Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs - pagina 56

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

692 artikelen

Blog Mijn dossier als lesprogramma voor artsen

Mijn dossier als lesprogramma voor artsen

20 oktober 2015 Noks Nauta

Al jaren probeer ik zoveel mogelijk de stukken te verzamelen, die artsen over mij als patiënt schrijven. Sinds ik (helaas) meer in de patiëntrol dan in de hulpverlenersrol zit, ga ik dat steeds belangrijker vinden. Ik ben gewoon zeer geïnteresseerd in alle medische details over mezelf. Ook heb ik ze nodig om te begrijpen wat er precies aan de hand is.

Blog Help fouten voorkomen - Tips van de...huisarts

Help fouten voorkomen - Tips van de...huisarts

19 oktober 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Niemand zit te wachten op onnodige fouten. Zeker niet in de zorg, omdat dit verregaande gevolgen kan hebben. Maar hoe zorgen artsen, fysiotherapeuten en specialisten ervoor dat u bij hen in veilige handen bent? En hoe kunt u zelf helpen fouten te voorkomen? In deze blogserie laten zorgverleners zien wat zij doen aan veilige zorg, en geven zij tips hoe u daarbij kunt helpen. Deze keer aan het woord Math. Strijbos, huisarts in huisartsenpraktijk Dierdonk, te Helmond. Hij vindt vooral goede communicatie onderling en met patiënten erg belangrijk.

Blog Help fouten voorkomen - Tips van de...verpleegkundige

Help fouten voorkomen - Tips van de...verpleegkundige

15 oktober 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Niemand zit te wachten op onnodige fouten. Zeker niet in de zorg, omdat dit verregaande gevolgen kan hebben. Maar hoe zorgen artsen, fysiotherapeuten en specialisten ervoor dat u bij hen in veilige handen bent? En hoe kunt u zelf helpen fouten te voorkomen? In deze blogserie laten zorgverleners zien wat zij doen aan veilige zorg, en geven zij tips hoe u daarbij kunt helpen.

Blog Een échte vriendin luistert

Een échte vriendin luistert

15 oktober 2015 Jessica de Korte

De afgelopen twee jaar ben ik meerdere vriendschappen kwijtgeraakt. Iemand vond me te egoïstisch, een ander reageerde niet meer na een kritische, maar oprechte e-mail. Een derde zei dat ik me achter mijn zogenaamde ziekte verschuilde, terwijl ik 'nooit aan mijn bed ben gekluisterd'.

Blog Als ALS je leven binnensluipt (5)

Als ALS je leven binnensluipt (5)

13 oktober 2015 Paul Patist

ALS staat gelijk aan voortdurend inleveren, aanpassing van de mensen in je directe omgeving en acceptatie. Een proces dat voortduurt tot de dood. En waar ik maar moeilijk aan kan wennen. Vooral omdat ik nog zoveel wil doen bereiken in mijn leven. Maar met een ziekte die steeds nadrukkelijker zijn plek opeist word ik gedwongen een ferme pas op de plaats te maken.

Blog Via internet bij je eigen medisch dossier, een heet hangijzer voor de dokter?

Via internet bij je eigen medisch dossier, een heet hangijzer voor de dokter?

9 oktober 2015 Johan Krijgsman

Stel, u komt thuis na een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis. Misschien vindt u het moeilijk om te onthouden wat er precies is gezegd en afgesproken. Misschien vraagt u zich af wat de zorgverlener nu precies heeft opgeschreven in het dossier. Zou het niet handig zijn om dat even te kunnen nakijken? Gewoon, thuis, via uw computer?

Blog Zweten is gezond!

Zweten is gezond!

8 oktober 2015 Anja Prakken

Tot dusver is er geen wonderpil, -kruid of -therapie om te genezen van mijn chronische ziekte. In mijn tijd van leven ga ik niet genezen. Het is zoals het is. Ik kan me wel beter voélen. 2nd best, ik doe het ervoor.

Blog Bijzondere ervaring

Bijzondere ervaring

6 oktober 2015 Bea de Bruin

Mensen zeggen weleens dat je in het leven alles een keer meegemaakt moet hebben. Toch zijn er zaken die je liever niet meemaakt. Ik heb pas iets meegemaakt wat ik graag had overgeslagen.

Blog Mijn gezondheidszorg

Mijn gezondheidszorg

29 september 2015 Gijs Sterks

In de week dat ik 65 werd, ging ik voor mijn diabetes en hart op controle in het ziekenhuis. Een soort van medische check voor mijn verjaardag, die keer op keer spannend is. Zou het – net als de voorgaande keren - weer goed zijn? Of zou het nu dan toch tijd worden om een enkele ticket richting bejaardenthuis te kopen? Mijn broer riep pas nog gekscherend: “Er was een tijd dat je op deze leeftijd al lang en breed naar het Sint-Antoniusklooster mocht.”

Blog Help fouten voorkomen - Tips van de...anesthesioloog

Help fouten voorkomen - Tips van de...anesthesioloog

28 september 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Niemand zit te wachten op onnodige fouten. Zeker niet in de zorg, omdat dit verregaande gevolgen kan hebben. Maar hoe zorgen artsen, fysiotherapeuten en specialisten ervoor dat u bij hen in veilige handen bent? En hoe kunt u zelf helpen fouten te voorkomen? In deze blogserie laten zorgverleners zien wat zij doen aan veilige zorg, en geven zij tips hoe u daarbij kunt helpen. Deze keer aan het woord Jan Klein, anesthesioloog, medisch adviseur bij Achmea en sinds kort ook hoogleraar Patiënt Safety Engineering aan de TU Delft.