Whiplash

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Whiplash is gewaardeerd met een 8.8 op basis van 337 waarderingen.

3 tips om een behandeling voor een whiplash te kiezen die bij u past

Geplaatst op 7 maart 2019 door - 157 keer bekeken

Foto 3 tips om een behandeling voor een whiplash te kiezen die bij u past

Welke behandeling voor een whiplash past het beste bij uw mogelijkheden en uw wensen? Deze tips kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Kijk naar behandelaanbod

Vaak zijn er verschillende manieren van behandelen mogelijk. Zorg dat u op de hoogte bent van deze mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld op Thuisarts.nl naar de behandeling ervan. Ook op de website van de patiëntenvereniging vindt u meer informatie over behandelingen.

2. Stel 3 goede vragen

U heeft recht op goede informatie. De 3 goede vragen kunnen helpen om die goede informatie te krijgen. Neem deze vragen mee naar uw zorgverlener.

 1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  Zet met uw zorgverlener op een rij welke mogelijkheden er zijn. Dat zijn er altijd minstens twee, want even afwachten is ook een mogelijkheid. Voorbeelden: Een lichamelijk onderzoek of een scan? Direct behandelen of eerst afwachten?
 2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kunnen medicijnen uw klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag uw zorgverlener naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling u opleveren? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.
 3. Wat betekent dat in mijn situatie?
  Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe is uw thuissituatie, wat is uw beroep, hoe oud bent u, wat zijn uw wensen en uw doelen? Ook voor uw arts is het belangrijk om dit te weten. Zodat hij of zij het medische advies hierop kan aanpassen.

Andere tips voor tijdens het gesprek
Naast de 3 goede vragen heeft u vast ook andere vragen. Vragen die u thuis heeft bedacht, of vragen die tijdens het gesprek opkomen. Stel deze ook altijd. Domme vragen bestaan niet. Verder helpen de volgende tips u tijdens het gesprek met uw arts:

 • Zeg het als u iets niet helemaal begrijpt.
 • Zeg het als u ergens over twijfelt.
 • Neem uw vragen mee op papier en schrijf de antwoorden op. U kunt dan thuis de antwoorden nog even rustig nalezen.
 • Vat het gesprek aan het einde in uw eigen woorden samen. Zo kunt u samen met uw zorgverlener nagaan of u het begrepen heeft.
  Kijk voor meer informatie op www.3goedevragen.nl.

Deze punten staan ook beschreven in de informatiekaart Samen beslissen: tips om een behandeling te kiezen die bij u past. Bekijk, print en neem deze mee!

3. Weet wat uw rechten zijn als patiënt
Er zijn 2 reacties geplaatst


 • Z | 4 mei 2019

  Sluit mij bij de vorige aan,goede tip vh rondje lopen,
  ga op ,de fiets naar de Move2B voor de fysio & maak een paar maal in de week gebruik vd infrarood-sauna geen idee of dit gaat helpen,echter een behagellijk gevoel is er wat er iedergeval in de nek/schouder over blijft ,zei het echter voor een korte tijd net als een warme/hete douche..

 • S. | 19 april 2019

  De huisartsen zien te weinig whiplash patiënten in hun praktijk en weten niet wat die voelen. Als het chronisch is word je gek van dat nare gevoel in je nek dat je gek maakt. Het zit niet achter de oren. Ook al ziens ze niks op de foto. Het maakt je gek en vaak heb je ook een lichte hersenbeschadiging opgelopen omdat de hersenstam in de nek begint. De beste remedie is om elke avond even een blokje om te gaan lopen met dat klote gevoel.


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland