Naar de navigatie Naar de inhoud

Kijk op klinieken in aanloop naar de Top 2022

Geplaatst op 8 september 2022 door - 1652 keer bekeken

Foto Kijk op klinieken in aanloop naar de Top 2022

Een mooi compliment voor de klinieken op ZorgkaartNederland: met in totaal 173.188 waarderingen (september 2022) en een gemiddeld cijfer van 8,9 wordt deze sector goed beoordeeld. Laten we eens verder kijken naar de data voor de klinieken*. Hoe staat de sector er nu voor, zo in aanloop naar de ZorgkaartNederland Top 2022?


Ontdek hier alle nieuwtjes over de Top 2023


Jaarlijkse groei

Het aantal waarderingen is sinds het begin van de metingen in 2009 ieder jaar toegenomen. Zo is het huidige aantal waarderingen sinds 2019 bijna verdubbeld. Het valt op dat oogklinieken, cardiologiecentra, en klinieken voor orthopedie en beweging relatief veel waarderingen hebben in vergelijking met bijvoorbeeld radiotherapeutische centra of dialysecentra.

Vanaf 2021 begint ook het aantal geverifieerde waarderingen serieuzere vormen aan te nemen. Inmiddels is het percentage geverifieerde waarderingen van 6% in 2021 gegroeid naar 13% in 2022. Vergeleken met andere sectoren wordt er nog relatief weinig geverifieerd gemeten. Van de 5234 geverifieerde waarderingen komt overigens maar liefst 72% van klinieken voor orthopedie en beweging.


Download hier de factsheet Klinieken


De weg naar de Top

Voor de samenstelling van de Top 2022, dit jaar op 6 december, wordt gerekend met data vanaf 1 januari 2022. Momenteel hebben 40 organisaties voldoende waarderingen (> 100) om mee te dingen naar een plaats in de Top 2022. Dit is 10% van de gewaardeerde organisaties op ZorgkaartNederland. Hier liggen dus nog onbenutte kansen.

Hieronder zien we dat er momenteel 9 van de 15 soorten klinieken in de groep Top2022-kanshebbers vertegenwoordigd zijn:

Soort kliniek

> 100 waarderingen

Cardiologiecentrum

Centrum voor eetstoornissen

x

Centrum voor orthopedie en beweging

Dermatologisch centrum

Dialysecentrum

x

Esthetisch-medisch centrum

Flebologiecentrum

x

Handcentrum en polscentrum

Oogkliniek

x

Overige kliniek

Pijncentrum

Radiotherapeutisch centrum

x

Revalidatiecentrum

Sportmedisch centrum

x

Trombosedienst

x

 

Het gros van de organisaties voldoet nog niet aan de eisen om in aanmerking te komen voor een plek in de Top 2022, maar er is zeker ruimte voor groei. Klinieken met nu meer dan 50 waarderingen kunnen met een enthousiaste eindsprint zeker nog voor een verrassing zorgen.


De 7 beste tips voor het verzamelen van meer waarderingen


Positieve punten

In de waarderingen voor de momenteel best scorende organisatie valt een aantal dingen op. Zo worden onderstaande zaken vaak genoemd: 

  • Duidelijke en goede uitleg
  • Vriendelijkheid
  • De tijd nemen
  • Tevreden over behandeling / resultaat

Een paar voorbeelden:
“Warm welkom in de kliniek in Enschede. Alle tijd werd er voor me genomen en me gerustgesteld. Ook goede zorg op de dag van de behandeling en zeker ook erna! Ik ben heel erg blij met het resultaat en zou iedereen aan willen raden hier heen te gaan. Van mij een dikke 10.” 

“Heb een gastroscopie ondergaan en moet zeggen dat het door de steun die ik kreeg van de assistent, de verpleegkundigen en de arts, allemaal erg meeviel. Goede informatie en ze stelden me voor en tijdens het onderzoek erg op mijn gemak. Ze hebben zelfs nog een croissantje met kaas meegegeven voor als ik in de auto terug zat naar Rotterdam, ik alvast wat kon eten. Top! Ik zal jullie bij vrienden en familie aanraden!”

 

Een kritische noot

Ook de ‘minder scorende’ organisaties ontvangen nog steeds veel hoge cijfers. Er is wel een aantal zaken waar patiënten minder over te spreken zijn

  • Teleurstellend resultaat na een behandeling of ingreep
  • Gebrekkige communicatie vanuit de zorgverlener, bijvoorbeeld geen duidelijk antwoord op vragen

Een voorbeeld van wat beter kan:  
“Ik ging met pijn kramp klachten kromme vingers  , iets neuraal oid volgens huisarts dus op haar advies erheen. In de wachtkamer langer moeten wachten 15 minuten te laat werdt ik geroepen.. de onderzoeker kwam mij niet over als arts meer sportleraar.. deze kwam na lichamelijk onderzoek tot de conclusie dat ik naar de (bevriende) orthopeed moest ! Het zou aan mijn voeten liggen. Drie dagen later belde mijn huisarts dat in de bloedkweek reuma gevonden is !!! Een week erna een teleurstellende dikke factuur in de bus van deze (sport therapeut) bah niet aanbevelen.”


Gemiddelde score: 8,9

Het gemiddelde cijfer wordt samengesteld uit de cijfers voor verschillende onderdelen. Met een gemiddelde van 8,9 kan het ook niet anders dat deze onderdelen ook goed worden beoordeeld:

gemiddeld cijfer klinieken 2022  


Kans maken op een plek in de ZorgkaartNederland Top2022?

 Verzamel voldoende waarderingen tot 1 november 2022, en je maakt dan automatisch kans op een plek in de Top 2022. Hier ontdek je hoe de Top wordt samengesteld.

 

* de volgende soorten klinieken worden meegenomen in de data-analyse: cardiologiecentrum,
centrum-voor-eetstoornissen, centrum-voor-orthopedie-en-beweging, dermatologisch-centrum, dialysecentrum, esthetisch-medisch-centrum, flebologiecentrum, handcentrum-en-polscentrum, oogkliniek, overige-kliniek, pijncentrum, radiotherapeutisch-centrum, revalidatiecentrum, sportmedisch-centrum, trombosedienst.

 Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"