Naar de navigatie Naar de inhoud

Grote zorgen over toekomst verpleeghuiszorg

Geplaatst op 11 juli 2016 door - 4493 keer bekeken

Foto Grote zorgen over toekomst verpleeghuiszorg

Er bestaat in Nederland weinig vertrouwen in de toekomst van de verpleeghuiszorg. Niet alleen buitenstaanders, maar ook betrokkenen en het personeel zijn negatief.

Dat is een belangrijke uitkomst van een onderzoek dat onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van het ministerie van VWS heeft uitgevoerd.
Van de ondervraagde verpleeghuismedewerkers geeft 12 procent aan vertrouwen in de toekomst van de verpleeghuiszorg te hebben, 42 procent is neutraal en 41 procent zegt geen vertrouwen te hebben.
Bij de mensen met een bekende in een verpleeghuis zegt 23 procent vertrouwen te hebben in de toekomst van de verpleeghuiszorg, meer dus dan bij het personeel. Maar tegelijkertijd is het percentage dat geen vertrouwen in de toekomst heeft met 45 procent zelfs nog iets hoger dan bij het personeel. Bij de groep die geen bekende in een verzorgingshuis heeft, is de groep zonder vertrouwen in de toekomst het kleinst: 34 procent.

Vraag: heeft u vertrouwen in de toekomst van de Nederlandse verpleeghuiszorg?

 

Groep

Vertrouwen in toekomst

Neutraal

Geen vertrouwen in toekomst

Zorgprofessionals

12%

42%

41%

Mensen met bekende in verz.huis

23%

28%

45%

Mensen zonder bekende in verz.huis

21%

34%

34%

Bron: Rapportage 'Verpleeghuiszorg in Nederland', Motivaction

 

 

Rapportcijfers

De groep die geen binding heeft met de verpleeghuiszorg, geeft wel het laagste rapportcijfer: een 5,8. Waarschijnlijk komt dit doordat deze groep vooral de berichten over misstanden in de zorg hoort.
Mensen met een bekende in een verpleeghuis geven deze instelling een 6,8, maar een 6,2 voor verpleeghuiszorg in het algemeen. Zorgprofessionals (medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen) geven hun eigen verpleeghuis een 6,9, maar ook zij geven de verpleeghuiszorg in het algemeen een 6,2.

 

Prioriteiten

Er zitten wel verschillen in wat de verschillende groepen belangrijk vinden voor de verpleeghuiszorg. Voor de mensen met een bekende in een verpleeg- of verzorgingshuis is de individuele aandacht voor de bewoner het belangrijkst. Daarna volgen de hygiëne en beschikbaarheid van medische zorg. Bij de mensen zonder bekende in een verpleeg- of verzorgingshuis ligt dat net iets anders. Deze groep vindt de hygiëne voor de bewoners het belangrijkst, gevolgd door persoonlijke aandacht en de sfeer in het tehuis.

 

Persoonlijke aandacht staat onder druk

Uit het onderzoek van Motivaction blijkt dat juist de persoonlijke aandacht van het personeel momenteel het grootste probleem in de verpleeg- en verzorgingshuizen is. Van de mensen met een bekende in zo’n instelling geeft 28 procent aan dat er te weinig aandacht van de professionals voor de bewoners is. En niet alleen de buitenwereld heeft deze mening: van de medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen geeft 41 procent aan dat er (veel) te weinig aandacht voor de bewoners is. Dit beeld komt ook in veel waarderingen op ZorgkaartNederland naar voren: bewoners geven vaak aan het persoonlijk contact met het personeel te missen. Vaak is dit een gevolg van personeelstekort in de zorginstelling.



Er zijn 2 reacties geplaatst

Carla | 3 oktober 2018

Het is zeker zorgelijk loop al 10 jaar mee in verpleeghuis van mijn moeder .
Weinig aandacht zitten te veel liggen lang op bed en bewegen veel te weinig en naar buiten gaan ze ook weinig ik kan er soms niet meer tegen wat ik zie ook voor mijn gezondheid is dit niet goed ben er nu elke dag om voor mijn moeder en de bewoners het nog een beetje gezellig te maken
De bewoners gaan snel achter uit er is te weinig personeel de werkdruk is veel te hoog
En wie controleerd dit .?
Heel zorgelijk.
Het verpleeghuis zit in baarn kleinschalig Amaris oosterstraat.

hans | 12 juli 2016

Vorige week vroeg een coach manager welk cijfer ik het verpleeghuis gaf waar mijn vrouw verpleegd wordt, mijn antwoord was een 4. Ze schrok, ja hoger kon ik de instelling niet geven maar dat was wel voor de stichting, niet voor de medewerkers op de werkvloer, daar zijn best mensen bij die een 9 of 10 verdienen, maar ja deze hebben het niet voor het zeggen. Dat zijn de mensen die bijna wekelijks weer een nieuw rapport maken en het weer willen veranderen om dat cijfer maar hoger te krijgen, maar zonder ervaring en meeleven op de werkvloer gaat ze dat nooit lukken. Nu moeten de mantelzorgers de bezuinigingen op de werkvloer weer oplossen door nog meer te helpen!


Laat een reactie achter