Naar de navigatie Naar de inhoud

7 tips voor betere communicatie met uw arts

Geplaatst op 17 november 2015 door - 9018 keer bekeken

Foto 7 tips voor betere communicatie met uw arts

Als coach van chronisch zieken hoor ik er regelmatig over. En als patiënt heb ik er ondertussen meer dan 20 jaar ervaring mee: ongelovige artsen.

Zo’n arts die totaal niet luistert naar wat u zegt. Die niet meedenkt en wiens enige doel lijkt om u zo snel mogelijk de deur uit te werken.

Behalve dat u zich vaak boos en moedeloos voelt na zo’n gesprek, niet serieus genomen en als aansteller weggezet, is het natuurlijk vooral vervelend dat u qua gezondheid niet verder komt.

Gelukkig ben ik in de loop der jaren beter geworden in het contact met artsen. Daarbij komt dat ik verschillende vrienden heb die ondertussen dokter zijn geworden en ik ook hun verhalen hoor.

Daarom hieronder:

7 tips om de communicatie met uw arts beter en productiever te laten verlopen:

  1. Zie zelf onder ogen dat u klachten heeft. Dit is zo en hier moet u, in ieder geval nu, mee leven. Een arts kan u misschien helpen met een verklaring en oplossing. Maar als u het in ieder geval zelf erkent, hoeft u bij de arts niet op zoek naar erkenning van uw klachten.
  2. Verwacht niet te veel van één consult. Zeker als u al lang en onverklaarde klachten heeft, kunt u echt hopen dat een afspraak met die arts of specialist u veel gaat opleveren. Maar dat is niet altijd realistisch. Zelfs als deze arts een nieuw onderzoek doet, en daar een diagnose uitkomt, is er vaak niet direct een 100% werkende oplossing.
  3. Bereid u voor. Schrijf van tevoren op wat u wilt vertellen en vragen. Zo weet u zeker dat u niets vergeet en zorgt u er ook voor dat u niet te lang uitweidt over één klacht, terwijl u andere dingen vergeet.
  4. Geef duidelijk aan wat u wilt of denkt. Als u zich afvraagt of u een bepaalde ziekte heeft of u wilt graag een bepaald onderzoek of een doorverwijzing, zeg dit dan duidelijk tegen uw arts. Hij of zij kan hier dan op reageren en u uitleggen waarom dit wel of geen goed idee is.
  5. Luister naar uw arts. Ook artsen zijn mensen en ook zij vinden het fijn om gehoord te worden. Bovendien hebben zij kennis en ervaring die u niet heeft. Dus luister naar wat uw arts zegt. Neem een moment om het tot u door te laten dringen. Misschien bent u het er niet mee eens, dan kunt u doorvragen of ertegenin gaan. Maar begin met luisteren.
  6. Houd rekening met de beperkingen van uw arts. Een arts heeft niet alle tijd en ook niet alle kennis over elke ziekte direct paraat. Houd daar rekening mee. Als u heel veel vragen heeft of vermoedt dat de afspraak weleens lang zou kunnen duren, zeg dit dan als u de afspraak maakt. Misschien kan u een dubbele afspraak krijgen of bijvoorbeeld vooraf uw vragen naar de arts mailen.
  7. Leer leven met uw klachten. Ook als uw klachten niet verklaard zijn of u volop doorzoekt naar een diagnose, leeft u nu met deze beperkingen. Leer daarmee te leven. Als u merkt dat dit voor u niet te accepteren is, zoek dan hulp. Ook met onverklaarde klachten kunt u een heerlijk leven leiden.

Inge Dekker (@inge_dekker)



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.