Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Ziekenhuis - pagina 2

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

33 artikelen

Blog Van sondevoeding naar kroketten: een uitdaging

Van sondevoeding naar kroketten: een uitdaging

20 november 2018 Klarinda Allema

Na twee weken sondevoeding mag eindelijk de slang uit mijn neus. Tenminste als het me lukt om goed te eten. En daar heeft de diëtist uitdagende ideeën over.

Blog Fanny’s laatste wens

Fanny’s laatste wens

14 november 2018 Laura Hulsbosch

Vrijdagavond, 18:30 uur Mijn weekend is eigenlijk al lang begonnen, maar ik sla het portier van mijn auto nu pas achter me dicht op de parkeerplaats voor het woonzorgcentrum. Ik haal diep adem, vloek hartgrondig in de veilige omgeving van mijn auto en voel de tranen branden. “Het is zo oneerlijk!”

Blog Stilte als medicijn

Stilte als medicijn

28 oktober 2018 Ben Tekstschrijver

‘Mens hou op…! Hou op met dat gekakel! Snap dan toch dat ik even helemaal geen zin in heb in jouw pijntje hier en pijntje daar, in jouw geklaag. Vandaag komt de dokter op zaal, dan krijg ik de uitslag van mijn onderzoek. Mijn leven hangt hiervan af, begrijp je.' Ik wil rust, tijd voor mezelf. Stilte.

Blog Deuren maar liever dicht

Deuren maar liever dicht

31 juli 2018 Marianne van de Water

Soezelig en net wakker aan het worden lig ik op de AOA. Na 14 dagen doodziek thuis ben ik hier per ambulance terechtgekomen. Kan ik ook weer afvinken als meegemaakt. Met als start een infuus voel ik me al weer heel wat.

Blog Moedertaal in de zorg

Moedertaal in de zorg

12 juli 2018 Ben Tekstschrijver

Vrijdag komt de casemanager. De casemanager? Mijn moeder is vergeetachtig. Erg vergeetachtig. Ze is 86 jaar en nog zo gezond als een vis, maar een harteloze hengelaar vist haar vijver van herinneringen langzaam leeg. Ze woont nog zelfstandig, maar dat is een broos bestaan. Daarom komt deze week de casemanager op bezoek.

Blog Betrokkenheid

Betrokkenheid

26 juni 2018 Ciska Rippen

Als patiënt ben ik soms bang en onzeker. Het gaat om mijn lichaam, mijn leven. Dan wil ik een mens tegenover me die dat ziet en begrijpt. Die stiltes laat vallen zodat ik even op adem kan komen. Die niet schrikt van mijn emotie en die benadrukt dat ze met elkaar goed voor me gaan zorgen.

Blog Stoer en kwetsbaar

Stoer en kwetsbaar

5 juni 2018 Marianne van de Water

Iemand noemde mij laatst stoer en kwetsbaar. Een mooie combinatie. Als je het vertaald naar stoffen: leer en kant. Om het maar even te voelen en voor je te zien. Ook dat is een mooie combinatie.

Blog Ruzie

Ruzie

22 mei 2018 Klarinda Allema

“Hou toch is eens &%*^ je mond! Ga slapen! Echt, ik word gek van je!” Ik draai mij om en doe mijn slaapmasker af. Wat is hier aan de hand? Weer hoor ik haar schreeuwen: “Denk je dat je hier in je eentje ligt. Nou mooi niet.”

Blog Wassen, plassen en verkassen

Wassen, plassen en verkassen

11 mei 2018 Klarinda Allema

“Kom we gaan je haren wassen, ze zijn zo vet!” Mijn bed kuilt achterover en achter mijn hoofd hoor ik gekraak. “We leggen een plastic zak achter je, zodat je na het haren wassen niet in een nat bed ligt.” De verpleegkundige giet water over mijn hoofd en de andere begint door mijn haar te woelen. Ik ruik de typische geur van parfumvrije shampoo. Na drie bekertjes spoelen, is mijn haar klaar. Ik ben gedoucht.

Blog Patiënten aan het woord

Patiënten aan het woord

24 april 2017 Expertise in kaart

Ik weet het nog goed, het allereerste gesprek tussen patiënten en specialisten van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. We zitten met z’n allen aan tafel en ik zie iedereen een beetje onwennig om zich heen kijken. Iedereen vraagt zich af hoe dit gesprek zal verlopen. Nadat de koffie, thee en koeken verdeeld zijn, beginnen de patiënten allerlei vragen te stellen over hoe de zorg in het ziekenhuis georganiseerd is. Je merkt aan de specialisten dat ze even moeten wennen aan het feit dat patiënten opeens de regie nemen.