Naar de navigatie Naar de inhoud

Schreeuwend tekort

Geplaatst op 18 februari 2019 door - 4359 keer bekeken

Foto Schreeuwend tekort

Mensen zoals ik, met afschuwelijke chronische zenuwpijn en botpijn, moeten van de opiaten af. Massaal kicken we af. De centra waar je kunt afkicken zitten overvol. We worden eerst overal mee volgestopt en nu we daaraan zijn gewend, moeten we maar cold turkey stoppen. Het is dat ik mijn pijn niet even een dag aan de minister van Volksgezondheid kan geven, maar hij zou schreeuwen om de juiste medicijnen.

Ik heb onder andere polyartrose en vernauwingen en hernia's in mijn nek. Jarenlang gebruikte ik voor de artrose en vernauwing dezelfde medicijnen. Veel originele, maar ook generieke. Zolang ze helpen is het geen probleem. Soms moet ik ook geneesmiddelen uitproberen om te kijken of ze helpen. Het ene middel werkt goed, het andere doet niks.

Hoe kan dit nu?

Ik vraag me toch af, hoe kan dit nu zo ineens? Om de haverklap zijn er problemen met het leveren van medicijnen. Die gewoon nodig zijn om je leven te kunnen leiden op een acceptabele manier. Ik begrijp de hele medische wereld niet meer. Zijn het de zorgverzekeraars die dwarsliggen? Wij hebben destijds een restitutiepolis bij een goede verzekeraar afgesloten. Echter, veel mensen zullen financieel in de problemen komen doordat ze de eigen kosten van medicijnen niet meer kunnen betalen. En daarom de voorgeschreven medicijnen niet gaan halen. Wie wordt hier nu beter van?

tineke bed

Onzeker

Niet alleen het leveren van medicijnen gaat regelmatig mis. Ook de samenstelling en verpakking verandert vaak en dat geeft mij veel ongemak. Om een voorbeeld te noemen: ik gebruik een opiaat, BuTrans, om de ergste pijn te dempen. Het generieke middel bleef niet plakken, dus ik kreeg het originele middel. Daarnaast gebruik ik vier keer per dag 1000 Mg Paracetamol. Ik krijg ze in potten van 100 stuks, Panadol Artrose. Echter, dat werd per direct uit de handel genomen. Dus moest ik overstappen op een ander merk. Potten zijn duur en worden niet meer vergoed door de zorgverzekeraar. De Paracetamol uit de potten hoefde ik niet uit blisters te drukken. Dit lukt met mijn duimbasisartrose aan beide handen niet. Mensen gaan nu massaal naar de drogist om dozen paracetamol 500 Mg te halen. Zo heeft de huisarts er geen kijk meer op. Ik kreeg van de huisarts weer een herhalingsrecept voor twee potten. Daarna werd ik gebeld door de apotheker: 'De potten zijn uit de handel'. Dit gaat nog om een onschuldig middel. Maar een kennis van mij gebruikt Thyrax, tegen schildklierproblemen. Die klaagt erover dat het de ene keer wel, en de andere keer niet op voorraad is. Mijn onzekerheid neemt alleen maar toe.

tineke medicijnen

Grondstof, hulpstof

Tegen de zenuwpijn van ischias gebruik ik de kindermethadon. Dit moet bij een centrale bereidingsapotheek worden gemaakt. 'Sorry, we hebben geen grondstof om het te maken', zei de apotheker. Ik ben gevoelig voor de hulpstoffen en heb daarom andere gekregen. De apotheker vond een tweede centrale bereidingsapotheek. De eerste apotheek gebruikte heel weinig hulpstoffen, de nieuwe veel meer. Mijn apotheker heeft gekeken in mijn dossier of er hulpstoffen in zitten waar ik gevoelig voor ben. Gelukkig niet. Maar wat als dat wel het geval is?

Kom in actie tegen de pillenchaos
Heeft u net als Tineke slechte ervaringen met het leveren van medicijnen? Doe mee aan de actie www.stopdepillenchaos.nl

Onderzoek: patiënt vangt vaak bot bij de apotheek
Een op de twee patiënten die met een recept bij de apotheek komen, krijgt het voorgeschreven medicijn niet direct mee. Patiënten die het middel niet meekrijgen moeten later terugkomen, krijgen een ander medicijn met dezelfde werkzame stof of krijgen in het uiterste geval helemaal geen medicijnen mee. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna tienduizend mensen, voornamelijk uit het panel van Patiëntenfederatie Nederland.Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.