Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Zelf je gezondheid managen - pagina 2

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

22 artikelen

Blog Aanpassen en verzorgen

Aanpassen en verzorgen

21 maart 2018 Expertise in kaart

"Ooh nee, ooh nee, ooh nee, ooh nee! Niet twee uur voor ze hem komen ophalen! Laat het niet waar zijn," schiet door mijn hoofd, terwijl de paniek zich in razend tempo door mijn lichaam verspreidt.

Blog Voeding (geen) effect op ziekte?

Voeding (geen) effect op ziekte?

5 december 2017 Michelle van Wijngaarde

Wie reuma heeft, krijgt van de reumatoloog geen advies om zijn voeding aan te passen. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat voeding effect heeft op het ziektebeeld van de reuma.

Blog De nieuwe definitie van gezondheid

De nieuwe definitie van gezondheid

23 oktober 2017 Niek van den Adel

Het is weer eens zover. Ik probeer het al de hele week vol te houden. Maar op vrijdag kan ik het echt niet meer houden. De pijn en de vermoeidheid krijgen mij toch klein. Bibberend als een klein jongetje lig ik onder de dekens en vervloek ik die dwarslaesie. ‘IK WIL GEWOON MIJN LEVEN LEVEN!’, roept mijn hoofd. Maar mijn lichaam zegt iets anders. De spasmes en de incontinentie nemen het over. Ik weet het al, het is blaasontsteking nummer acht dit jaar. Toch maar weer even de huisarts bellen.

Blog Zin in een potje voetbal?

Zin in een potje voetbal?

17 augustus 2017 Expertise in kaart

Alle ogen waren in de afgelopen weken gericht op het EK vrouwenvoetbal. Tien speelsters en een keepster die niet alleen zichzelf maar ook heel Nederland op de kaart willen zetten. Alles speelt zich af op het veld. Maar ook aan de zijlijn van het veld zijn belangrijke spelers actief. Naast de coach en het aanmoedigend publiek zitten de reservespelers paraat om bij te springen wanneer er gewisseld wordt. Zij moeten bescheiden afwachten wanneer zij aan de beurt zijn, maar hebben net zoveel motivatie en energie om er samen alles aan te doen om te winnen.

Blog Advies arts opvolgen en bijsluiter negeren?

Advies arts opvolgen en bijsluiter negeren?

20 juni 2017 Noks Nauta

Ik bleek, vanwege diverse risicofactoren, al jong osteoporose te hebben en dat was schrikken. Daarom wilde ik een arts die daarin gespecialiseerd is. Hij begeleidt mij nu ongeveer 10 jaar. Hij weet dat ik iemand ben die alles precies wil weten en dat ik ook mee wil denken over de medicatie. Dat ik niet alles zomaar slik en spuit. Dat heeft ook te maken met mijn ervaring dat ik vaak bijwerkingen van geneesmiddelen ervaar.

Blog Wat betekent gezondheid voor jou?

Wat betekent gezondheid voor jou?

16 maart 2017 Milou Oomens

De laatste tijd is gezondheid een thema waar ik me meer mee bezig hou dan voorheen. Het lijkt wel, alsof het thema belangrijker wordt naarmate je ouder wordt. Misschien is dat ook niet zo gek. De eerste jaren van je bestaan gaan in sneltreinvaart voorbij. Als kind ben je vooral bezig met ontdekken en leren, dan ga je studeren, begin je aan je eerste baan, tweede baan, misschien wel derde… Er komt een partner, een huis… En dan komt er een moment waarop je tijd hebt om over dingen na te gaan denken. Wat vind ik echt belangrijk?

Blog Huisbezoek: een hele kunst!

Huisbezoek: een hele kunst!

15 november 2016 Elke de Quay

Floor moet een zware rugoperatie ondergaan. De uitdaging is om haar de rug te laten rechten vanuit een driedimensionale scoliose. Toen eenmaal de beslissing genomen was, ging onze rit in deze nieuwe achtbaan écht van start.

Blog De oude buurvrouw

De oude buurvrouw

3 november 2016 Redactie ZorgkaartNederland

In deze blogserie geven wij onze bezoekers een kijkje achter de schermen bij ZorgkaartNederland. Hierbij het blog van Rianne van Pijkeren, beleidsmedewerker ZorgkaartNederland.

Blog Facebook: een inspiratiebron voor iedere zorgorganisatie

Facebook: een inspiratiebron voor iedere zorgorganisatie

9 juni 2016 Gastblogger ZorgkaartNederland

Bij de verzorging en behandeling van cliënten spelen zorgorganisaties nog onvoldoende in op de informatiebehoefte die familieleden en mantelzorgers hebben. Iedereen wil immers weten hoe het met zijn of haar moeder, vader, echtgenoot, zoon of dochter gaat. Aan die behoefte kun je eenvoudig voldoen door het elektronisch cliëntdossier (ECD) ook als digitaal communicatiemiddel tussen zorgorganisatie en familie in te zetten. Regelmatige statusupdates over de gezondheid van (o)pa, (o)ma, zoon of dochter vergroten de betrokkenheid van de familie bij het zorgtraject. En daarvan profiteert ook de zorgverlener.

Blog Wie heeft de regie?

Wie heeft de regie?

15 maart 2016 Samantha Ruesink

In zorginstellingen is de laatste tijd nadrukkelijk aandacht voor de rol van de patiënt. In onze maatschappij staat de burger steeds meer centraal. Eigen regie en zelfmanagement zijn veelgebruikte termen door de politiek, gemeenten en ook zorginstellingen. Om tot zelfmanagement te komen, is het nemen van goede, passende gedeelde besluiten door de patiënt en zorgverlener essentieel. Maar wie heeft in het maken van deze beslissingen de regie?