Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs - pagina 66

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

692 artikelen

Blog Mijn nieuwjaarswens: vrij ademen

Mijn nieuwjaarswens: vrij ademen

31 december 2014 Mia Severens-Belien

De laatste maanden was het volop in het nieuws: de slechte zorgkwaliteit in verzorgings- en verpleeghuizen. Demente bejaarden die niet op tijd worden verschoond. Met als gevolg: nattigheid dat langs hun benen sijpelt.

Blog Gimme my damn data

Gimme my damn data

30 december 2014 Henk Bakker

Enkele jaren geleden maakte ePatient Dave in het Verenigde Staten indruk met zijn persoonlijke geschiedenis als kankerpatiënt. Door zijn behandelend medisch specialist was hij opgegeven. Dave liet het er echter niet bij zitten, vroeg al zijn medische data op en via het internet verzamelde hij kennis en contacten, die hem naar de juiste behandelaren hebben geleid. Zij hebben hem vervolgens succesvol geopereerd en behandeld, waardoor Dave nu genezen is.

Blog Naar een ander kijken heeft geen zin

Naar een ander kijken heeft geen zin

23 december 2014 Ciska Rippen

Op internet zijn soms reacties te lezen als: ‘hij weet niet wat het is’ of ‘zij heeft makkelijk praten’. Niemand heeft makkelijk praten. Niemand is zonder verdriet of tegenslag. Ik hoorde ooit ergens dat veel problemen ontstaan omdat we het on stage gedrag van anderen vergelijken met onze eigen gevoelens achter de coulissen.

Blog Diagnosestelling en second opinion borstkanker? Specialisatie werkt!

Diagnosestelling en second opinion borstkanker? Specialisatie werkt!

18 december 2014 Alexander Monro Borstkankerziekenhuis

Specialisatie in de zorg, is dat nodig? Jazeker. Al veel langer is bekend dat specialisatie verbetering van kwaliteit geeft. Recent werden de resultaten bekend van ons medisch handelen in de afgelopen anderhalf jaar. Het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis is het eerste volledig in borstkankerzorg gespecialiseerde ziekenhuis. In april 2013 zijn we geopend.

Blog Voelsprieten ontwikkelen voor herkenning van laaggeletterdheid

Voelsprieten ontwikkelen voor herkenning van laaggeletterdheid

16 december 2014 Marga Vintges

De gang naar de dokter, het ziekenhuis of de apotheek is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wanneer je moeite hebt met lezen en schrijven, kan die weg bezaaid zijn met hindernissen. Het gaat niet alleen om lezen, maar ook om begrijpen wat je leest en dat kunnen toepassen. Zeker in deze tijd waarin zelfmanagement de dienst uitmaakt. Maar hoeveel zelfmanagement is op te brengen als je laaggeletterd bent? Daar komt bij dat veel laaggeletterden zich schamen voor hun beperkte vaardigheden en er alles aandoen om die niet te laten blijken.

Blog Slaap: een onbetaalbaar MS-medicijn

Slaap: een onbetaalbaar MS-medicijn

9 december 2014 Anja Prakken

Met elke dag een kostbaar pijnloos prikje verminder ik op jaarbasis het aantal MS-shubs met 30%. De spasmes die mijn rechterbeen ’s avonds regelmatig plagen, bestrijd ik met een spierontspanner. Want een spasme houdt me uit mijn slaap of maakt me wakker.

Blog Waar vind ik goede zorg die bij mij past?

Waar vind ik goede zorg die bij mij past?

9 december 2014 Jacqueline Baardman

We hebben er een klein feestje van gemaakt bij Patiëntenfederatie NPCF. ZorgkaartNederland.nl bestaat vijf jaar. In vijf jaar tijd bezochten miljoenen mensen onze website op zoek naar adressen en informatie over kwaliteit van dokters, ziekenhuizen of andere zorgaanbieders. Er is behoefte aan informatie over de zorg, dat is duidelijk.

Blog Thomashuis: de toekomst voor goede zorg

Thomashuis: de toekomst voor goede zorg

28 november 2014 Peter van Linschoten

‘Negenhonderd mensen in honderd Thomashuizen hebben ongelooflijk veel geluk gehad’. Dat dacht ik vanmorgen, na een bezoek aan een Thomashuis in Noord-Brabant. In een Thomashuis worden volwassenen met een verstandelijke beperking verzorgd. Dat gebeurt door een echtpaar of stel dat zelf ook in het huis woont. Zij vormen de vaste basis, bieden veiligheid en rust. Precies wat juist deze bewoners nodig hebben.

Blog Hernia en lage rugklachten: de diagnose moet scherper

Hernia en lage rugklachten: de diagnose moet scherper

27 november 2014 Cindy Stello

“Gaat u maar even op uw buik op de behandeltafel liggen.” Het was de derde afspraak die ik had met mijn fysio- en shiatsutherapeut. Zijn oordeel over mijn ernstige lage rugpijn met uitvalsverschijnselen en zenuwpijn in mijn rechterbeen: “Een geïrriteerde uittredende zenuwwortel.” Dat behandelde hij door mij behoorlijk stevig onder handen te nemen, met als uitleg: “We moeten de diepere spierlagen zien te ontspannen.”

Blog Het gaat niet zoals het wél zou kunnen in de zorgsector!

Het gaat niet zoals het wél zou kunnen in de zorgsector!

25 november 2014 SJG Weert

Sinds een aantal jaren geleden heeft de term ‘marktwerking’ zijn intrede gedaan in de gezondheidszorg. Een ontwikkeling die niet verkeerd hoeft te zijn. Doel is immers om alle spelers binnen de gezondheidszorg kritisch te laten kijken naar de kosten die gemaakt worden en welke kwaliteit daarvoor wordt geleverd. Om dat mechanisme te laten werken is het echter wel een vereiste dat we allemaal op één lijn zitten over de betekenis van marktwerking en daar gaat het in mijn ogen mis.