Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Kwaliteit van de zorg - pagina 2

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

52 artikelen

Blog Moedertaal in de zorg

Moedertaal in de zorg

12 juli 2018 Ben Tekstschrijver

Vrijdag komt de casemanager. De casemanager? Mijn moeder is vergeetachtig. Erg vergeetachtig. Ze is 86 jaar en nog zo gezond als een vis, maar een harteloze hengelaar vist haar vijver van herinneringen langzaam leeg. Ze woont nog zelfstandig, maar dat is een broos bestaan. Daarom komt deze week de casemanager op bezoek.

Blog Betrokkenheid

Betrokkenheid

26 juni 2018 Ciska Rippen

Als patiënt ben ik soms bang en onzeker. Het gaat om mijn lichaam, mijn leven. Dan wil ik een mens tegenover me die dat ziet en begrijpt. Die stiltes laat vallen zodat ik even op adem kan komen. Die niet schrikt van mijn emotie en die benadrukt dat ze met elkaar goed voor me gaan zorgen.

Blog Een dagje in een verzorgingshuis

Een dagje in een verzorgingshuis

22 juni 2018 Redactie ZorgkaartNederland

De afgelopen tijd is de kwaliteit van verpleeghuizen en het welbevinden van hun bewoners actief in kaart gebracht. Dit deed ZorgkaartNederland door het inzetten van interview teams die bewoners bezoeken om waarderingen te verzamelen. Zo ook in Woonzorgcentrum De Leyenstein, in Kerkdriel. Een medewerker van ZorgkaartNederland heeft hier een dagje meegelopen met een interviewer en vertelt over haar ervaringen.

Blog Op de thee bij minister De Jonge van VWS

Op de thee bij minister De Jonge van VWS

13 juni 2018 Inge Dekker

‘Hoi Inge, welkom, wat wil je drinken? En waar zullen we gaan zitten? Aan tafel of meer relaxed op de bank?’ Minister de Jonge heet mij hartelijk en enthousiast welkom in zijn werkkamer op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij is precies zoals op tv en in zijn vlogs: Toegankelijk, energiek en met opvallende bloemetjesschoenen onder zijn blauwe pak.

Blog Ik heb de minister gewonnen

Ik heb de minister gewonnen

28 mei 2018 Inge Dekker

‘Inge, jij bent mijn 10.001ste volger op Twitter. Jij verdient een prijs. Wat wil jij hebben?’ Ik moet lachen, en zeg als grap iets over een geheel verzorgde vakantie. Maar Erik Gerritsen, de secretaris-generaal van VWS is serieus. ‘Oké, ik wil wel een gesprek met Hugo de Jonge’ flap ik eruit. ‘Deal!’ zegt Gerritsen, ‘Een gesprek met de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport, dat ga ik voor je regelen.’

Blog Geluksmomentjes met het wichtelmannetje

Geluksmomentjes met het wichtelmannetje

24 mei 2018 Ben Tekstschrijver

Ineens staan ze daar, drie piepkleine kuikens, op de tafel in de huiskamer van het zorgcentrum. Een briljant idee van de verzorgster. Mijn moeder drukt een van de donzige beestjes zacht tegen haar wang. Ze sluit haar ogen in een moment van gelukzaligheid.

Blog Eerst snappen, dan pas schrappen

Eerst snappen, dan pas schrappen

18 mei 2018 Peter van Linschoten

Klagen in de zorg hoort erbij. Het is ons collectieve mopperonderwerp. Dat is niet zo verwonderlijk, want zorg is belangrijk voor de patiënt en werken in de zorg is een roeping voor een zorgverlener. Iedereen is dus persoonlijk betrokken. Klagen is een uiting van onze betrokkenheid bij de zorg.

Blog Loopt u ‘eigenlijk’ mee?

Loopt u ‘eigenlijk’ mee?

8 mei 2018 Redactie ZorgkaartNederland

“Zo gaat ie goed! Zog gaat ie béter! Alweer een kilométer, van m’n schoen afgesleten!” Dit liedje zongen wij vroeger tijdens de Avondvierdaagse. Net als Potje met vet en Van je hela, hola en Daar boven op de berg, daar woont een Chinees! Mooie herinneringen die in deze tijd van het jaar weer opvlammen. Overal lange slierten schoolkinderen, die de benen uit hun lijf lopen en de longen uit hun lijf zingen.

Blog Kunt u in de toekomst kijken?

Kunt u in de toekomst kijken?

23 april 2018 Redactie ZorgkaartNederland

Komt u in 2030 nog vaak bij de dokter? Of houdt u zelf vanuit huis uw gezondheid in de gaten? Weet u van tevoren al of u het risico loopt op een bepaalde ziekte en is die misschien dan al te voorkomen? En haalt u zorg eigenlijk alleen binnen Nederland of gaat u de grens over voor de beste behandeling?

Blog Patiënteninbreng in kwaliteitsstandaarden

Patiënteninbreng in kwaliteitsstandaarden

7 september 2017 Redactie ZorgkaartNederland

In deze nieuwe blogserie stellen wij onze collega’s van Patiëntenfederatie Nederland aan u voor. Vandaag het blog van Rinie Lammers, beleidsmedewerker bij team Kwaliteit van Patiëntenfederatie Nederland.