ZorgkaartNederland steeds toegankelijker

Geplaatst op 5 februari 2020 door - 556 keer bekeken

Foto ZorgkaartNederland steeds toegankelijker

Wat kunnen we doen om ZorgkaartNederland toegankelijker te maken? Het is de vraag waar ZorgkaartNederland en haar partners continu aandacht aan geven. Zo is het waarderingsformulier vernieuwd. Hierdoor is deze nog toegankelijker voor alle doelgroepen onder wie mensen met een beperking. Dit betekent dat iedereen zijn ervaringen met de zorg kan delen en ervaringen van anderen kan lezen.

In het waarderingsformulier is bij iedere vraag ter ondersteuning een pictogram toegevoegd. Mensen kunnen ook intuïtiever aangeven hoe zij verschillende aspecten van de zorg waarderen. Zo heeft de cijferbalk bijpassende smileys in de kleur van rood (staat gelijk aan een 1) naar groen (staat gelijk aan een 10). Mensen kunnen direct op het cijfer of op de balk klikken. Over een aantal maanden kunnen de vragen ook worden voorgelezen, en komt er een video die stap voor stap het waarderingsproces uitlegt. In het waarderingsformulier staan de vragen in begrijpelijke taal.

Samenwerking met verschillende partners

Het formulier is diverse keren getest onder mensen met een beperking én mensen zonder een beperking. Iedereen kan met het formulier overweg. Ook mensen met gemiddelde tot hoge gezondheidsvaardigheden vinden het vernieuwde formulier prettiger werken. In de toekomst blijven we het waarderingsproces testen onder verschillende doelgroepen.

Om ZorgkaartNederland continu te verbeteren, werken we samen met verschillende partners. In dit project werken we samen met Ieder(in), KansPlus, landelijke belangenorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking (LFB) en het LSR landelijk steunpunt voor (mede)zeggenschap. Stichting Koraal heeft het nieuwe formulier getest. Deze organisatie heeft specifieke kennis van en ervaring met onderzoek onder mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast gaven prof. dr. Xavier Moonen (hoogleraar aan de UvA en verbonden aan Stichting Koraal) en Sandra Overbeek (Buro Opaal) advies op basis van het onderzoek. De pictogrammen zijn ontwikkeld door Spelpartners VOF (Visitaal Pictogrammen).

ZorgkaartNederland is grootste ervaringssite

ZorgkaartNederland is de grootste ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Op ZorgkaartNederland delen mensen hun ervaringen met de zorg. De website biedt informatie om te kunnen kiezen voor een zorgaanbieder die het beste past bij uw wensen. ZorgkaartNederland is een website van Patiëntenfederatie Nederland. Patiëntenfederatie vertegenwoordigt ruim 200 patiëntenorganisaties. De organisatie maakt zich sterk voor alle mensen die zorg nodig hebben.

> Bekijk het waarderingsformulier
> Schrijf ook een waardering over gekregen zorg
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland