Naar de navigatie Naar de inhoud

Grote gevolgen personeelstekort verpleeghuizen

Geplaatst op 14 juni 2016 door - 10122 keer bekeken

Foto Grote gevolgen personeelstekort verpleeghuizen

Maandag werd bekend dat het kabinet de voorgenomen extra bezuinigingen van 500 miljoen euro op de langdurige zorg schrapt. Goed nieuws, vindt Patiëntenfederatie NPCF, want als verdere bezuinigingen zouden leiden tot nog minder personeel in de verpleeg- en verzorgingshuizen, dan zouden de gevolgen voor bewoners verder oplopen. Bewoners van sommige van deze instellingen hebben de afgelopen periode al gemerkt dat personeelsgebrek voor vervelende situaties kan zorgen.

Een analyse van de waarderingen van verpleeghuizen op ZorgkaartNederland onderstreept dit. ZorgkaartNederland, de ervaringswebsite van Patiëntenfederatie NPCF, biedt zo’n 47.500 waarderingen van verpleeghuizen, waarvan een belangrijk deel afkomstig is van interviews met bewoners vanuit Waardigheid & Trots.

De interviewteams vragen er niet specifiek naar, maar toch komt in 8.740 van de 47.500 waarderingen (18,4 procent) een indicatie van personeelstekort voor. Denk daarbij aan teksten als ‘er is te weinig personeel’, ‘ze komen handen tekort’ en ‘er zijn meer mensen op de vloer nodig’. Zouden de interviewers er gericht naar vragen, dan zou dit percentage ongetwijfeld nog een stuk hoger liggen.

Grote gevolgen voor levenskwaliteit bewoners

Personeelstekort in de zorg heeft ingrijpende gevolgen voor de bewoners van verpleeghuizen. Dat blijkt duidelijk als we bestuderen welke gevolgen in de 8.740 waarderingen met een indicatie van personeelstekort worden genoemd. De vijf belangrijkste gevolgen zijn:

 

Klacht Percentage waarderingen
Bewoners moeten lang wachten op hulp 21,2%
Te weinig persoonlijke aandacht voor bewoners 20,4%
Slechte verzorging bewoners 16,8%
Te weinig personeel gedurende avond/nacht 10,8%
Slechte communicatie richting bewoners 9,2%

 

Daarnaast komt uit 10 procent van de waarderingen naar voren dat de bewoners zich minder prettig voelen door veranderingen in het personeelsbestand. Regelmatig stappen verpleeghuizen over op tijdelijke krachten, die de plek van ervaren personeel innemen. Binnenkort zullen we in een los artikel uitgebreid aandacht aan de gevolgen van dit personeelsbeleid besteden.

Is het per definitie zo dat verpleeg- en verzorgingshuizen te weinig personeel hebben na de recente bezuinigingen? Nee, dat niet. Als we de tien best gewaardeerde instellingen bekijken, dan is er bij slechts 6,1 procent van de waarderingen een indicatie van personeelstekort. Bij de tien slechtst gewaardeerde instellingen is dit maar liefst 25,7 procent, meer dan vier keer zo vaak dus.

’Huilend naar huis’

Incidenteel komen in waarderingen ook zeer serieuze klachten voor. Zo blijkt een man tijdens een verblijf van twee weken bij een verpleeghuis te zijn weggelopen, zonder dat het personeel dit doorhad. Door het personeelstekort wisten ze niet waar hij was en door de hoge werkdruk hadden ze ook geen tijd om hier uitgebreid vragen van de familie over te beantwoorden.

Uit een waardering van een ander verzorgingshuis spreekt vooral wanhoop: “Wisselend personeel, ze geven weinig tot geen gehoor aan gemaakte afspraken, er is geen tijd meer voor een praatje. Mijn moeder vereenzaamt helemaal. Een enkele uitzondering qua personeel van de oude garde daargelaten. Deze week heb ik drie maal huilend het tehuis verlaten! Uit machteloosheid!”

Slim management beperkt gevolgen voor bewoners

De recente bezuinigingen hebben voor ontslagen gezorgd, met soms bovenstaande problemen als gevolg. Gelukkig scoren flink wat verzorgingshuizen wél prima cijfers. Bij die verzorgingshuizen wordt ook veel minder over gevolgen van personeelstekort geklaagd. De bezuinigingen hebben verzorgingshuizen soms behoorlijk in de problemen gebracht, maar door goed management was het dus toch mogelijk om de bewoners zo veel mogelijk te ontzien.  Een mooi cijfer op ZorgkaartNederland is daarbij een prettige bijkomstigheid.



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"