Naar de navigatie Naar de inhoud

Op zoek naar orthopedische laarzen

Geplaatst op 18 juli 2022 door - 387 keer bekeken

Foto Op zoek naar orthopedische laarzen

Wanneer je net als ik een klapvoet oploopt, kun je niet meer normaal lopen of rennen. Je hebt dan een hulpmiddel nodig. Ik dacht dit eerst op te kunnen lossen met krukken, maar dat werd een ramp. De aangedane voet sleept, ook met de krukken, en dat is zeer vermoeiend.

Oplossing gezocht

Rolstoel gekocht, maar ik ben nog niet zo oud en niet van plan afhankelijk te zijn van anderen die mij duwen. Dus naar de huisarts en een verwijzing gevraagd voor een revalidatiearts. Ik trof een uitstekende arts. Hij had duidelijk een beeld van mij, was empathisch en zei dat ik twee opties had: 

1. Laarzen met voor je linkervoet een ingebouwde voetheffer
2. Een zichtbare voetheffer

Mijn voorkeur ging uit naar laarzen. Niet nagedacht, want bloedheet in de zomer. Dan is het in de zomer vaak de rolstoel. De laarzen zijn te warm. Echter, ik heb in mijn linkerbeen blijvende zenuwpijn en een losse zichtbare voetheffer maakt dat erger.


Orthopedisch schoenmaker

Elke 18 maanden mag je twee paar orthopedisch laarzen laten maken. Op 24 september 2021 ben ik naar de schoenmaker geweest om twee paar nieuwe laarzen aan te laten meten. De ervaring is dat deze laarzen binnen acht weken gemaakt zijn. Ik kon mijn laarzen 22 december 2021 ophalen.

Deze liepen helaas voor geen meter. Toch geprobeerd, je moet aan nieuwe laarzen, even wennen. Toen begon de ellende. Laarzen werden aangepast, maar niet goed. Moesten weer terug. Vijf keer zijn we met tussenpozen teruggegaan: drukplekken, verkeerde ritsen, hiel van klapvoet werd telkens met lopen door de schacht van de laars getrokken.

Passen en meten

Toen werd ik toch wel boos op de schoenmaker omdat ik al veel te lang op mijn laarzen moest wachten. Mijn oude laarzen waren inmiddels al flink versleten. Maar ondanks mijn boosheid bleef de schoenmaker zeer empathisch en vriendelijk en hij begreep mij volkomen. Hij zoekt altijd naar een oplossing, maar hij is ook maar een mens die het soms even niet weet.

Inmiddels zijn we negen maanden verder, ging altijd goed op lichte pijnpunten na, maar die lost de orthopedische schoenmaker zelf meteen op. De laarzen worden niet in Nederland gemaakt, maar in Portugal en daar ging het helaas fout.

Tineke artikel
Tinekes advies: vraag de huisarts om een verwijzing naar een revalidatiearts. 

Maatwerk

Met een afdruk in schuim, daarvan wordt een steunzool gemaakt. Deze gaat in een doorzichtige kunststof laars, bij mij tot halverwege de kuit. Twee weken later kom je terug en dan worden de eventuele pijnpunten afgetekend met een viltstift en gaan de laarzen voor de leest naar Portugal, komen terug en in de werkplaats worden er eventuele versiersels erop gezet.

De laars wordt verder geperfectioneerd en dan ben je totaal acht weken verder en krijg je een belletje dat je de laarzen kunt ophalen. Altijd goed gegaan. In het begin moet je weer wennen aan nieuwe laarzen en soms een paar keer terug, meestal wordt het probleem meteen opgelost.

Laarzen zijn klaar

22 december 2021 heb ik de laarzen opgehaald. Meteen een blaar na een stukje lopen en vervolgens rits nog wel naar beneden kunnen doen, maar later kreeg ik beide paren niet meer aan. Dan de oude laarzen maar weer dragen, het was niet anders. Daar kom je dan thuis weer pas achter.

Echter ik had al het gevoel dat de laarzen niet lekker liepen en maakte bij de revalidatiearts een afspraak met daarbij een medewerker van de orthopedische schoenmakerij. Hakken moesten wat hoger, afwikkelrol moest anders en brede ritsen, zodat ik ze zelf kon aantrekken en dichtdoen met mijn reumahanden.

Het liep helemaal verkeerd met deze laarzen, 3x naar Portugal geweest en yes 23 juni j.l. kwam de schoenmaker zelf de laarzen thuis afleveren. Ze zijn goed, geen drukpunten meer, nu oefenen. Nu is het te warm om ze aan te doen, maar bij 20 graden of lager kan ik ze gewoon aan.

Kadootje

Echter, de orthopedische schoenmaker heeft mij nu toegezegd dat ik zonder kosten een paar nieuwe laarzen ga krijgen, en ik mag de kleuren uitzoeken. Maar hij wil eerst weten of ik goed kan lopen op de bruine laarzen. Ik heb zo lang moeten wachten op de bruine met taupe, het zwarte paar wordt vervangen door lichtblauwe laarzen met donkerblauwe accenten. Met een beetje geluk zijn ze deze maand klaar. Soms moet je geduld hebben en dat is niet mijn sterkste kant.

Tip voor wanneer je orthopedische schoenen moet gaan dragen

Vraag je huisarts een verwijzing naar een revalidatiearts. Deze heeft verstand van zaken om zolang mogelijk uit een rolstoel te blijven. Orthopedische laarzen en schoenen worden vergoed uit de basisverzekering met dit jaar (2022) een eigen bijdrage van € 125,00 voor één paar laarzen.

 

Tineke is een ervaren blogger en schreef al meer dan 15 blogs voor ZorgkaartNederland, onder andere over op vakantie gaan als je chronisch ziek bent en de waarde van ZorgkaartNederland voor haar persoonlijk.Er is 1 reactie geplaatst

Leonie Derksen | 28 juli 2022

Hoi Tineke ik hoop dat je plezier hebt van je laarzen
Ik heb ook een Klapvoet overgehouden na een mislukte operatie voor een neuromodulator de arts zat in het verkeerde gebied ik had veel pijn
Deze is er een dag later weer onder narcose uitgehaald
Ik sliep 2 jaar niet meer van de pijn
4 maanden geleden kreeg ik een chirurgische neuromodulator operatie van 4 uur ik had eerst een evo voor de Klapvoet
Nu extra brede hoge schoenen met een elastiek bevestigd op mijn enkel zodat ik niet struikel dit werkt prima
De schoen heb ik van Kieviet ze zitten in het ziekenhuis in Enschede en werken samen met podium en meer disciplines
Misschien is dit wat voor je in de zomer ik henzelf ook bij een kurk of rok aan
Ik ben70 jaar dus ook een paar jaar met pensioen ik wens je hè beste en hoop van je te horen


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.