Naar de navigatie Naar de inhoud

Ik kan niet zonder mijn neurostimulator

Geplaatst op 22 juli 2019 door - 5062 keer bekeken

Foto Ik kan niet zonder mijn neurostimulator

Ik ben een - zoals men noemt - uitbehandelde patiënt. Mijn onderste drie ruggenwervels zijn vastgezet. Medicijnen werken niet, maar ik verga van de zenuwpijn in mijn linkerbil, -heup en -been tot aan mijn tenen toe. Maar ik wil zo graag van de pijn af. Ik ben geopereerd en heb een wegenkaart van West Brabant aan littekens. Nog heb ik zenuwpijn. Ook liep ik een klapvoet op. De werkgever is failliet. Ik kom eigenlijk niet meer buiten. Kortom, ik zit thuis tegen vier muren te kijken.

Mijn neurochirurg vertelt dat er nog één optie is. “Ik stuur je naar een collega, hij gaat jou nogmaals nakijken.” Hij laat een CT-scan maken. Wanneer het blijkt dat ik het Failed Back Sugery Syndrome (FBSS) heb, is er de mogelijkheid tot plaatsen van een neurostimulator. Maar dan moet ik naar het Pijncentrum. Wat blijkt? Ik heb FBSS.  

Er zijn neurostimulatoren die mijn pijn kunnen onderdrukken 

De pijnspecialist bekijkt mijn dossier. Er zijn diverse neurostimulatoren die mijn zenuwpijn kunnen onderdrukken. Het is een omkeerbaar proces, maar er moet eerst een proef plaats vinden. Waarom? De batterij in mijn bil - verbonden met leads aan het ruggenmerg - is kostbaar. Met de proef kunnen ze een batterij buiten het lichaam aansluiten aan de leads die minder prijzig zijn. In een periode van twee weken zou de pijn met 60 procent verminderd moeten zijn. Anders heeft het geen zin om een definitieve inwendige neurostimulator te plaatsen. En die heeft de prijs van een middenklasse auto.

Mijn hersenen houden mij voor de gek 

Ik moet opschrijven waar de pijn zit, hoe die loopt en de pijnscore erbij vermelden. En ik moet naar een psycholoog. Waarom? Deze legt uit dat de neurostimulator mijn zenuwpijn niet geneest, maar de hersenen voor de gek houdt. Als de stimulator uitstaat, zou ik de pijn weer sterk moeten voelen. En wanneer ik dat begrijp, wordt alles ingepland. Tien weken later, 5 juli 2013, krijg ik de definitieve neurostimulator.

Ik ben happy

Ik kom flabbergasted thuis. In de kliniek blijf ik 12 uur plat liggen. Thuis blijf ik weer een paar weken op een bed in de kamer liggen. Wel loop ik rond en wacht ik met douchen tot de wond helemaal dicht is.

Ik heb hem nu zes jaar. En de neurostimulator zou ongeveer negen jaar moeten meegaan. Maar het ligt er ook aan hoeveel energie jij gebruikt. Ik laad hem iedere dag op. Is tevens mijn rustmoment. Hij komt helaas niet in mijn voet. Daarvoor heb ik nu medicijnen en is de pijn redelijk onder controle. De erge beenpijn is weg. Ik ben happy.

Hou de neurostimulator in de basisverzekering 

Tot een poosje terug. De overheid bezuinigt en wil de neurostimulator uit de basisverzekering halen. Dit zou voor mij en veel andere dragers van een neurostimulator vreselijk zijn. De gangbare medicijnen, anti-depressiva en anti-epileptica helpen mij en veel anderen niet. Er is een petitie ingediend aan minister Bruins, iets meer dan 11.400 handtekeningen om alstublieft de neurostimulator in de basisverzekering te houden. Ik kan niet zonder.

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp


Er is 1 reactie geplaatst

Jet | 10 maart 2021

Beste Tineke,

Ik zit in het voortraject voor een neurostimulator en ben blij met jouw verhaal. Mijn overgebleven pijnklachten lijken namelijk op die van jou.
Ik ben heel benieuwd hoe het nu met je gaat en of je nog steeds tevreden bent met de neurostimulator.

Groeten, Jet


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.