Naar de navigatie Naar de inhoud

Mijn eerste hulpmiddel

Geplaatst op 7 november 2016 door - 6544 keer bekeken

Foto Mijn eerste hulpmiddel

Gerdi Verbeet heeft last van haar rechterhand. Iets wat haar behoorlijk kwelt. “Soms zit ik ’s nachts rechtop in bed van de pijn.” ZorgkaartNederland volgt de huidige voorzitter van de Raad van Toezicht van Patiëntenfederatie Nederland in de route die zij aflegt als patiënt.

Vandaag stap 2: naar de huisarts

Daar stond ik dan. Tussen de rollators, po stoelen en bedverhogingen. De laatste keer dat ik hier was, haalde ik hulpmiddelen voor mijn moeder. Nu sta ik er zelf. Voor het eerste hulpmiddel dat ik zelf nodig heb: een spalk voor mijn gekwelde pols. En dat is stiekem best wel confronterend.

Oud durven zijn

Want vroeger toen ik voor mijn moeder naar de thuiszorgwinkel ging, dacht ik altijd: Als ik dit stadium ooit bereik, dan ben ik echt oud. Toen me de spalk aangemeten werd, moest ik denken aan wat mijn moeder altijd zei: ‘Als je oud wil worden, moet je ook oud durven zijn.’

Een paar dagen eerder schreef mijn huisarts de spalk voor nadat ik haar had verteld over de pijnen in mijn hand. Zij dacht - net als ik - meteen aan het carpaletunnelsyndroom. En zij lachte me uit om de zorg over de rode wijn: dat heeft hiermee niets te maken. Zij legde me goed uit dat een beklemde zenuw waarschijnlijk de pijn veroorzaakt. Om andere aandoeningen uit te sluiten kreeg ik nog wel een bloedonderzoek. Dit leverde niks op, waarop mijn huisarts adviseerde om eerst zes weken een spalk te dragen. Ik ging tevreden weg. Ook al was vooraf mijn inzet een injectie met ontstekingsremmers. Een operatie met het onvermijdelijke litteken was in ieder geval voorlopig afgewend.

Sleuren en sjorren

En nu zit mijn hand dus ’s nachts gevangen in een spalk. Het is een lelijk, warm ding. Hij maakt dat ik mijn pols niet kan bewegen. Ik betrap me erop dat ik het ding ’s nachts probeer af te doen.

Die spalk levert vooralsnog geen verbetering op. Nog steeds schrik ik vaak wakker van de pijn. Heel frustrerend. Ik zal helaas toch naar een specialist moeten. Tot mijn eigen verbijstering betrap ik mezelf erop dat ik met mijn vrienden over deze kwaal praat. We zitten blijkbaar inmiddels in het stadium dat we op verjaardagen gezellig onze ziektes met elkaar uitwisselen. Heb jij voor mij een hoge bloeddruk? Dan heb ik voor jou het carpaletunnelsyndroom.  

Zodra ik voor een vervolgbehandeling naar de specialist ben geweest, hoop ik dat ik de joker in kan zetten.

Lees ook de eerste blog van Gerdi Verbeet. De volgende keer vertelt Gerdi Verbeet hoe ze haar specialist koos.

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp


Er zijn 3 reacties geplaatst

Tiny | 14 november 2016

Nou ik heb het in beide handen. Loop nu bij reumatoloog omdat er niks uit kwam. Polsen af en toe het gevoel dat ze afbreken zo zeer. Duimen en middelvinger zijn het ergste. Ben in augustus geopereerd, nieuwe knie, en toen is het begonnen. Dus al lastig als je met krukken moet lopen, kon ze niet vasthouden, dus aan de rollator. Maar ook met pijnstiller heb ik nog steeds pijn en op de foto's niks te zien.

liesbeth | 10 november 2016

Mijn vriendin en ik zeggen als we samen op pad zijn en 's morgens opstaan altijd...: Vijf minuten klagen mag. Dat geeft lucht maar ook begrenzing.....

Noks Nauta | 2 februari 2016

Wat een herkenbaar verhaal! Helaas gebeurt het mij (68) ook steeds vaker dat gesprekken met vriendinnen eerst over onze kwalen gaan.
Ik probeer de tijd die we daarin steken wel te beperken. Tegelijk weet ik dat het ons bezig houdt en dat het delen van de ervaringen wel prettig is.
Over uw hand mevrouw Verbeet: er moet wel op korte termijn verbetering komen, anders toch vragen om andere mogelijkheden. Er zijn ook fysiotherapeutische behandelingen. En als het een Carpaal Tunnel Syndroom zou zijn, dan kan dat onderzocht met neurologisch onderzoek en werkt een (kleine) operatie toch vaak het beste. Uw huisarts weet dat vast ook. Het komt veel voor.
Veel goede wensen!


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.