Naar de navigatie Naar de inhoud

De mallemolen: een nieuwe knie

Geplaatst op 27 maart 2017 door - 3891 keer bekeken

Foto De mallemolen: een nieuwe knie

Na jaren dubben heb ik de knoop doorgehakt: ik ga voor een nieuwe knie! En toen begon de mallemolen. Na het eerste consult, waarin ik akkoord ging met de operatie, kreeg ik papieren mee om een afspraak te maken voor de operatie. Maar daarvoor moet eerst preoperatief onderzoek plaatsvinden.

 

Preoperatief onderzoek

Uiteraard is het heel goed dat de arts niet zomaar het mes in mij zet, maar kijkt of ik wel gezond genoeg ben voor zo’n operatie. Hiermee wordt de kans op complicaties zo klein mogelijk gehouden.
Dus voordat ik een nieuwe knie krijg, vindt er een bloedonderzoek, een röntgenfoto en  preoperatief onderzoek plaats. Ik moet langs een assistent anesthesie, een verpleegkundige, het afsprakenbureau, de fysiotherapeut en een consulent orthopedie.

Fysio- en ergotherapie

De fysiotherapeut kijkt wat de kracht in je benen is voor en na de operatie. Deze screening maakt onderdeel uit van een programma om het effect van een nieuwe knie te meten. Dus ook na de operatie zal ik nog twee keer een bezoekje aan deze praktijk brengen. Ik moet zeggen dat ik best schrok van de weinige kracht die in mijn rechterbeen zit. Het is een groot verschil met mijn linkerbeen. Nu ik dat zo voor mi zie, dringt de realiteit wel tot me door.
Wat deze praktijk ook nog aanbood was een bezoekje van een ergotherapeute thuis, om te kijken of en welke aanpassingen ik in het begin nodig ga hebben. Dit was niet verplicht, maar ik heb het aanbod toch maar aangenomen. Ik hoef gelukkig niet veel aan te passen en ik kreeg zinvolle tips, waar ik wat mee kan.
Uit het preoperatieve onderzoek kwamen geen ernstige bezwaren voor de operatie.

Consulente orthopedie

Samen met mijn echtgenoot ging ik ook naar de consulente orthopedie. Een dame met een vlotte babbel, die ook mijn echtgenoot betrok bij het gesprek. Hij is straks mijn mantelzorger, want als ik met twee krukken loop, dan kan ik niet veel in het huishouden.
Tijdens dit gesprek vertelde de consulente dat ik na de operatie een pijnpompje krijg en dat ik die echt moet gebruiken als de pijn opkomt. Want als je te lang wacht, duurt het veel te lang voordat de pijn weer zakt. Overdoseren kan niet, daar is het pompje voor beveiligd. Verder zei ze nog dat oudere mensen vaak de pijn verbijten en dat dit echt niet moet. In het ziekenhuis hoef je geen pijn te hebben. Al met al had ik een goede indruk van deze doortastende dame. Goed communiceren is en blijft heel lastig.

Voorbereidingen thuis

Het is best prettig dat je nog een paar weken de tijd hebt om zoveel mogelijk voorbereidingen te treffen om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zo heb ik een afspraak gemaakt met de fysiotherapeut in ons dorp waar ik na de operatie naar toe ga. Ook hebben we het huis opgeruimd en schoongemaakt, heb ik nieuwe gordijnen gemaakt, een nieuw nachthemd gekocht en nog wat kleine zaken geregeld. En nu is het afwachten tot D-day.Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.