Naar de navigatie Naar de inhoud

Fysiotherapie soepel op weg naar de Top 2022

Geplaatst op 17 augustus 2022 door - 2727 keer bekeken

Foto Fysiotherapie soepel op weg naar de Top 2022

Een groot compliment voor de fysiotherapie: met in totaal 119.427 waarderingen en een gemiddeld cijfer van 9,3 wordt deze sector erg goed beoordeeld op ZorgkaartNederland. Laten we eens verder kijken naar de data voor fysiotherapie. Hoe staat de sector er nu voor, zo in aanloop naar de ZorgkaartNederland Top 2022?


Ontdek hier alle nieuwtjes over de Top 2023


In de lift

Het aantal fysio-waarderingen heeft sinds 2020 een enorme vlucht genomen. Zo is het huidige aantal waarderingen (augustus 2022) bijna verdubbeld sinds 2020. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de groei van het aantal geverifieerde waarderingen: we weten dat geverifieerd meten voor meer waarderingen zorgt. Ook het aandeel geverifieerde waarderingen stijgt inderdaad snel: van 8% in 2020 naar 42% in 2022. 


Download hier de factsheet Fysiotherapie

De weg naar de Top

Voor de vierde keer reikt ZorgkaartNederland begin december de ZorgkaartNederland Top uit: een lijst van de 10 best gewaardeerde zorgorganisaties uit één sector, zonder volgorde. Fysiotherapiepraktijken doen ook dit jaar weer mee.

Voor de samenstelling van de Top 2022, dit jaar op 6 december, wordt er gerekend met data vanaf januari 2022. Er zijn inmiddels 32358 waarderingen opgehaald, waarvan 82% geverifieerd.

70 organisaties hebben momenteel voldoende waarderingen voor de Top: 100 of meer waarderingen van fysiotherapeuten en/of praktijken. Dit is 4% van de organisaties in de sector. Hier liggen dus nog onbenutte kansen. Overigens meet een groot gedeelte van deze 4% geverifieerd: 64 organisaties. Dit maakt ook weer duidelijk dat geverifieerd meten een boost geeft aan het aantal waarderingen.

Het gros van de organisaties voldoet nog niet aan de eisen om in aanmerking te komen voor een plek in de Top 2022. Maar met een mooie eindsprint kan dat nog wel lukken. 


Direct aan de slag met de 7 beste tips voor het verzamelen van meer waarderingen

Positieve punten

In de waarderingen voor de momenteel best scorende praktijken valt een aantal dingen op. Onderstaande onderwerpen worden door inzenders vaak genoemd: 

  • Vriendelijkheid
  • Duidelijkheid
  • Serieus genomen worden
  • Deskundigheid
  • Goede begeleiding, zowel in de praktijk als thuis 

Dit blijk ook uit deze twee waarderingen: 

“Er wordt binnen deze praktijk goed geluisterd naar de zorgvraag en met alle inzet geprobeerd om de klachten op een professionele manier te behandelen. Empathie en deskundigheid  zijn denk ik hun sleutelwoorden.”

“Zeer prettige ervaring; goede deskundigheid en begeleiding. De klacht van de knie wordt direct serieus genomen, en er wordt direct een plan gemaakt.”

Kritische noot

Ondanks de hoge cijfers zijn er tussen de waarderingen ook verbeterpunten te vinden. Patiënten geven de volgende zaken aan:  

  • Betere tijdsbewaking: afspraken op tijd laten beginnen en op tijd laten stoppen
  • Meer tijd per behandeling is wenselijk, net als ruimere openingstijden
  • Betere telefonische bereikbaarheid, voorkeur voor direct nummer i.p.v. een centrale lijn

Een voorbeeld van wat beter kan:  
“Langere tijd qua behandeling per keer. Ik vind persoonlijk 20 minuten wel erg kort. Je hebt en zeker misschien voor wat oudere mensen niet veel tijd om je zelf om te kleden. Dit gaat wel van je behandeling af.”

Gemiddelde score: 9,3

Het gemiddelde cijfer wordt samengesteld uit de cijfers voor verschillende onderdelen. Met een gemiddelde van 9,3 kan het natuurlijk niet anders dat deze onderdelen ook goed uit de bus komen:

gemiddeld cijfer fysio aug 2022


Hoe maak jij kans op een plek in de ZorgkaartNederland Top 2022?

Eigenlijk is dat heel simpel: verzamel voldoende waarderingen tot 1 november 2022. Hier lees je hoe de ZorgkaartNederland Top 2022 wordt samengesteld. 

 

 Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"