Staar

Synoniemen: cataract, grijze staar

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Staar is gewaardeerd met een 8.8 op basis van 6685 waarderingen.

3 tips om een behandeling voor staar te kiezen die bij u past

Geplaatst op 26 november 2017 door - 2681 keer bekeken

Foto 3 tips om een behandeling voor staar te kiezen die bij u past

Nu u weet dat u staar heeft en een ziekenhuis en specialist heeft gevonden die bij uw wensen past, dan is de volgende stap het kiezen van een behandeling die het beste bij u past. Maar hoe doet u dat? Deze tips kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Kijk naar behandelaanbod

Vaak zijn er verschillende manieren van behandelen mogelijk. Zorg dat u op de hoogte bent van deze mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld op Thuisarts naar de behandeling van staar. Ook op de website van de Oogvereniging vindt u meer informatie over de verschillende behandelingen.

U kunt ook een Consultkaart gebruiken. Hierop staan alle behandelmogelijkheden van staar. Per behandeling staan de belangrijkste vragen en antwoorden in een schema. Dit zijn de meest voorkomende vragen van andere patiënten. Lees de kaart door voordat u een gesprek met de arts heeft of neem de Consultkaart met uw arts door. Zo kunt u samen bekijken welke behandeling het beste bij uw wensen past.

2. Stel 3 goede vragen

U heeft recht op goede informatie. De 3 goede vragen kunnen helpen om die goede informatie te krijgen. Neem deze vragen mee naar uw arts.

 1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  Zet met uw arts op een rij welke mogelijkheden er zijn. Dat zijn er altijd minstens twee, want even afwachten is ook een mogelijkheid. Voorbeelden: eerst lichamelijk onderzoek door de huisarts of gelijk onderzoek door een oogarts in het ziekenhuis? Eerst afwachten of opereren?

 2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kan een operatie uw klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag uw arts naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling u opleveren? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

 3. Wat betekent dat in mijn situatie?
  Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe is uw thuissituatie, wat is uw beroep, hoe oud bent u, wat zijn uw wensen en uw doelen? Ook voor uw arts is het belangrijk om dit te weten. Zodat hij of zij het medische advies hierop kan aanpassen.

Andere tips voor tijdens het gesprek
Naast de 3 goede vragen heeft u vast ook andere vragen. Vragen die u thuis heeft bedacht, of vragen die tijdens het gesprek opkomen. Stel deze ook altijd. Domme vragen bestaan niet. Verder helpen de volgende tips u tijdens het gesprek met uw arts:

 • Geef aan als u iets niet helemaal begrijpt.
 • Geef aan als u ergens over twijfelt.
 • Neem uw vragen mee op papier en schrijf de antwoorden op. U kunt dan thuis de antwoorden nog even rustig nalezen.
 • Vat het gesprek aan het einde in uw eigen woorden samen. Zo kunt u samen met uw arts nagaan of u het begrepen heeft. Kijk voor meer informatie op www.3goedevragen.nl.

 

3. Check informatiekaart

Bekijk onze informatiekaart Samen beslissen: tips om een behandeling te kiezen die bij u past.

Print de kaart uit en neem ‘m mee naar uw arts.
Er is 1 reactie geplaatst


 • Ursula Keijsers | 1 mei 2020

  Heb macula op beide ogen en krijg hiervoor al jaren injecties . Maar nu heb ik ook nog staar op mijn ogen, dus een operatie moet er komen, ben hier echt heel angstig/ bang voor. Kan ik voor de angst iets krijgen?


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland