Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Aandoeningen - pagina 5

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

61 artikelen

Blog Moedertaal in de zorg

Moedertaal in de zorg

12 juli 2018 Ben Tekstschrijver

Vrijdag komt de casemanager. De casemanager? Mijn moeder is vergeetachtig. Erg vergeetachtig. Ze is 86 jaar en nog zo gezond als een vis, maar een harteloze hengelaar vist haar vijver van herinneringen langzaam leeg. Ze woont nog zelfstandig, maar dat is een broos bestaan. Daarom komt deze week de casemanager op bezoek.

Blog Waterpokken, een ‘onschuldige’ kinderziekte

Waterpokken, een ‘onschuldige’ kinderziekte

5 juli 2018 Expertise in kaart

Het is vrijdag en ik zit heerlijk met dochter en zoontje in de tuin bij de zandbak te spelen. Onbezorgd bekijk ik hoe m’n dochter een zandtaartje voor me aan het klaarmaken is. M’n zoontje van 1 loopt in wiebelige pasjes naar me toe, op zoek naar z’n balans. Als ik hem wil kroelen, zie ik opeens een blaasje op z’n rug zitten. ‘Oh nee, krijgt hij nu toch ook nog de waterpokken na de uitbraak bij m’n dochter? Nee, niet dit weekend als het verjaardagsfeestje van m’n dochter gepland staat!’

Blog Het wonder van ‘de Wetenschap’

Het wonder van ‘de Wetenschap’

3 juli 2018 Carine Besselink- Berendsen

Het is al heel lang geleden, maar het staat gegrift in mijn geheugen. Het gevoel van hoop dat ik als kind ervoer toen ik in het ziekenhuis lag. Tot mijn 12e lag ik zeer regelmatig in het ziekenhuis. Er waren veel ernstig zieke kinderen op de twee kinderafdelingen waar ik dan verbleef. Het was immers ook een Academisch Ziekenhuis en daar liggen nu eenmaal de meest zieke kinderen, omdat er de meest slimme doktoren rondlopen.

Blog Concert met een beperking

Concert met een beperking

29 juni 2018 Tineke den Boer

Al jaren volgen wij de concerten van André Rieu op televisie, Dolby Digital Systeem, klinkt alsof we in een concertzaal zitten en ik kan het liggend kijken en er enorm van genieten, evenals mijn echtgenoot. Terwijl we een keer zaten te genieten zei ik, wat zou ik daar graag een keer bij willen zijn! Op het Vrijthof in Maastricht. Op z’n Limburgs op de Vriethof in Mestreech!

Blog Betrokkenheid

Betrokkenheid

26 juni 2018 Ciska Rippen

Als patiënt ben ik soms bang en onzeker. Het gaat om mijn lichaam, mijn leven. Dan wil ik een mens tegenover me die dat ziet en begrijpt. Die stiltes laat vallen zodat ik even op adem kan komen. Die niet schrikt van mijn emotie en die benadrukt dat ze met elkaar goed voor me gaan zorgen.

Blog Eenzame opsluiting

Eenzame opsluiting

19 juni 2018 Marianne van de Water

De deur staat open. De hond ligt aan mijn voeten. Op de achtergrond klinken heerlijke meerstemmige zeemansgezangen in het echt gezongen. De Defqon-dreun voel ik in de verte. De kerkklok geeft aan dat het bijna vijf uur is.

Blog Wat kun je doen als je kind snel boos wordt?

Wat kun je doen als je kind snel boos wordt?

14 juni 2018 Zorgmed Eindhoven en Helmond

Iedereen kent wel een kind wat snel boos wordt. Wat als dat zo’n problemen geeft dat het een gevaar wordt voor het kind zelf en zijn omgeving? Sanne begeleidt zo’n kind. Ze neemt je graag een dagje mee…

Blog Hoe vaak loop jij om?

Hoe vaak loop jij om?

6 juni 2018 Expertise in kaart

‘Die kant moeten we op.’ Gewapend met navigatie op de telefoon en een ouderwetse plattegrond lopen we door Wenen op zoek naar ons appartement. We hebben tijd zat om hem te vinden. Ik laat mijn collega’s samen de weg uitzoeken – drie vrouwen die zeggen waar we heen moeten is gewoon teveel – en kijk onder de indruk van de gebouwen om me heen en laat de sfeer van de stad op me indalen.

Blog Stoer en kwetsbaar

Stoer en kwetsbaar

5 juni 2018 Marianne van de Water

Iemand noemde mij laatst stoer en kwetsbaar. Een mooie combinatie. Als je het vertaald naar stoffen: leer en kant. Om het maar even te voelen en voor je te zien. Ook dat is een mooie combinatie.

Blog Wassen, plassen en verkassen

Wassen, plassen en verkassen

11 mei 2018 Klarinda Allema

“Kom we gaan je haren wassen, ze zijn zo vet!” Mijn bed kuilt achterover en achter mijn hoofd hoor ik gekraak. “We leggen een plastic zak achter je, zodat je na het haren wassen niet in een nat bed ligt.” De verpleegkundige giet water over mijn hoofd en de andere begint door mijn haar te woelen. Ik ruik de typische geur van parfumvrije shampoo. Na drie bekertjes spoelen, is mijn haar klaar. Ik ben gedoucht.