Naar de navigatie Naar de inhoud

Reizen met een chronische ziekte

Geplaatst op 26 april 2018 door - 3209 keer bekeken

Foto Reizen met een chronische ziekte

Als chronische patiënte kan ik nog steeds een reis maken. Het is een uitdaging, maar het weerhoudt ons er niet van naar Aruba te gaan. Wel komt er meer bij kijken dan wanneer je niks mankeert.

Ik kan niet zomaar een reis boeken naar Aruba zonder goede voorbereidingen. Hier ben ik al vroeg mee begonnen.

Boeken van de reis

Allereerst ga ik naar een reisbureau. Zij zijn er om jou te helpen met het samenstellen van een fijne vakantiereis. Ons paradijs is Aruba. Ons seizoen is mei/juni. Mooi weer, niet te druk en een warme zee. We boeken altijd hetzelfde hotel, want zijn de bedden niet goed, dan heeft deze dame een serieus probleem.

Het reisbureau maakt van losse onderdelen een pakket-reis. Dat wil zeggen: ze regelen een overnachting in een hotel vlakbij Schiphol, zodat ik de andere ochtend wat langer kan blijven liggen, een transfer van het hotel naar Schiphol, assistentie op de luchthavens van Amsterdam en Aruba en - het klinkt decadent - Business Class bij KLM en een privé transfer vanaf de luchthaven in Aruba naar het hotel, zodat we niet tien hotels langs moeten om andere gasten af te leveren. Mijn rolstoel en medische hulpmiddelen mogen altijd gratis mee, zo ook mij kruk. Kleine stukjes lopen lukt me met kruk wel. Ik word met mijn rolstoel tot aan de deur van het vliegtuig gebracht en met hulp van de kruk kom ik op mijn plaats.

Lang is het me met veel heen en weer strompelen, hangen in de stoel en pijnstillers gelukt om Comfort Economy te vliegen, maar dat gaat echt niet meer. Ik lig het grootste deel van de reis naar Aruba. Willen we dus op vakantie, dan gaat het, omdat het kán, op deze manier, en anders is het thuisblijven. Manlief werkt er hard voor en heeft ook recht op een ontspannende vakantie op ons Tropisch Eiland in de zon. De terugreis gaat in precies de omgekeerde volgorde, alles is geregeld.

Medisch regelen

Echter dit is niet het enige dat moet worden geregeld vooraf. Zeker niet als je naar landen reist in het Caribisch gebied.

Bij de huisarts moet je een brief in het Engels laten opstellen met welke medicijnen je gebruikt die op de verboden lijst staan. In Nederland worden ze niet gezien als drugs, maar in Aruba en Curaçao wel.

Op die brief moet staan hoeveel je inneemt van welk medicijn plus de stofnaam. Per brief maximaal 4 medicijnen. Bof ik, heb er 3 die op de lijst staan. Handtekening van de huisarts erop en opsturen naar het CAK (www.hetcak.nl, onder kopje 'Medicijnen mee op reis' verklaring) wat ervoor zorgt dat er een stempel van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op komt te staan. In het hoogseizoen duurt het even voor je de brief kunt terug verwachten. Ik heb hem meestal na een paar dagen weer terug.

Zorg voor een medisch paspoort van de apotheek, met liefst de stofnamen van alle medicijnen die je gebruikt. Heb je dan onverwacht een arts nodig, dan heb je je medicatie-overzicht bij de hand. Ook heb ik een neurostimulator geïmplanteerd en daarmee mag ik niet door de detectiepoortjes op de luchthavens.

Zorg voor een Engelstalige verklaring van je pijnpoli. Je wordt dan handmatig gefouilleerd.

Zorg ervoor dat de namen en telefoonnummers van je artsen en je apotheek in je portemonnee zitten of in je telefoon staan. Voor € 8,50 koop je een Medikaart, www.medikaart.nl. Deze is net zo groot als een bankpasje, er kan veel op en je hebt hem binnen een paar dagen in huis in huis. Deze zit standaard in mijn portemonnee. Stel dat ik onderweg ziek word in Nederland of betrokken raak bij een ongeluk, dan hebben de zorgverleners meteen alles bij de hand.

Houd medicijnen bij je in de cabine en stop ze nooit in je koffer. Je mag ze bij elke luchtvaartmaatschappij altijd gratis meenemen als je bijvoorbeeld een grote hoeveelheid hebt.

Aruba en Curaçao

Voor Aruba en Curaçao gelden aparte regels. Ondanks het feit dat ze bij Nederland horen, zijn het geen Schengenlanden. De verklaring met stempel van het CAK moet je scannen, je paspoort dat bij terugkomst nog zes maanden geldig moet zijn moet je scannen en ook je reispapieren moeten worden gescand.

Hierop staat wanneer je aankomt, met welke maatschappij je vliegt, de aankomsttijd, het hotel waar je verblijft, hoeveel nachten en wanneer je weer terug gaat naar huis. Dit alles mail je voor Aruba naar: r.angela@ivgaruba.gov.aw en voor Curaçao: ivg@gobiernu.cw 

Vervolgens krijg je van de apotheek daar een mail terug met toestemming voor de medicatie die je slikt of plakt en de precies afgepaste hoeveelheid die je mag meenemen.

Aangezien ik morfinepleisters gebruik, krijg ik te horen dat ik een bepaald aantal extra mee mag nemen. Want het kan gebeuren dat de pleisters eerder loslaten door veel in het water te zijn en iedere dag wat langer te douchen. Meestal duurt het even voor je de toestemming terugkrijgt, dus begin echt op tijd.

Hou je aan deze regels. Je wilt niet graag dat ze je medicatie afpakken, of erger, dat je gezien wordt als een drugscrimineel. Het kost moeite en tijd, maar ik heb het er graag voor over. Zorg dat jezelf een korte medisch dossier van jezelf hebt gemaakt in het Nederlands en Engels, mocht je onverhoeds in een ziekenhuis belanden op vakantie. Dan weten ze tenminste wat de problemen zijn die je al langer hebt en welke medicijnen je sowieso nodig hebt.

Ik wens iedereen, gezond of met een chronische ziekte een fijne vakantie!



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.