. Maar die kosten hoef je niet altijd zelf te betalen. De kosten voor een behandeling worden namelijk meestal vergoed vanuit de basisverzekering. Er moet dan wel sprake zijn van een medische noodzaak. En je hebt een verwijzing nodig.

Worden de kosten niet vergoed uit de basisverzekering, en heb je een uitgebreide aanvullende verzekering? Dan krijg je de kosten misschien deels vergoed uit je aanvullende verzekering.

Je betaalt wel altijd je eigen risico zelf. Het eigen risico is 385 euro (in 2023).

Dus als dat nog niet op is, moet je een deel van de behandeling zelf betalen.

Heb je ook een vrijwillig eigen risico? Dan betaal je meer (maximaal 885 euro in 2023).

Je kunt bellen met het ziekenhuis of de kliniek van jouw voorkeur en vragen wat de kosten zijn van een operatie of een andere behandeling van spataders.

Check daarna bij je verzekeraar of die kosten dus vergoed worden.

Extra kosten

Je kunt ook te maken krijgen met bijkomende kosten. Zoals elastische kousen. Als het gebruik van de elastische kousen hoort bij de behandeling, dan hoef je die niet zelf te betalen. Je  zorgverzekeraar vergoedt de kosten dan rechtstreeks aan het ziekenhuis. 

Steunkousen worden niet vergoed. Andere kosten zoals paracetamol en vervoer van- en naar het ziekenhuis, betaal je ook zelf.

Het is handig om bij je zorgverzekeraar na te vragen met welke kosten je rekening moet houden. Want dat ligt aan jouw persoonlijke situatie.
 

Wat is de ervaring van anderen?

Een behandeling voor spataderen komt vaak voor. Je leest de waarderingen van anderen over hun arts, ziekenhuis of kliniek op ZorgkaartNederland. Dit kan jou helpen bij het maken van een keuze voor de beste zorgaanbieder voor jou.
 

Wat moet ik doen om een zorgaanbieder te kiezen?

Met dit stappenplan vind je een ziekenhuis of de kliniek passend bij jouw wensen:

 1. Vul de keuzehulp spataderen in. Hiermee krijg je een advies gebaseerd op jouw voorkeuren en wensen.
 2. Je kunt op ZorgkaartNederland ook de waarderingen van anderen bekijken voor een behandeling of operatie van spataderen.
 3. Vraag je huisarts om een doorverwijzing naar het ziekenhuis of kliniek van jouw voorkeur. Als dit niet kan, bespreek dan samen met je huisarts welk ziekenhuis of kliniek jou het beste kan behandelen. 

Tips

 1. Ga voor je behandeling na of een zorgaanbieder een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Zo weet je zeker dat de zorg geheel of grotendeels vergoed wordt.
 2. Bekijk of je met je zorgaanbieder kunt overleggen over welke behandeling het beste bij je past. Soms is een operatie nodig. Maar een operatie is niet altijd zonder risico voor je gezondheid. De behandelend arts zal jou daar altijd vooraf over informeren.  
 3. Vul de keuzehulp spataderen in en ontvang direct advies voor jouw situatie.
 4. Wat zijn je wensen voor een zorgaanbieder? Maak een lijstje en bekijk welke ziekenhuizen of klinieken hierbij passen.
 5. Je hebt altijd recht op goede informatie over een behandeling. Stel daarom vragen aan je behandelaar, zodat je weet wat de behandeling precies inhoudt. En ook of je je prettig voelt bij deze behandelaar.

Drie goede vragen die je kunnen helpen tijdens een gesprek zijn:

 1. Wat kan er wel, wat kan er niet?
 2. Wat zijn de voor- en nadelen van een behandeling?
 3. Wat betekent dat bijvoorbeeld voor mijn dagelijks leven?

Handige links

 


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp