Samen Beslissen: “Dokter, mag ik zwanger worden?”

Geplaatst op 15 januari 2019 door - 1666 keer bekeken

Foto Samen Beslissen: “Dokter, mag ik zwanger worden?”

Eerder had ik de moed al opgegeven op het kunnen krijgen van kinderen. Op mijn 24ste kreeg ik een tweede donornier. Met één donornier leek me een zwangerschap al moeilijk, maar met twee nieuwe nieren? Ik had over deze zorg nooit echt gesproken met mijn arts.

Angst is een slechte raadgever

Ik was me al aan het bezinnen op alternatieven: adoptie? Pleegmoeder? Een carrière waarbij ik kan werken met kinderen? Het zijn niet allemaal even eenvoudige oplossingen. Het enige wat wel duidelijk is: 'Een kinderwens kun je niet zomaar loslaten.'

Erover praten

Het geluk lachte me toe toen ik een lieve man tegenkwam die me een duwtje in de rug gaf: we gingen op gesprek bij mijn behandelend arts. We kregen een voorlichting hoe het in zijn werk gaat als je zwanger wil worden met een donornier. Het moet blijken of het kan. Dit hangt af van mijn nierfunctie en of ik verder gezond genoeg ben. Hiervoor word ik doorverwezen naar een gynaecoloog om zogezegd 'medisch gekeurd' te worden. Het meest spannend is dat mijn medicijnen die ik tegen afstoting gebruik niet veilig zijn voor het ongeboren kindje en dus moet er eerst een overstap gemaakt worden naar 'zwangerschaps-proof'- medicijnen. Houdt mijn nier zich goed? Blijft mijn bloeddruk stabiel? Het is even puzzelen en er worden enkele maanden uitgetrokken voordat ik écht zwanger mag worden. Mijn man en ik gaan na dit gesprek naar huis om er rustig over na te denken. Gaan we deze stap nemen? Het is niet helemaal zonder risico. Tijdens een zwangerschap moet je donornier extra hard werken; immers hij zuivert het bloed niet alleen van mijn lichaam, maar ook die van het kindje wat in me groeien zal.

Toppertjes

In het academisch ziekenhuis waar ik onder behandeling ben, heb ik het erg getroffen; er is zowel een nefroloog ( =nierdokter), als een gynaecoloog die gespecialiseerd is in mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan en erna zwanger willen worden.

We krijgen 'groen licht' wat betekent dat ik zwanger mag worden. Mijn gezondheid en mijn donornier zijn sterk genoeg! Jippie! We besluiten om ervoor te gaan. Immers, een kindje is een bezegeling van onze liefde! In 2016 is Quintin geboren. Lees hier het vervolg.

Samen Beslissen

Zo zie je maar wat er mogelijk is als je eerst maar die stap zet om met je arts in gesprek te gaan. Samen beslissen is pas écht mogelijk als je eerlijk durft te praten over je zorgen of onzekerheden over je mogelijkheden betreffende je behandeling. Vind je dat lastig? Hulpmiddelen en voorbeelden kan je vinden op www.begineengoedgesprek.nl.

Zwangere vrouw
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland