Verspilling van medicijnen

Geplaatst op 10 april 2020 door - 811 keer bekeken

Foto Verspilling van medicijnen

Wat jammer dat er nog steeds zoveel wordt verspild in de medicijnenwereld. Ik probeer er alles aan te doen wat ik zelf kan, maar ik loop dan toch soms tegen muren aan. En de apotheker ook.

Vitamine D

Al jaren gebruik ik vanwege forse osteoporose een hoge dosis vitamine D. Na een eerste oplaaddosis, jaren geleden, ben ik overgegaan op een maandelijkse dosis van 50.000 IE. In mijn vorige woonplaats kreeg ik eerst spuitjes in aluminiumfolie gewikkeld en de vloeistof druppelde ik in de yoghurt. Die spuitjes kon ik drie maanden koel bewaren. De apotheker haalde die dus uit een grotere fles. Na drie maanden was de werking echter niet meer gegarandeerd.

Na een tijdje mocht dat niet meer, vertelden ze (ik ben vergeten waarom), en kreeg ik ampullen, die precies de juiste dosis gaven. Die kon je ook langer bewaren. Iedere maand twee ampullen met 25.000 IE elk. En ik kon voor drie maanden tegelijk mee krijgen.

Nieuwe woonplaats

In mijn nieuwe woonplaats waar ik sinds december woon, regelde ik meteen een nieuwe huisarts en een nieuwe apotheek. Die zitten hier in één gebouw. Heel gemakkelijk dacht ik. Ik had alles over laten schrijven via de vorige huisarts en de vorige apotheek.

Eerst had ik telefonisch geïnformeerd hoe het werkte bij de nieuwe apotheek. De inschrijving regelde ik op hun aanraden via een formulier op de website. Toen ik na een paar weken ter plaatse ging vragen of ik ingeschreven was, gaven ze aan dat dat formulier niet werkte. Ik moest me alsnog inschrijven met een papieren formulier. 

Drie keer drie is negen

Voor de herhaalrecepten moest ik bij de huisarts zijn. Al bellende hoorde ik wat ik al wist: de huisarts was langdurig ziek en men wachtte op een nieuwe. Toch kon alles geregeld worden. Via diverse telefoontjes heb ik een recept gekregen voor vitamine D. Toen ik dat ging halen, stond er op het recept inderdaad 50.000 IE per maand.

Ik kreeg bij de apotheek met dat recept drie ampullen van 25.000 IE mee (maar van een ander merk dan ik gewend was) met een recept om nog tweemaal te herhalen. Dat maakte volgens mij in totaal negen ampullen terwijl ik er maar twee tegelijk nodig heb. Ik begreep er niets van.

(Het verhaal gaat onder de foto verder)

Noks' vitamine D-capsules

Daar kwam bij dat er gelatine in de verpakking verwerkt was en ik daar als vegetariër principieel geen gebruik van wil maken. Ik wilde gewoon hetzelfde als ik eerst had. De apotheek verwees me weer naar de huisarts omdat het recept blijkbaar niet klopte.

Het leek me handiger om naar de huisartspraktijk te gaan om het persoonlijk te bespreken met de assistente. Na een vergeefs bezoek en kwartier wachten omdat de de assistente niet op haar plek zat, ging ik de volgende dag opnieuw en heb ik rustig overlegd. Ze snapte het, regelde een nieuw recept en stelde voor dit met de apotheek te bespreken.

Ook de apotheek

Bij de apotheek stond toevallig net de apotheker zelf aan de balie. Hij begreep mijn verhaal en is meteen gaan zoeken. Wat bleek: de Vitamine D die ik in mijn vorige woonplaats kreeg, was niet (meer) voorradig. Hij kon alleen de versie met gelatine bieden, maar die wilde ik niet. Zijn beste alternatief was de drank die ik in mijn vorige woonplaats in losse spuitjes kreeg.

Het bleek dat ik uit dit flesje tien keer een maanddosis zou kunnen halen. Dit flesje was echter niet lang houdbaar. Als je het geopend had, was het nog drie maanden houdbaar en dus kon ik er maar vier keer een eigen dosis uithalen en moest ik de rest weggooien.

Al pratende bedachten de apotheker en ik dat we dan eerst precies wilden weten waar die drie maanden mee te maken hadden. Hij ontdekte dat de vloeistof na drie maanden niet meer voldoende eenheden vitamine bevat en je dus niet weet wat je dan inneemt. Je zou zeggen dat je met andere patiënten samen kan doen. De apotheek kan dan de verpakking van tien doses verdelen. Maar dat mag niet meer.

Verspilling

Uiteindelijk besloten de apotheker en ik samen dat de enige oplossing voor nu toch was, dat ik het flesje zou meenemen en er vier dosis uit kon halen. Zes doses worden verspild. Heel erg zonde dus.

Wat kunnen we doen? Waar zitten de knelpunten nu precies? Moet de farmaceutische industrie steviger worden aangepakt om hier zelf ook aan te denken bij de productie?


Wat zijn uw ervaringen met uw apotheek? Schrijf een waardering >
Er is 1 reactie geplaatst


  • F Berkenbos | 19 mei 2020

    Ik vond het een goed artikel om te lezen. Inderdaad niet voordelig, wanneer er medicijnen worden verspilt. Andere landen hebben niet eens uitgebreid toegang tot bepaalde medicijnen. Ik geef je groot gelijk dat de farmaceutische mee moet helpen om dit probleem aan te pakken. Ze verdienen grotendeels eraan (kijk ook eens naar The Constant Gardener, een boek en film over dit onderwerp).


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland