Naar de navigatie Naar de inhoud

Technologie in de diëtetiek

Geplaatst op 29 juni 2020 door - 1996 keer bekeken

Foto Technologie in de diëtetiek

Eén van de voordelen van technologische hulpmiddelen in de zorg, is dat de zorg er beter van kan worden. Diëtisten en andere zorgverleners kunnen zich onder andere focussen op andere aspecten van de zorg, waar die verbetering nog nodig is.

Dit blog gaat over verschillende van die opkomende technologieën in de diëtetiek.

De 3D-voedselprinter

De 3D-voedselprinter is een apparaat waarbij vloeibaar voedsel in een bepaalde vorm wordt gegoten. Bijvoorbeeld in de vorm van een appel. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de 3D-voedselprinter en er wordt verwacht dat deze in de toekomst met name wordt ingezet bij cliënten met slikproblemen (lees hier meer over de inzet van 3D-voedselprinters voor slikproblemen).

Hulpmiddel bij het eten: de anti-trillepel

Een ander hulpmiddel is de anti-trillepel. Deze lepel helpt cliënten ook bij het eten. Diverse fabrikanten werken aan productie van hulpmiddelen zoals de Gyenno-lepel, de iEAT Power Grip en de lepels van Liftware.

De laatstgenoemde fabrikant heeft twee type anti-trillepels: één die compenseert voor ongewenste trillingen (de zogenoemde ‘Steady’) en één die compenseert voor ongecontroleerd draaien van de hand of arm (de ‘Level’).

(Het verhaal gaat onder de foto verder)

Anti-trillepel

Door te compenseren voor ongewenste trillingen blijft het voedsel op de lepel liggen als deze naar de mond wordt gebracht. De lepel detecteert de trillingen in de hand en corrigeert de trillingen door deze op te vangen. De lepel heeft een dikker handvat, waardoor deze makkelijker vastgehouden kan worden. Deze lepel werkt op een batterij en gaat ongeveer drie maaltijden mee. Hierna moet de lepel weer opgeladen worden.

De ‘Level’ heeft een elektronische handgreep, die buigt wanneer de cliënt een plotselinge of onbedoelde beweging maakt. Hierdoor blijft het voedsel op de lepel liggen. Dankzij dit hulpmiddel kan de cliënt zelfstandig eten. Dit bespaart de zorgprofessionals tijd, omdat ze de cliënt niet constant hoeven te assisteren bij het eten. Ook dit hulpmiddel heeft een batterijduur van drie maaltijden.

Hulpmiddel bij drinken

Er zijn ook drinkbekers op de markt die cliënten met slikproblemen kunnen helpen, in dit geval om makkelijker te kunnen drinken.

Eén variant is de schuine drinkbeker. De beker heeft twee handvatten zodat deze gemakkelijk vastgehouden kan worden. Deze drinkbeker zorgt ervoor dat cliënten hun hoofd niet naar achter hoeven te bewegen om te kunnen drinken. Hierdoor is de kans op verslikken kleiner.

(Het verhaal gaat onder de foto verder)

Met een schuine drinkbeker is je hoofd kantelen niet nodig

De tweede variant is de lekvrije drinkbeker. Deze beker zorgt ervoor dat er minder snel wordt gemorst. Het is de bedoeling dat de hendel wordt ingedrukt waardoor er een opening ontstaat. Deze opening is vrij groot, waardoor er ook pap, vla en andere dikkere substanties doorheen kunnen.

Deze beker is ook ideaal voor cliënten met slikproblemen. De hendel hoeft alleen maar weer losgelaten te worden om de opening te sluiten. Hierdoor kan de cliënt de beker rustig van de mond afhalen en wordt ook hier de kans op verslikken kleiner.

Lees hier meer over 3D voedsel printen >

Bekijk de ruim 2300 diëtisten op ZorgkaartNederland >

Bekijk de ruim 2600 logopediepraktijken die kunnen helpen bij slikproblemen >



Er is 1 reactie geplaatst

Rosita Hoebba | 22 januari 2023

Hebben jullie een folder betreft de nieuwe ontwikkelingen die hierboven staan uitgelegd? Zo ja, kunt u die naar mij mailen of opsturen?


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.