Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs van Ciska Rippen

Ciska Rippen

Ciska Rippen heeft Gezondheidswetenschappen gestudeerd en was verpleegkundige. Na haar studie werkte ze als adviseur en trainer bij KPMG Gezondheidszorg. Sinds ruim vijftien jaar is zij zelfstandig coach en trainer op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en communicatie. Daarnaast is zij als vrijwilliger werkzaam voor de terminale thuiszorg.

Blogs van deze auteur

Blog Betrokkenheid

Betrokkenheid

26 juni 2018 Ciska Rippen

Als patiënt ben ik soms bang en onzeker. Het gaat om mijn lichaam, mijn leven. Dan wil ik een mens tegenover me die dat ziet en begrijpt. Die stiltes laat vallen zodat ik even op adem kan komen. Die niet schrikt van mijn emotie en die benadrukt dat ze met elkaar goed voor me gaan zorgen.

Blog Artsenkeuze

Artsenkeuze

21 februari 2017 Ciska Rippen

Hoe zorg je dat je als patiënt centraal staat? Voor mij begint dat met mijzelf centraal te zetten in situaties waarin dat mogelijk is. Bijvoorbeeld in de beslissing naar welke arts ik ga. Ik vind keuze belangrijk. Daarom is volledige vrije artsenkeuze voor mij de doorslaggevende factor in onze beslissing voor een zorgverzekeraar. Dat is dus keuze één. Keuze twee is: door welke arts laat ik mij behandelen? Leg ik de nadruk op kunde of op vriendelijkheid? Speelt locatie een rol? Hierin heeft iedereen een andere afweging. Niet elke situatie biedt een keuze, maar als die er wel is, benut ik hem.

Blog Zwijgen aan het bed

Zwijgen aan het bed

5 januari 2017 Ciska Rippen

Wat is er te zeggen aan een ziekbed? Alles ... en niets. Vaak zat ik aan het bed van een zieke of stervende. Soms iemand van wie ik hield, soms een relatief onbekende. Relatief, want ik merk dat ziekte en dood de afstand tussen mensen snel overbrugt.

Blog Fouten en missers

Fouten en missers

28 juni 2016 Ciska Rippen

In elk beroep worden fouten gemaakt. De mate waarin die fouten anderen raken verschilt echter nogal. Een vrachtwagenchauffeur die een fietser aanrijdt, een piloot die een te harde landing maakt, een arts die een onjuiste diagnose stelt. Allemaal fouten met verstrekkende gevolgen. Allemaal haalden ze de pers. Alleen bij de arts werd ‘fout’ vervangen door ‘medische misser’.

Blog Zwijgen kan tot fouten leiden

Zwijgen kan tot fouten leiden

9 maart 2016 Ciska Rippen

Veel fouten in de zorg worden gemaakt ondanks het feit dat iemand ze bewust ziet gebeuren. Onze onzekerheid, ziekte of lagere status maken dat we onze mond houden op momenten dat het cruciaal is dat we spreken. Dat geldt zowel voor patiënten als voor artsen en verpleegkundigen.

Blog Zorgen zonder oordeel

Zorgen zonder oordeel

24 december 2015 Ciska Rippen

Haar kamer heeft een voor mij zeer bekende nestgeur. De boeken op tafel, de tv-gids naast de stoel en de afstandsbediening erbovenop. Het hadden stillevens uit het huis van mijn oma kunnen zijn. Zelfs de zachte poedergeur en het geluid van de kleine slingerklok zijn vertrouwd.

Blog Samen beslissen?

Samen beslissen?

22 september 2015 Ciska Rippen

Ik zie mijzelf als een mondige patiënt. Vanwege mijn achtergrond en opleiding voel ik mij op mijn gemak in ziekenhuizen. En toch..

Blog Op een paar vierkante meter

Op een paar vierkante meter

25 juni 2015 Ciska Rippen

Voor mijn werk als vrijwilliger in de terminale zorg sta ik vaak voor een voor mij onbekende deur. Als vreemde kom ik in een huis dat een heel leven in zich opgeslagen heeft. Soms krijg ik een stukje van het verhaal te horen.

Blog Dokter Achternaam

Dokter Achternaam

30 april 2015 Ciska Rippen

De afgelopen maanden heb ik door omstandigheden heel veel artsen en verpleegkundigen de hand geschud. Het viel me op dat verpleegkundigen zich soms voorstellen met alleen hun voornaam en dat artsen dat regelmatig doen met ‘dokter’ en dan hun achternaam. Waarom is dat? Ik ontmoet deze beroepsgroepen ook regelmatig in een zakelijke setting en dan bestaat de wederzijdse begroeting altijd uit voornaam plus achternaam. Mens ontmoet mens. Hoe is dat anders dan patiënt ontmoet arts of verpleegkundige?

Blog Ziekenhuisnacht

Ziekenhuisnacht

10 februari 2015 Ciska Rippen

Ziekenhuizen en nachtrust. Geen geweldige combinatie helaas. De omstandigheden om lekker diep te slapen ontbreken. Wat er in de ziekenhuisnacht soms wel is, is Tijd. Een kostbaar medicijn dat overdag vaak onvindbaar is.