Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Chronisch ziek

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

48 artikelen

Blog Poederprinses

Poederprinses

28 mei 2019 Anja Prakken

Zoals mijn MS niet besmettelijk is, is de vitiligo van mijn dochter dat ook niet. Sinds een jaar of drie leeft ze met deze chronische huidaandoening. Haar kwaal is zichtbaar, jeukt niet en is niet invaliderend zoals mijn MS kan zijn. Ik ben onzichtbaar gehandicapt, tenminste, zolang mijn favoriete terrassen op beperkte wandelafstand zijn. Mijn mene tekel, mijn teken aan de wand, valt op het eerste gezicht niet op. Ik mis geen arm of been, mijn gehoor of zicht. Maar hij is wel levensbepalend.

Blog Dagje Boshuis

Dagje Boshuis

20 mei 2019 Marianne van de Water

Uitnodigend is het gras, zo pas gemaaid. De wind ruist door de bomen, tussen de buien door is de temperatuur goed en de hemel blauw. Ik zet mijn fiets tegen de strak in de groene verf staande houten garage. Dan zet ik het buitenboeket in de vaas, solidago, vrouwenmantel, dille en prachtige blauwe delphinium. Hier word ik zo blij van.

Blog Zwart aura

Zwart aura

17 mei 2019 Inge Dekker

‘Giving up is simply not an option’, het is al jaren de slogan van de Alpe duZes. De mensen die fietsend en wandelend de ‘Nederlandse berg’ in Frankrijk beklimmen geven niet op, omdat de mensen voor wie zij geld op halen dat ook niet doen in hun ‘strijd’ tegen kanker.

Blog Onbegrepen ziekte ME treft miljoenen mensen

Onbegrepen ziekte ME treft miljoenen mensen

10 mei 2019 Redactie ZorgkaartNederland

Op 12 mei is het Wereld ME dag. In deze blog is Marieke Driebergen aan het woord. Zij is 36 jaar en woont samen met haar man in Almere. Deze maand is het 20 jaar geleden dat zij de diagnose ME heeft gekregen. Zij vertelt over haar leven met deze ziekte en over #MillionsMissing, een wereldwijd initiatief rond Wereld ME dag.

Blog Medicijnen: van levensbelang

Medicijnen: van levensbelang

23 april 2019 Carine Besselink- Berendsen

Medicijnen zijn van levensbelang als je een donornier hebt. Al voordat er zicht was op een donornier, kreeg ik van de arts al voorlichting over de medicijnen en hun werking. Toen ik eenmaal een nieuwe nier had gekregen mocht ik zelfs met mijn vader naar een voorlichtingsdag over de medicijnen georganiseerd door de medicijnfabrikant zelf.

Blog Is glutenvrij eten beter voor je?

Is glutenvrij eten beter voor je?

13 april 2019 Diëtist Balanza

Tegenwoordig horen we best vaak over gluten in de media en zijn er steeds meer Nederlanders die gluten mijden in hun voeding. Gluten zouden volgens sommige bronnen namelijk slecht voor je zijn. Is glutenvrij eten beter voor je? In dit artikel vertel ik je er meer over!

Blog Daaaahaaag, Parkinson Wereld

Daaaahaaag, Parkinson Wereld

11 april 2019 Mariëtte Robijn

Iemand heeft bedacht dat het vandaag, 11 april, Wereld Parkinson Dag is. Als je in die wereld rondloopt, struikel je nu echt over de hashtags. Die gaan over #parkinson #hoeerghetwelnietis of #uniteforparkinsons of over #wereldparkinsondag. Het idee is dat Parkinson daardoor meer bekendheid krijgt. Niet omdat het nou zo’n vrolijk verhaal is, maar omdat dat geld oplevert voor onderzoek.

Blog App geeft Esther inzicht in triggers migraine-aanvallen

App geeft Esther inzicht in triggers migraine-aanvallen

27 maart 2019 Redactie ZorgkaartNederland

Chanel nr. 5 triggert bij Esther Visser een migraine-aanval met aura. Maar ook fel licht, onweer of sneeuw en hormonen kunnen bij haar een aanval uitlokken. In een maand heeft Esther twee goede weken en twee slechtere weken. Hoe ze dit allemaal weet? Migraine Buddy helpt Esther haar aandoening inzichtelijk te maken.

Blog World Kidney Day - niet met een korreltje zout nemen!

World Kidney Day - niet met een korreltje zout nemen!

12 maart 2019 Carine Besselink- Berendsen

Op 14 maart is het World Kidney Day, een dag om even stil te staan bij je nieren. Je nieren zijn belangrijke organen die onder meer de vochtbalans in je lichaam reguleren, afvalstoffen uit je lichaam verwijderen en een rol spelen in de hormoonhuishouding. Reden genoeg om hier zuinig op te zijn!

Blog Rob: ‘Gezondheidsapps maken mijn leven makkelijker’

Rob: ‘Gezondheidsapps maken mijn leven makkelijker’

6 maart 2019 Redactie ZorgkaartNederland

Rob Arens gebruikt vijf verschillende gezondheidsapps waarmee hij zijn bloeddruk in de gaten houdt, die hem herinneren wanneer hij welke medicijnen in moet nemen en hoeveel vitaminen en mineralen hij nog moet gebruiken. Waarom? “De apps geven inzicht in mijn gezondheid”, vertelt Rob.