Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Praten met je dokter

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

35 artikelen

Blog Kiezen van je zorgverlener in de geestelijke gezondheidszorg

Kiezen van je zorgverlener in de geestelijke gezondheidszorg

12 juni 2019 Vera Franssen

Als hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg weet ik als geen ander dat de klik tussen patiënt en hulpverlener niet altijd iets vanzelfsprekends is. Het opbouwen van een vertrouwensband is van cruciaal belang voor het verlenen van goede zorg.

Blog Greet wil een persoonlijke gezondheidsomgeving voor iedereen

Greet wil een persoonlijke gezondheidsomgeving voor iedereen

29 januari 2019 Redactie Digitale Zorggids

Zo’n vijftien jaar geleden was er nog geen sprake van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), maar had Greet Veltman daar al wel behoefte aan. Dus maakte ze haar eigen dossier. Eerst op papier en nu in een digitaal notitieblok. Ze noemt dit haar gezondheidspas.

Blog Dokters zijn leerzame patiënten

Dokters zijn leerzame patiënten

24 januari 2019 Noks Nauta

In Medisch Contact stond recent een verslag van een Amerikaans onderzoek naar wat er gebeurt als een arts in de rol van patiënt zelf een andere arts raadpleegt. De eerst gelijke rollen worden ongelijk. Omdat artsen zich dan anders kunnen gaan gedragen, lopen de artsen, als ze patiënt zijn, het risico op onderbehandeling of juist overbehandeling.

Blog Adembenemende ervaringen in de zorg

Adembenemende ervaringen in de zorg

2 januari 2019 Redactie ZorgkaartNederland

‘Deel nu uw ervaring met de zorg’, staat er bovenaan deze website geschreven. Aan het begin van dit jaar 2019 staan er 658.305 ervaringen online. Dat grote aantal ervaringen biedt een schat aan informatie voor mensen die op zoek zijn naar een zorgverlener of instelling die het beste bij hun zorgvraag past.

Blog Stilte als medicijn

Stilte als medicijn

28 oktober 2018 Ben Tekstschrijver

‘Mens hou op…! Hou op met dat gekakel! Snap dan toch dat ik even helemaal geen zin in heb in jouw pijntje hier en pijntje daar, in jouw geklaag. Vandaag komt de dokter op zaal, dan krijg ik de uitslag van mijn onderzoek. Mijn leven hangt hiervan af, begrijp je.' Ik wil rust, tijd voor mezelf. Stilte.

Blog Hoe heurt het eigenlijk?

Hoe heurt het eigenlijk?

4 juni 2018 Bart Timmers

Een klacht. Bij de waarnemer van mijn collega. Alleen de vraag al “waar kan ik hier een klacht indienen?” die me via de assistente ter ore is gekomen, dóet iets met me. Ik haal me de verzachtende mantra’s van de klachtengoeroes weer voor de geest: “een klacht is een gratis advies”. Hoewel ik de neiging heb er meteen “ja maar…” achter te denken, realiseer ik me meteen dat het beter is gewoon eens even eerst te kijken wat er nu eigenlijk aan de hand is. Gewoon, neutraal, objectief, wat is er nu precies gebeurd?

Blog Positieve gezondheid

Positieve gezondheid

16 april 2018 Niek van den Adel

“Niek, waarom kom je hier en waar kan ik je mee helpen?” Deze eerste vraag mag voor u wellicht normaal klinken, echter voor mij was het weer een eyeopener.

Blog Opnemen van het gesprek met uw arts? Goed idee!

Opnemen van het gesprek met uw arts? Goed idee!

31 januari 2018 Redactie ZorgkaartNederland

Kent u dat gevoel, dat u na het consult bij uw arts niet meer precies weet wat is besproken? Of dat uw partner andere dingen heeft gehoord dan u zelf? Dat is niet gek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat patiënten gemiddeld 30% onthouden van wat de arts vertelt.

Blog De nieuwe definitie van gezondheid

De nieuwe definitie van gezondheid

23 oktober 2017 Niek van den Adel

Het is weer eens zover. Ik probeer het al de hele week vol te houden. Maar op vrijdag kan ik het echt niet meer houden. De pijn en de vermoeidheid krijgen mij toch klein. Bibberend als een klein jongetje lig ik onder de dekens en vervloek ik die dwarslaesie. ‘IK WIL GEWOON MIJN LEVEN LEVEN!’, roept mijn hoofd. Maar mijn lichaam zegt iets anders. De spasmes en de incontinentie nemen het over. Ik weet het al, het is blaasontsteking nummer acht dit jaar. Toch maar weer even de huisarts bellen.

Blog Zin in een potje voetbal?

Zin in een potje voetbal?

17 augustus 2017 Expertise in kaart

Alle ogen waren in de afgelopen weken gericht op het EK vrouwenvoetbal. Tien speelsters en een keepster die niet alleen zichzelf maar ook heel Nederland op de kaart willen zetten. Alles speelt zich af op het veld. Maar ook aan de zijlijn van het veld zijn belangrijke spelers actief. Naast de coach en het aanmoedigend publiek zitten de reservespelers paraat om bij te springen wanneer er gewisseld wordt. Zij moeten bescheiden afwachten wanneer zij aan de beurt zijn, maar hebben net zoveel motivatie en energie om er samen alles aan te doen om te winnen.