Naar de navigatie Naar de inhoud

Kiezen rond je zorgpolis

Geplaatst op 6 november 2014 door - 2675 keer bekeken

Foto Kiezen rond je zorgpolis

Nog even en de nieuwe zorgpolis valt weer op de mat. Iedereen heeft dan tot januari de tijd om van zorgverzekeraar te veranderen. Of niet natuurlijk.

Maar er is meer te kiezen. Het gaat niet alleen om de vraag welke zorgverzekeraar, het gaat ook om de vraag of je wel of geen aanvullende verzekering neemt. En wat daar dan onder moet vallen.

Voor basiszorg is iedereen in Nederland verplicht verzekerd. Maar voor de tandarts en de fysiotherapie geldt dat bijvoorbeeld niet. Die kun je verzekeren, maar het hoeft niet.

Verzekeren of sparen?
Ik heb zelf een tandartsverzekering. Maar als je weinig of geen kosten verwacht aan je gebit is het misschien verstandiger om geen tandartsverzekering te nemen, maar elke maand een vast bedrag opzij te zetten. Heb je geen tandartskosten, dan kun je het geld uitgeven aan iets anders. Heb je wel een tandartsrekening, dan heb je daar je spaarpotje voor.

Wel of niet aanvullend verzekeren is iets waar alleen jij over kunt beslissen. Je moet een inschatting maken van de kosten die je verwacht te krijgen.

Eigen risico hoog of laag?
Voor het eigen risico geldt hetzelfde. Iedereen heeft volgend jaar een verplicht eigen risico van 375 euro. Je kunt dat vrijwillig verhogen met maximaal 500 euro extra. Als je kiest voor zo’n hoger eigen risico daalt de maandelijkse premie. Heb je geen zorgkosten, dan ben je goedkoper uit met een hoger eigen risico. Maar als je onverhoopt toch in het ziekenhuis terechtkomt, loop je wel de kans dat je een groter deel van de rekening uit eigen zak moet betalen.

Word wakker en kies zorgvuldig
Die afweging kan niemand anders voor je maken. Het is daarom zaak dat je goed nadenkt voor je een nieuwe polis kiest, of de oude laat doorlopen. Word Wakker, heet de bewustwordingscampagne die Patiëntenfederatie NPCF over de zorgpolis is begonnen. Op zorgverzekering.npcf.nl kun je stapsgewijs bekijken welke polis bij jou past. Daarna is het alleen nog een kwestie van de bijpassende zorgverzekeraar zoeken. Maar daarvoor zijn weer een heleboel andere websites die hulp kunnen bieden.

Uiteindelijk heb je dan hopelijk de zorgpolis diebij jou past en voorkom je vervelende gevolgen van een foute keuze. 


Jacqueline Baardman

Deze blog werd eerder geplaatst op Telegraaf.nlEr zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.