Medicijnen: van levensbelang

Geplaatst op 23 april 2019 door - 2366 keer bekeken

Foto Medicijnen: van levensbelang

Medicijnen zijn van levensbelang als je een donornier hebt. Al voordat er zicht was op een donornier, kreeg ik van de arts al voorlichting over de medicijnen en hun werking. Toen ik eenmaal een nieuwe nier had gekregen mocht ik zelfs met mijn vader naar een voorlichtingsdag over de medicijnen georganiseerd door de medicijnfabrikant zelf.

Er wordt zoveel nadruk gelegd op het goed gebruiken van deze medicijnen, omdat het zware medicijnen zijn die een afstoting van de donornier voorkomen, maar de bijwerkingen zijn ook pittig. Zo kom je in gewicht aan (ik kwam 16 kilo aan in één jaar tijd), krijg je last van overbeharing en een volle maansgezicht. Niet de leukste dingen waar ik als beginnende puber op zat te wachten. De medicijnen verlagen je afweersysteem en dus had ik vaker last van een vervelende verkoudheid of een griepje dan mijn leeftijdsgenootjes. Juist vanwege deze minder prettige bijwerkingen wordt er zo de nadruk op gelegd om de medicijnen toch goed in te nemen.

De grote wisseltruc

De schrik was dan ook groot, toen ik onlangs de oude vertrouwde medicijnen ineens in een andere verpakking en in een andere kleur tablet van de apotheek kreeg. “Maar mevrouw, dit zijn hele andere medicijnen!”, sputterde ik tegen. De vriendelijke medewerker legde me uit dat het precies dezelfde medicijnen zijn: “Kijk maar, de merknaam is anders, maar de werkzame stof in de medicijnen is hetzelfde. Deze medicijnen zijn goedkoper en we mogen de dure, originele pillen niet zomaar meer meegeven van de zorgverzekeraar. Bezuinigingen vanuit de politiek.” Ik stamelde iets van “O ja, dan zal het wel goed zijn…” Maar het voelde vreemd. Voor sommige medicijnen moest ik zelfs een machtiging hebben van de zorgverzekeraar om ze überhaupt te mogen gebruiken, en nu is er hier die grote wisseltruc. Schijnbaar maakt het niemand wat uit.

Op Facebook lees ik vervolgens dat medepatiënten zich echt ziek voelen van de goedkope medicijnen en een doktersverklaring nodig hebben om toch de dure versie mee te krijgen bij de apotheek. Onbegrijpelijk… je hebt als patiënt al zoveel moeten doorstaan - van doodziek tot dialyse tot eindelijk die nieuwe nier - en dan moet je nog strijden voor de goede medicijnen! Diezelfde medicijnen als waar de dokter eerder zo op hamerde om ze goed te gebruiken!

Op = op

Hoewel ik altijd netjes een week of twee voor een bepaald medicijn uit mijn voorraadje thuis op is met het herhaalrecept naar de apotheek ga, kwam ik toch voor een onverwachte verrassing te staan. De altijd even vriendelijke medewerker van de apotheek deelde me mee dat de medicijn in kwestie op was en pas over drie weken weer leverbaar. “O, maar ik heb nog maar voor 2 weken, en ik kan echt geen dag zonder,” was mijn wanhopige reactie. Het gaat om een antibioticum, waarvan ik dacht dat het veel wordt gebruikt en dus altijd voldoende op voorraad is bij de apotheek. De medewerker denkt koortsig na en gaat bellen. Gelukkig kan er via een andere apotheek voor de ontbrekende week een doosje worden bezorgd. Dat is fijn!

Eenmaal thuis onderzoek ik het doosje. Het medicijn komt uit Engeland. Zou het tekort iets te maken hebben met de Brexit? Ik heb anders geen flauw idee hoe het komt dat deze gewoon ‘op’ is bij de apotheek. We leven toch zeker niet in de derde wereld?!

Niet alleen

Antwoord op deze vraag krijg ik via het Zorgpanel van Patiëntenfederatie Nederland. Ik ben al jaren lid van het Zorgpanel en doe mee aan vragenlijsten over onderwerpen die zich afspelen binnen de gezondheidszorg. De Patiëntenfederatie gaat met de resultaten van de verschillende onderzoeken verder aan de slag. De Patiëntenfederatie brengt bijvoorbeeld advies uit aan ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op basis van de resultaten.

Er zijn in de afgelopen maanden ook vragenlijsten voorbij gekomen over ervaringen van patiënten met het gebruik van medicijnen op recept van verschillende merken en tekort aan medicijnen bij de apotheek.. Ik ben blijkbaar niet de enige die aanloopt tegen deze zaken. De ernst is groot en de Patiëntenfederatie is de actie #stopdepillenchaos begonnen om de chaos in de medicijnwereld te stoppen: medicijnen zijn te duur, vervuild of simpelweg niet beschikbaar. Dat kan zo niet langer!

Hoe duur is de rekening?

Het baart me allemaal des te meer zorgen, omdat ik me goed herinner wat de rekening was van mijn niertransplantatie in 1991. Het was een ton (in de guldentijd weliswaar)!!! Men kan wel zeggen dat de merkloze medicijnen even goed zijn als de dure medicijnen, maar psychologisch is het niet goed te bevatten. Het is ondenkbaar dat er ook maar een klein een risico bestaat dat er één noodlottig geval zijn kostbare donornier zou verliezen door deze vorm van besparing, dan wordt de rekening wel heel duur betaald!

  • Wil je de actie #stopdepillenchaos van Patiëntenfederatie Nederland ook steunen? Breng hier je stem uit!
  • Meer weten over het Zorgpanel van Patiëntenfederatie Nederland? Lees er meer over op de website.
  • Wil je ook je ervaringen delen en meedoen met het Zorgpanel van Patiëntenfederatie Nederland? Je kunt je hier aanmelden.Er is 1 reactie geplaatst


  • Laura | 24 april 2019

    Zo herkenbaar! De werkzame stof is weliswaar hetzelfde, maar de hulpstoffen verschillen wel degelijk en gaven mij (andere medicatie/andere aandoening) véél meer bijwerkingen dan het te dure origineel. Heb hemel en aarde moeten bewegen om deze pillen weer te kunnen krijgen. Energie die je liever ergens anders aan besteedt. En het ergste is nog dat de apotheek je niet serieus neemt. Ze blijven je maar vertellen dat de werkzame stoffen hetzelfde zijn en er niet zo'n groot verschil in gebruik kan zitten als dat ik ervoer. Ik voelde me een enorme aansteller...maar het verschil was toch echt duidelijk merkbaar. Helemaal eens dus met #stopdepillenchaos !


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland