Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Ziekenhuis

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

31 artikelen

Blog Waarom ZorgkaartNederland zo belangrijk is

Waarom ZorgkaartNederland zo belangrijk is

16 januari 2020 Tineke den Boer

Wanneer ik van mijn huisarts een doorverwijzing krijg voor een specialist, gaat er direct een bericht per fax of e-mail naar het betreffende specialisme. Aan de huisarts vraag ik – als ik een voorkeur heb voor een specialist – dit erbij te zetten. Dit keer werd ik doorverwezen naar orthopedie. Daar heb ik wisselende ervaringen mee. Ik vind het belangrijk dat mensen deze ervaringen op ZorgkaartNederland delen, want dan heb je wat te kiezen als patiënt.

Blog Kanjer Kim

Kanjer Kim

8 augustus 2019 Marianne van de Water

Van de week belde ze me. We kennen elkaar van de telefoon. Al eerder hadden we contact met elkaar gehad. Ze klonk vriendelijk en jong. Deze dame was er zo één als de NMB (ze denkt met u mee) of misschien nog wel beter, als Tefal (die denkt ook aan alles).

Blog Sara Katharina de Bronovo – in een kameropera over humane zorg

Sara Katharina de Bronovo – in een kameropera over humane zorg

5 juni 2019 Noks Nauta

Terugkijken in de geschiedenis kan heel interessant zijn, ook in de zorg. In 1865 stichtte Sara Katharina de Bronovo (1817 – 1887) een ziekenhuis en een opleidingsinstituut in Den Haag. Zij vormden de basis voor het Bronovo ziekenhuis. Haar ideaal was zorg bieden. Ze kon toen nog niet weten hoe het nu met haar ziekenhuis gaat en om welke dilemma’s het in de zorg gaat.

Blog Ik heb extra tijd

Ik heb extra tijd

7 mei 2019 Klarinda de Rijke

Bijna anderhalf jaar geleden lag ik op de Intensive Care in Ede. De allergie voor mijn kat veroorzaakte een gigantische astma-aanval. Ik ging een week onder zeil en aan de beademing, zodat mijn longen konden herstellen. Hoe is het nu? Heb ik last van het Post Intensive Care Syndroom?

Blog Rob: ‘Gezondheidsapps maken mijn leven makkelijker’

Rob: ‘Gezondheidsapps maken mijn leven makkelijker’

6 maart 2019 Redactie ZorgkaartNederland

Rob Arens gebruikt vijf verschillende gezondheidsapps waarmee hij zijn bloeddruk in de gaten houdt, die hem herinneren wanneer hij welke medicijnen in moet nemen en hoeveel vitaminen en mineralen hij nog moet gebruiken. Waarom? “De apps geven inzicht in mijn gezondheid”, vertelt Rob.

Blog Dokters zijn leerzame patiënten

Dokters zijn leerzame patiënten

24 januari 2019 Noks Nauta

In Medisch Contact stond recent een verslag van een Amerikaans onderzoek naar wat er gebeurt als een arts in de rol van patiënt zelf een andere arts raadpleegt. De eerst gelijke rollen worden ongelijk. Omdat artsen zich dan anders kunnen gaan gedragen, lopen de artsen, als ze patiënt zijn, het risico op onderbehandeling of juist overbehandeling.

Blog Van sondevoeding naar kroketten: een uitdaging

Van sondevoeding naar kroketten: een uitdaging

20 november 2018 Klarinda de Rijke

Na twee weken sondevoeding mag eindelijk de slang uit mijn neus. Tenminste als het me lukt om goed te eten. En daar heeft de diëtist uitdagende ideeën over.

Blog Fanny’s laatste wens

Fanny’s laatste wens

14 november 2018 Laura Hulsbosch

Vrijdagavond, 18:30 uur Mijn weekend is eigenlijk al lang begonnen, maar ik sla het portier van mijn auto nu pas achter me dicht op de parkeerplaats voor het woonzorgcentrum. Ik haal diep adem, vloek hartgrondig in de veilige omgeving van mijn auto en voel de tranen branden. “Het is zo oneerlijk!”

Blog Stilte als medicijn

Stilte als medicijn

28 oktober 2018 Ben Tekstschrijver

‘Mens hou op…! Hou op met dat gekakel! Snap dan toch dat ik even helemaal geen zin in heb in jouw pijntje hier en pijntje daar, in jouw geklaag. Vandaag komt de dokter op zaal, dan krijg ik de uitslag van mijn onderzoek. Mijn leven hangt hiervan af, begrijp je.' Ik wil rust, tijd voor mezelf. Stilte.

Blog Deuren maar liever dicht

Deuren maar liever dicht

31 juli 2018 Marianne van de Water

Soezelig en net wakker aan het worden lig ik op de AOA. Na 14 dagen doodziek thuis ben ik hier per ambulance terechtgekomen. Kan ik ook weer afvinken als meegemaakt. Met als start een infuus voel ik me al weer heel wat.