Naar de navigatie Naar de inhoud

Vernauwing van de halsslagader

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

29-06-2023
Redactie ZorgkaartNederland

Hulp bij kiezen: vernauwing van de halsslagader

In het kort

  • Het bloedvat naar uw hersenen is vernauwd.
  • Dan is het belangrijk om gezond te leven en medicijnen te slikken.
  • Bij sommige mensen verkleint een operatie de kans op (nog) een herseninfarct.
  • U bespreekt samen met uw neuroloog en/of vaatchirurg welke behandeling voor u het beste is. 

Bron: Thuisarts

Wat is vernauwing van de halsslagader?

  • het bloedvat naar je hersenen is vernauwd. Dat betekent dat er niet genoeg bloed door de halsslagader kan stromen. En dat er niet genoeg bloed naar de hersenen gaat.
  • de vernauwing komt door verkalking van de slagader
  • de vernauwing kan leiden tot een TIA of een herseninfarct
  • een operatie kan de kans op een herseninfarct verkleinen

Je hebt 4 slagaders in jouw hals. Door deze slagaders stroomt het bloed naar jouw hersenen. Een arts onderzoekt de halsslagader als je een TIA of een herseninfarct hebt gehad.

Dit komt door een bloedprop. We noemen dit ook wel een beroerte. De arts die je onderzoekt is je huisarts of een cardioloog.

Het onderzoek gebeurt het liefst binnen 3 dagen nadat je de TIA of het herseninfarct kreeg. Je hebt dan minder kans op een nieuw herseninfarct.

Hoort de arts een ruisje in de halsslagader? Ook dan kan er onderzoek gedaan worden. De ruis kan komen door een vernauwing in de halsslagader.

Een vernauwing van de halsslagader is over het algemeen goed te behandelen. In dit artikel lees je tips en adviezen voor het kiezen van de beste zorgaanbieder voor jou. 


Wie is de beste zorgaanbieder voor mij of mijn naaste voor vernauwing van de halsslagader?

Wie de beste zorgaanbieder voor jou of je naaste is voor een vernauwing van de halsslagader, is persoonlijk. Er zijn namelijk best wat keuzes maken als je je vernauwing van je halsslagader wilt laten behandelen.

Wat vind jij belangrijk aan een behandeling? Deze vragen kunnen je helpen bij het kiezen: 

  • Wat is de reistijd naar het ziekenhuis of de kliniek?
  • Wat is de wachttijd voor een eerste afspraak?
  • Wat is de wachttijd voor een operatie?
  • Hoeveel ervaring heeft het ziekenhuis of de kliniek?
  • Welke onderzoeken krijg ik voor de behandeling?
  • Hoe bepaalt de arts een diagnose?
  • Welke behandeling past het beste bij mijn situatie?
  • Wie zitten er in het behandelteam?
  • Wat is de kans op complicaties?
  • Wat is de kans op overlijden?

Het is ook heel handig om de keuzehulp vernauwing van de halsslagader in te vullen. Zo krijg je meteen advies over zorgaanbieders die bij jouw wensen passen.

Diagnose

De arts doet onderzoek om te kijken wat er aan de hand is. Misschien heb je een vernauwing van de halsslagader. Dit onderzoek gebeurt bijvoorbeeld als de arts een ruis in de ader hoort.  

Een andere reden om onderzoek te doen is als je een TIA of herseninfarct hebt gehad. Binnen 3 dagen na een TIA of hersenbloeding is meer onderzoek nodig. Dan kan de arts op tijd een behandeling starten.  

Dan krijg je een Duplex-onderzoek in het ziekenhuis of een kliniek. Dat is een onderzoek met geluidsgolven en echografie. De arts kan zo de aderen in beeld brengen en bepalen hoe snel het bloed stroomt.

Is jouw halsslagader vernauwd? Je hebt dan een grotere kans op een herseninfarct. Mogelijk krijg je medicijnen, een operatie of dotterbehandeling. Je bespreekt met de arts wat het beste voor jou is.

HBK halsslagader
Overleg met je arts over welke behandeling het beste bij je past. Soms is een operatie nodig, maar niet altijd.  

Bij welke zorgaanbieder kan ik het snelst terecht?

Bij welke zorgaanbieder (ziekenhuis of kliniek) je het snelst terecht kunt, bekijk je op de lijst met wachttijden van ZorgkaartNederland. Je ziet binnen welke tijd je ongeveer terecht kunt voor een eerste afspraak en voor een behandeling.

 

Waar zit het verschil in kwaliteit bij zorgaanbieders?

Je mag er in Nederland van uitgaan dat alle zorgaanbieders kwaliteit leveren. Maar wat vind jij belangrijk? Dat is heel persoonlijk. 

Is dat de ervaring van de artsen? Of de hersteltijd van de operatie? Welke specialisten zijn beschikbaar in het ziekenhuis of de kliniek voor de behandeling die je nodig hebt? 

Maak gerust een lijstje met dingen die jij belangrijk vindt. En bespreek dit met je arts. 

Op ZorgkaartNederland lees je waarderingen van mensen die een behandeling voor een vernauwde halsslagader hebben gehad.  Hoe vonden zij het gaan in het ziekenhuis of de kliniek? Hun ervaringen helpen jou met kiezen.

Wat kost een behandeling voor vernauwing van de halsslagader?

Het is belangrijk dat je de voorwaarden van je zorgverzekering bekijkt. Heb je een naturapolis en heeft je zorgverzekering een contract afgesloten met de zorginstelling van jouw voorkeur? Dekt jouw polis de zorg in het ziekenhuis of de kliniek waar je een afspraak wil maken?

Ieder ziekenhuis of kliniek rekent voor een behandeling weer andere kosten. Maar je hoeft die kosten vaak niet helemaal zelf te betalen. De kosten voor een behandeling worden namelijk vergoed vanuit de basisverzekering.

Is je eigen risico nog niet op? Dan moet je dat zelf betalen. De zorgverzekering vergoedt de rest van de kosten. Het wettelijk verplichte eigen risico is 385 euro (in 2023). Heb je ook een vrijwillig eigen risico? Dan betaal je meer (maximaal 885 euro in 2023).

Let op: het eigen risico geldt altijd voor medicijnen.

Wil je de prijs van een behandeling weten? Je kunt ziekenhuizen of klinieken bellen of kijken op hun websites. 

Wat is de ervaring van anderen?

Een vernauwing van de halsslagader komt vaak voor. Je leest de waarderingen van anderen over hun arts, ziekenhuis of kliniek op ZorgkaartNederland. Dit kan jou helpen met kiezen.
 

Wat moet ik doen om een zorgaanbieder te kiezen?

  1. Vul de keuzehulp vernauwing van de halsslagader in. Hiermee krijg je een advies gebaseerd op jouw voorkeuren en wensen.
  2. Je kunt ook de waarderingen van anderen bekijken voor een behandeling van een vernauwde halsslagader.
  3. Vraag je huisarts om een doorverwijzing naar het ziekenhuis of kliniek van jouw voorkeur. Als dit niet mogelijk is, bespreek dan samen met je huisarts welk ziekenhuis of kliniek jou het beste kan behandelen. 

Tips

  1. Bekijk of je met je zorgaanbieder kunt overleggen over welke behandeling het beste bij je past. Soms is een operatie nodig. Maar een operatie is niet altijd zonder risico. De behandelend arts informeert je voor de behandeling start.  
  2. Zoek uit of een zorgaanbieder een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Zo weet je zeker dat de zorg helemaal of voor het grootste deel vergoed wordt.
  3. Vul de keuzehulpen vernauwing van de halsslagader in en ontvang direct passend advies voor jouw situatie.
  4. Wat zijn je wensen voor een zorgaanbieder? Maak een lijstje en bekijk welke ziekenhuizen of klinieken hierbij passen.
  5. Je hebt altijd recht op goede informatie over een behandeling. Stel daarom vragen aan je arts, zodat je weet wat de behandeling precies inhoudt. Drie goede vragen die je kunnen helpen zijn: Wat zijn mijn mogelijkheden? Wat zijn de voor- en nadelen van een behandeling? Wat betekent dat in mijn situatie?

Welke andere informatie is voor mij belangrijk om te weten?

  • Is jouw halsslagader vernauwd? Je hebt dan meer risico op een herseninfarct. Overleg met je zorgverlener hoe je de kans daarop kunt verminderen.
  • Bel direct 112 als je klachten hebt die kunnen komen door een beroerte, zoals een verlamde arm of been, een scheve mond en/of verwarde spraak.
     

Handige links


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp