Winnaar meest patiëntvriendelijke ziekenhuis 2014

Geplaatst op 4 december 2014 door - 3158 keer bekeken

Het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem is het meest patiëntvriendelijke ziekenhuis van Nederland. Deze publieksprijs is een initiatief van ZorgkaartNederland.nl, waarbij de waarderingen op de site de basis vormen voor de uitslag.

De prijs werd namens het Slingeland in ontvangst genomen door Silvia van den Berg, hoofd Communicatie en Patiëntenvoorlichting.  

Tweede in de lijst van ziekenhuizen is het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven/Veldhoven, derde het Pasana ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum. Maar de verschillen in de top drie zijn klein. Goede behandeling en vriendelijke en betrokken medewerkers zijn belangrijk, blijkt uit de waarderingen.

De prijs voor het meest patiëntvriendelijke ziekenhuis werd overhandigd tijdens het ZorgkaartNederland relatie event door Gerdi Verbeet, voorzitter van de Raad van Toezicht van Patiëntenfederatie NPCF.

Winnaars

Vorig jaar won het SJG Weert de prijs voor meest vriendelijke ziekenhuis. Dit jaar bestond de top tien (in alfabetische volgorde) uit:

• Deventer Ziekenhuis (Deventer)

• Havenziekenhuis (Rotterdam)

• Maxima Medisch Centrum (Eindhoven) nr. 2

• Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (Amsterdam)

• Pasana ziekenhuis de Sionsberg (Dokkum) nr. 3

• Rijnstate (Arnhem)

• Sint Maartenskliniek (Ubbergen)

• SJG Weert (Weert)

Slingeland ziekenhuis (Doetinchem) nr. 1

• St. Jansdal (Harderwijk)

Waarom het Slingeland?

Patiënten waarderen vooral het Slingeland ziekenhuis erg hoog. Afspraken worden nagekomen, het personeel is vriendelijk, er wordt telkens goed uitgelegd wat er gaat gebeuren en de artsen en verpleegkundigen luisteren goed naar de patiënt. Alleen de accommodatie blijft iets achter vergeleken bij andere ziekenhuizen. Uit het juryrapport: 'Bij het Slingeland ziekenhuis valt op dat patiënten worden gerustgesteld en dat de behandeling vaak pijnloos is geweest. Dat laatste heeft een groot verband met de hoge scores van het ziekenhuis."

Juryrapport 2014

Beoordelingen

Alle ziekenhuizen met meer dan 100 waarderingen (vanaf juni 2013) op ZorgkaartNederland.nl maakten kans op de prijs van Meest Patiëntvriendelijke Ziekenhuis van Nederland. Bij de beoordeling is gekeken naar aspecten als de accommodatie, de informatievoorziening en de behandeling. Zowel de beoordelingen voor het ziekenhuis zelf als voor de artsen die er werken zijn meegeteld. De uitslag is vastgesteld in samenwerking met MarketResponse,

Alle ziekenhuizen scoren goed

Bij de waarderingen valt volgens de jury op dat alle ziekenhuizen het goed doen. Gemiddeld krijgen ze een 8,5 van de patiënt. En van elke 100 patiënten zeggen er 90 dat ze het ziekenhuis aanbevelen bij anderen. Dat komt vooral omdat patiënten heel tevreden zijn over de zorgverleners in de ziekenhuizen. Ze luisteren goed, geven veel informatie en nemen doorgaans ruim de tijd voor de patiënt.

Nieuw in 2014: een prijs voor de meest patiëntvriendelijke kliniek

Naast de prijs voor het meest patiëntvriendelijke ziekenhuis werd dit jaar voor het eerst ook een aanmoedigingsprijs uitgereikt voor de meest patiëntvriendelijke kliniek.Onderstaande vijf klinieken waren genomineerd:

• Aesthetic Beauty Clinics (Veldhoven)

• Alexander Monro Borstkankerziekenhuis (Bilthoven)

• Bloemingdael Plastisch chirurgie (Haarlem)

• Medisch Centrum Waalre (Waalre)

• Oogcentrum NoordHolland (Heerhugowaard)


En de winnaar is het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis uit Bilthoven. Namens het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis werd de prijs in ontvangst genomen door Jan van Bodegom, Algemeen directeur. 

Over Monro zegt het juryrapport: Naast het vriendelijke personeel is de persoonlijke behandeling veel genoemd en de warme ontvangst. Veiligheid en vertrouwen scoren gemiddeld het beste, samen met duidelijkheid en het feit dat de diagnose dezelfde dag nog komt.

Juryrapport 2014

Op nr 2 staat het Medisch Centrum Waalre en op nr. 3 Aesthetic Beauty Clinics Veldhoven).

Hoe komt de uitslag tot stand?

Meer informatie over de rangorde en hoe deze wordt bepaald, is hier te vinden.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland