Herstel na operatie: wat is nog normaal?

Geplaatst op 20 juli 2016 door - 7824 keer bekeken

Foto Herstel na operatie: wat is nog normaal?

Zeven maanden geleden werden een kennis van mij en ik op dezelfde dag geopereerd aan verschillende aandoeningen en in verschillende ziekenhuizen. Beiden waren we goed voorgelicht over wat ons te wachten zou staan, dachten we. Nacontrole vond plaats, in principe een of meer keer en in elk geval zo’n zes weken na de operatie en dat was het dan. Daaruit leidden wij af dat je dan min of meer hersteld zou zijn.

Moe, lusteloos, concentratieproblemen

Mijn kennis ervaarde na de (baarmoeder)operatie dat ze extreem moe en lusteloos was en ze had concentratiestoornissen. De eerste weken kon ze dat nog begrijpen. Na een maand of twee vond ze dat het toch wel erg lang duurde.

Zowel gynaecoloog als huisarts geraadpleegd die er eigenlijk niets mee konden. Ze gaven tot verbazing van mijn kennis steeds de reactie dat ‘dit hen niet bekend’ was terwijl in haar omgeving verschillende geopereerde vrouwen ook heel lang klachten hadden. Hoe kunnen artsen dit dan niet weten? Later gaf de gynaecoloog toe dat ze wel vaker hoorde over langer durende concentratieproblemen na zo’n operatie.

Nu bijna zeven maanden later, gaat het heel langzaam beter. Mijn kennis vindt dat ze zeer slecht is voorgelicht over hoe het herstel na zo’n operatie plaatsvindt en wat nog normaal is.

Pijn

Zelf werd ik zeven maanden geleden geopereerd aan een handwortelbeentje. Er was mij verteld dat ik na de operatie wel pijn zou hebben, maar dat het snel zou genezen. Vlak na de operatie had ik bijna geen pijn. Negen dagen na de operatie kreeg ik acuut hevige pijn, die veel erger was dan waarop ik was voorbereid. Men kon me niet vertellen waarom. Bij een controle vijf weken na de operatie dacht men dat het om een bloeding zou gaan. Daar kon niets aan gedaan worden, dit moest zichzelf oplossen. Omdat ik daarom vroeg, maakte men een echo en werd er een nieuwe afspraak gemaakt voor een maand later. Toen werd er ook een foto gemaakt. Het was allemaal goed, zei de arts, dit zou genezen. De pijn was zo heftig, dat ik zelf op zoek ben gegaan naar een fysiotherapeut voor littekenbehandeling. Die zei dat ik veel eerder had moeten komen, er waren behoorlijke vergroeiingen. Ruim vijf maanden na de operatie ging ik nog een keer voor controle naar de arts, die nog steeds aangaf dat het allemaal normaal was en dat dit tot een jaar na de operatie zou kunnen duren. Als ik dan nog pijn heb, kan ik terugkomen. Dat is wel een heel ander verhaal dan ik vooraf heb gekregen. Ik was hier niet op voorbereid. 

Wat is ‘normaal herstel’?

Uit deze voorbeelden (en ik heb er nog wel meer) concludeer ik dat ‘herstel na operaties‘ geen issue is voor artsen. Je krijgt het gevoel dat ze denken: operatie geslaagd, zes weken later controle en dan is het over. Als patiënt ervaar je het vaak heel anders. Bij sommige ingrepen gaat het wellicht wel zo (die voorbeelden heb ik ook), maar als je niet verder onderzoekt wat er met je geopereerde patiënten gebeurt op wat langere termijn, kom je er ook niet achter wat nu eigenlijk nog ‘normaal’ is.

Onderzoek hoe patiënten herstellen na operaties

Ik denk dat het zinvol is als men zich in de zorg gaat interesseren voor wat de patiënt, ook op wat langere termijn, doormaakt na een operatie, los van de technische kanten. Als meer bekend is over het beloop, zoals de patiënt dat ervaart, dan kan men het allemaal veel beter uitleggen aan mensen die geopereerd gaan worden. Patiënten zijn niet alleen onzeker, maar maken zich ook zorgen wanneer het na een operatie niet allemaal voorspoedig gaat. Dat is niet bevorderlijk voor hun welbevinden en werkt ook negatief op het herstel. En behalve minder zorgen voorkomt een goede voorlichting ook onnodige kosten in de zorg, plus de nodige tijd en energie!

Noks Nauta
Er zijn 3 reacties geplaatst


 • Noks Nauta | 2 januari 2018

  Dank voor jullie reacties, Rinus en Kitty.
  Ik weet dat er veel mensen zijn die hier ervaringen mee hebben. Ik zit na te denken, waar we dit op de agenda kunnen krijgen.
  Ik vrees dat het thema niet zo aanspreekt in de medische wereld. Het zal lastig zijn om er geld voor vrij te maken. Toch zal ik gaan proberen het op een paar plekken weer eens te droppen.

  Je kunt mijn contactgegevens vinden via mijn persoonlijke website. (Ik krijg nl geen melding als er hier een reactie komt.)
  Veel goeds gewenst, Noks Nauta

 • Kitty | 22 november 2017

  Beste Rinus,

  In maart 2015 heb ik een hartinfarct gehad en 3 x een hartstilstand ( nog geen 40 jr ) en is er een stent geplaatst, 3 mnd later weer 1 in de stent zelf, weer 3 maanden later nog een stent, en kwam de diagnose spames .. ik ben sinds maart 2017 weer 4 dagen aan het werk, tandartsassistente werd balie functie, en ook moe moe moe. Vandaar dat ik reageer. Leeftijd lijkt me er dus niet veel mee te maken hebben, ik heb ook alle onderzoeken gehad en lopen zelfs nog, morgen een scan van het hart. Momenteel kan ik niets heb geen energie en hoop dat er toch iets uit de onderzoeken gaat komen. Ja ben het met je eens dat er meer onderzoek mag komen.

  Met vriendelijke goet,
  Kitty

 • Rinus | 11 november 2017

  Dag Noks,

  Herkenbaar verhaal. Ik ben in september 2011 geopereerd aan mijn hart. Zes bypasses. Voorspoedig hersteld. In juni 2012 weer volledig gaan werken (full time hbo-docent). Na een jaar (augustus 2013) begon de ellende. Moe, moe en moe. Cardioloog komt niet verder dan technisch is alles prima in orde, kan dus geen oorzaak van vermoeidheid zijn.
  Inmiddels rondje specialisten achter de rug. Hun conclusie is dat het een optelsom is van allerlei kwalen en kwaaltjes (incl. leeftijd 61). Leef er mee.
  Tja, gemakkelijk gezegd. Mijn werkgever heeft niet zoveel begrip voor mij en komt met de oplossing om part time te gaan werken (tegen inlevering van salaris uiteraard). Dat vind ik wel een enigszins begrijpelijke reactie, maar ook wel weer erg simpel en gemakkelijk afschuivend.
  Heb inmiddels begrepen dat er meer mensen zijn die ook dergelijke vermoeidheidsklachten hebben, maar niet dat daar ooit gedegen onderzoek naar is gedaan. Lijkt me wel nodig.

  Groet,
  Rinus


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland