Naar de navigatie Naar de inhoud
Helpcentrum Helpcentrum

Ontdek ZorgkaartNederland

Wat zijn de voorwaarden voor aanleveren?

Wanneer u als meetbureau waarderingen wilt aanleveren bij ZorgkaartNederland zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Allereerst moeten de (PREM-)vragen en waarderingstekst die u aanlevert, overeenstemmen met de functionele documentatie en algemene instructies van de API-Connect-koppeling. Wilt u weten wat die documentatie inhoudt? Stuur dan een mail aan meten@patientenfederatie.nl.

Bij de aanlevering via de Connect-API zien wij een aantal fouten vaak terug. We delen u aan de hand hiervan onze voorwaarden, om u onnodige correcties en communicatie te besparen.

 1. Zorg dat het ophalen van de waarderingen aansluit bij de spelregels van ZorgkaartNederland. Daarnaast moet u respondenten toestemming vragen voor het doorleveren van gegevens naar ZorgkaartNederland. 

 2. U kunt de optie ‘niet van toepassing’ inbouwen bij de PREM-vragen. De respondent moet echter minimaal 4 cijfers invullen, om de waardering aan ZorgkaartNederland aan te kunnen leveren.

 3. De toelichting bij de cijfers (waarderingstekst) moet altijd worden ingevuld. Als er bijvoorbeeld alleen “nvt” of een streepje staat, wordt de waardering afgekeurd.

 4. Bestaat de toelichting uit twee vragen? Bijvoorbeeld: “Waarover bent u zeer tevreden wat betreft de zorgverlening?” en “Wat kan er volgens u beter in de zorgverlening?”. Dan kunt u de velden samenvoegen tot één tekst. Dat kan door de woorden ‘Gaat goed:’ en ‘Kan beter:’ te gebruiken als scheiding in de tekst.

 5. Er kan aan respondenten gevraagd worden voor welke aandoening de waardering wordt geschreven. De lijst met aandoeningen (in de API worden deze ‘diseases’ genoemd) kan worden opgehaald bij ZorgkaartNederland via de Connect-API. Dit is geen verplicht veld. Als er geen aandoening bekend is, vul deze dan ook niet in.

 6. Het moet duidelijk zijn voor welke zorglocatie de waardering is geschreven. De lijst met locaties (in de API worden deze ‘companies’ genoemd) kan u ophalen bij ZorgkaartNederland via de Connect-API. Een locatie wordt door ZorgkaartNederland aangeduid met een ZKN-ID; dit is de matchings-sleutel.

 7. Bij elke waardering moet u een valide contactgegeven aanleveren. Dit is noodzakelijk voor het redactieproces van ZorgkaartNederland, maar het contactgegeven wordt niet gepubliceerd (is niet zichtbaar op de website). In onze privacyverklaring is meer te vinden over het gebruik van persoonsgegevens. Het contactgegeven is bij voorkeur het e-mailadres van de schrijver van de waardering, maar mag ook een telefoonnummer zijn.

 8. Het aanleveren van de naam van de inzender van de waardering wordt sterk aanbevolen, maar is niet verplicht. Als u geen naam aanlevert, vul dan bij de naam ‘heer/mevrouw’ in.

 9. Het aanleveren van een IP-adres mag, maar is niet verplicht. Als er geen IP adres bekend is, vul deze dan ook niet in.

 10. Als inzenddatum moet de datum van het ophalen van de waardering gehanteerd worden. Dus niet het moment van insturen naar ZorgkaartNederland.

 11. Er dient toestemming voor het doorleveren van gegevens naar ZorgkaartNederland uitgevraagd te worden. Zie hiervoor artikel 2: toestemming en AVG.

 12. Om mee te doen aan de geverifieerde PREM route dient een zorginstelling een gratis instappakket af te nemen bij ZorgkaartNederland.

 13. Het meetbureau dient gecertificeerd te zijn om met persoonlijke gegevens om te gaan en beschikt over ten minste één van volgende ISO certificeringen: ISO 9001, ISO 20252, ISO 27001, NEN 7510.

Vragen of advies?

Het ZorgkaartNederland team helpt u graag verder. Waarover heeft u een vraag?

Pakket aanvragen

Bekijk de opties. Vragen? Onze adviseurs helpen u graag.

Mijn vermelding

De databank beheert de vermelding van zorgaanbieders. Zij kunnen u helpen bij wijzigingen.

U kunt zelf een locatie toevoegen

Mijn waarderingen

Ons redactieteam controleert of de waarderingen voldoen aan onze gedragsregels. Ook helpen zij u met uw vragen, opmerkingen en suggesties.

Op de hoogte blijven?

Wilt u net als ruim 4000 andere zorgaanbieders maandelijks geïnformeerd worden over de laatste ontwikkelingen en evenementen? Analyses, tips & tricks en ervaringsverhalen van andere gebruikers rechtstreeks in uw mailbox? Schrijf u dan nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief Op de Kaart.  

Meer artikelen over "Voor meetbureaus":

Hoe werkt geverifieerd meten voor meetbureaus?

Hoe werkt geverifieerd meten voor meetbureaus?

De verschillende methodes uiteengezet om geverifieerde waarderingen op te halen.

Link naar artikel
Protocol voor het vragen van toestemming (AVG)

Protocol voor het vragen van toestemming (AVG)

Toestemming van patiënten is nodig voor de ontvangst van de onderzoeksgegevens.

Link naar artikel
Hoe kan ik me aanmelden als meetbureau?

Hoe kan ik me aanmelden als meetbureau?

Volg deze stappen voor het starten met geverifieerd meten.

Link naar artikel
Alles over "Voor meetbureaus"