Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat is er met me aan de hand?

Geplaatst op 30 augustus 2016 door - 5347 keer bekeken

Foto Wat is er met me aan de hand?

Als de verpleegkundige weer weg is en ik in mijn schone bed lig voel ik me ineens heel erg opgefokt worden. Ik relativeer het in mijn hoofd dat het de stress is van in het ziekenhuis liggen, en dat alles nieuw is. Maar de hartkloppingen lijken steeds erger te worden. Ik voel mijn lippen tintelen. Ook mijn ademhaling gaat steeds sneller. Net als ik op de alarmknop voor de verpleegkundige wil drukken, komt de arts binnen met een assistent.

Hij geeft me een hand en vraagt me hoe het gaat. Happend naar adem probeer ik antwoord te geven. ‘Het gaat wel’, raspt mijn stem. Hij kijkt nog bezorgder dan toen hij binnen kwam. Misschien dat alle artsen altijd een diepe denkfrons hebben, maar deze man is kampioen bezorgd kijken en ik word er niet geruster op. Nu gaan we het krijgen denk ik nog.

Ik wilde dat mijn man er was. Of mijn moeder. Iemand?

Hoe meer ik in paniek raak hoe benauwder ik word. Nog een keer die herhaling in mijn hoofd: ‘Wat is er met me aan de hand?’

‘Als het zou gaan, zegt de arts, dan zou je hier niet liggen.’ Hij glimlacht en knipoogt naar me. ‘Ik ga je eerst even onderzoeken.’ Hij vraagt wat mijn klachten zijn en ik merk dat ik geïrriteerd raak, want ik heb het al zo vaak herhaald de afgelopen 48 uur, dat ik het gevoel heb niet serieus te worden genomen. Het blijkt routine te zijn.
‘Buikpijn, en net toen ik op de wc zat, spoot het bloed er uit’, zeg ik zachtjes. ‘Daarnaast heb ik het heel erg benauwd, alsof er een stoeptegel op mijn borst drukt’, zeg ik.
 
De arts duwt op een knopje, zodat het bed hoger komt te staan en begint aan zijn onderzoek. Eerst duwt hij hard in mijn darmen. Ik bijt zowat mijn tong af, zo’n pijn doet het. ‘Hoe vaak moet je naar de wc’, vraagt hij? ‘Ik ben de tel kwijtgeraakt’, antwoord ik, ‘maar vooral ‘s nachts is het erg. Ik slaap dan niet’. Hij knikt en ik wacht af.
 
‘We hebben inmiddels ook de uitslagen van de coloscopie’, zegt hij. ‘En je hebt colitis ulcerosa.’ Ik heb geen idee wat het is, maar het klinkt ernstig. ‘De verpleegkundige komt straks bij je om je uit te leggen wat het is. Voor de behandeling gaan we verder met de prednison-infusen, want het lijkt er op dat je er oraal niet op reageert. Daarna moeten we gaan nadenken over onderhoudsmedicatie.’

Evalie Cecchini-Bonestroo

Volgende keer: Evalie maakt een moeilijke keuze.
 
Dit blog is eerder verschenen op www.ccuvn.nl.

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp

Tips en advies

Kies goed geïnformeerd voor een behandeling of zorgaanbieder.

Lees het artikel


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.